60 nye studieplasser ved sykepleierutdanningene

Sykepleierstudenter i praksis. Kvinne ligger med bandasje i sykeseng, mannlig student jobber konsentrert med en bandasje rundt foten.
PRAKSIS: Praksisplasser er avgjørende for studietilbudet. – Finansieringen må være på plass, også for praksisplasser i kommunehelsetjenesten, sier Martin Ottesen Wichstad i NSF Student. 

Regjeringen setter av penger til 60 nye studieplasser ved sykepleierutdanningen i statsbudsjettet. Sykepleierforbundet mener det viktigste er å hindre frafall.

Fem studiesteder får midler til totalt 60 nye studieplasser i regjeringens forslag til statsbudsjett. Det kan i teorien gi 240 nye ferdigutdannede sykepleiere om noen år.

Pengene er strategisk fordelt på Nord universitetet, Høgskolen i Molde, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskolen i Innlandet.

– Regjeringen er opptatt at vi skal ha et bærekraftig velferdssamfunn. Vi bidrar derfor med penger til flere studieplasser som vil være med på å ruste oss for fremtiden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Praksisplasser

Det finnes i dag 4941 studieplasser for sykepleiere.

Nestleder i studentorganisasjonen til Norsk Sykepleierforbund, Martin Ottesen Wichstad, er først og fremst opptatt av at kvaliteten blir ivaretatt når det opprettes flere.

– Det som er viktig er å sikre seg gode og relevante praksisplasser. Finansieringen må være på plass, også for praksisplasser i kommunehelsetjenesten. Det er også viktig å sørge for gode praksisveiledere som bidrar til godt læringsutbytte.

LES OGSÅ: Vil jobbe med kvaliteten på utdanningen

Tynset

Mens fire utdanningssteder får ti studieplasser hver, skal Høgskolen i Innlandet få 20 plasser. De er tenkt lagt til Tynset i Nord-Østerdalen, et område med stor sykepleiermangel.

– Det er jo gledelig, sier Ingrid Guldvik, dekan ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap.  

Hun har allerede fått grønt lys for nye praksisplasser fra Sykehuset Innlandet.

 – Behovet for sykepleiere er stort i Innlandet som i resten av Norge. Vi håper at vi kan få noen folk som vil bo og jobbe her videre.

Heltidsstudiene i sykepleie ved Høgskolen i Innlandet er plassert i Elverum og Kongsvinger. Disse hadde grovt regnet dobbelt så mange søkere som studieplasser ved siste opptak.

Et anslag forteller at det trengs rundt 100 sykepleiere i Nord-Østerdalen de nærmeste fem årene.

– Nå må vi se nærmere på hva som ligger i regjeringens forslag og se hvordan vi kan bidra til å dekke bedre opp i disse områdene, sier Guldvik.

Frafall

Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund beskriver justeringen av antall studieplasser som «helt ok».

– Det som er viktig er å redusere frafallet. De må skje ved å opprette flere hele, faste stillinger, sikre godt arbeidsmiljø og ikke minst god lønn. Vi må slutte å utdanne to for å få én sykepleier, sier hun.  

Les også:

Forsvarer nedleggelse av studiesteder, tross kritikk

Bildet viser Hanne Solheim Hansen
OMSTRIDT VEDTAK: I juni vedtok styret ved Nord universitet at lærerutdanningen på Nesna og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen legges ned. Hanne Solheim Hansen, rektor ved Nord universitet har møtt mye kritikk, men forsvarte vedtaket i en høring på Stortinget. 

Mandag forsvarte rektor ved Nord universitet nedlegging av studiesteder i en åpen komitéhøring i Stortinget.

– Nord universitet vedtok en ny studiestedstruktur for å bli et sterkere universitet. Vi har brukt to år på å analysere og vurdere hvilken aktivitet vi skal ha hvor, for at vi skal kunne utdanne flere kandidater til regionen og nasjonen, og øke forskningsaktiviteten.

Det sa Hanne Solheim Hansen, rektor ved Nord universitet til Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget mandag. 

Vil stoppe nedlegging

Bakgrunnen for den åpne høringen er at SV i et representantforslag ber regjeringen om å stoppe nedleggelsen av studiestedene på Nesna og i Sandnessjøen. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) har tidligere sagt at hun ikke vil overprøve styrets beslutning, ifølge NTB.

I juni vedtok styret ved Nord universitet at lærerutdanningen på Nesna og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen legges ned som studiesteder. 

Beslutningen skapte sterke reaksjoner, blant annet hos studenter, ansatte og i lokalsamfunnet. Også sykepleien.no publiserte en rekke kritiske