fbpx Fem studiesteder skal utdanne 30 nye spesialsykepleiere fra høsten Hopp til hovedinnhold

Fem studiesteder skal utdanne 30 nye spesialsykepleiere fra høsten

Operasjonssykepleier Kikkhullsoperasjon Operasjon Oslo universitetssykehus OUS Ullevål
HASTER: – Helsevesenet etterspør flere spesialsykepleiere. Derfor har vi prioritet å fordele de nye studieplassene til institusjoner som kan utvide ABIOK-utdanningene sine raskt, sier Iselin Nybø. Foto: Marit Fonn

Nå er det klart hvilke studiesteder som fra høsten starter opp 30 nye studieplasser innen anestesi-, barne-, intensiv-, operasjons- og kreftsykepleie – også kalt ABIOK-utdanninger.

For kort tid siden opplyste regjeringen om at de ville opprette totalt 118 nye studieplasser for å møte mangelen på spesialsykepleiere i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. I første omgang skal det opprettes 30 studieplasser, og i dag, 8. juli, ble det klart hvilke utdanningsinstitusjoner som har fått tildelt plassene.

LES: Spesialsykepleiere: Glede over flere studieplasser, frustrasjon over timingen

Her blir det flere plasser 

Ifølge en pressemelding fra regjeringen fordeles de 30 plassene mellom Lovisenberg diakonale høyskole, VID vitenskapelig høgskole, Høgskolen i Østfold (HiØ), Høgskolen i Innlandet (HINN) og Høgskulen på Vestlandet (HVL).

De «raskeste» ble prioritert

– Helsevesenet etterspør flere spesialsykepleiere. Derfor har vi prioritet å fordele de nye studieplassene til institusjoner som kan utvide ABIOK-utdanningene sine raskt. Det betyr at helsevesenet og de kommunale tjenestene kan få tilgang til flere spesialsykepleiere raskere, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i pressemeldingen.

Fornøyd på Lovisenberg

Rektor på Lovisenberg diakonale høgskole, Lars Mathisen, er fornøyd.

– Dette er langsiktig arbeid for LDH og våre samarbeidspartnere i sykehusene. Derfor var vi som en spesialisert høgskole i stand til å levere en konkurransedyktig søknad. Det er som med forskning: Konseptutvikling og grunnarbeid skjer kontinuerlig for å være beredt når muligheten dukker opp, sier Mathisen i en pressemelding.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.