fbpx Oslo vil halvere kjøttforbruket i sykehjemmene Hopp til hovedinnhold

Oslo vil halvere kjøttforbruket i sykehjemmene

Bildet viser en eldre mann eller kvinne som spiser middag

Innen utgangen av 2023 vil det rødgrønne byrådet i Oslo halvere kjøttforbruket i alle kommunens kantiner og institusjoner. 

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug kaller det formynderpolitikk og trekker frem problemet med underernæring blant eldre på sykehjem. 

Det rødgrønne byrådet vil blant annet at det alltid skal være et fullverdig vegansk alternativ i kommunenes kantiner og institusjoner. 

I byrådsplattformen lover Ap, MDG og SV å: 

  • Styrke kompetansen på god plantebasert mat i kommunale virksomheter og institusjoner, blant annet gjennom skolering og samarbeid om menyplanlegging.
  • Redusere matsvinnet i Oslo kommunes egne virksomheter med 50 prosent innen 2030, og støtte opp under aktører som bidrar til å redusere matsvinnet i Oslo.
  • Innføre vegetarmat som standardvalg på kommunale arrangementer.
  • Halvere kjøttforbruket i Oslo kommunes kantiner og institusjoner innen utgangen av 2023. 

Steen: – De må kunne velge 

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Steen (AP), skriver i en e-post til Sykepleien at det er svært viktig for eldre å få et sammensatt og godt kosthold på sykehjem. 

– Det betyr ikke at eldre må ha kjøtt til alle måltider hver dag, men de må kunne velge. Vaner og rutiner er godt innarbeidet når du blir eldre, og det skal føles hjemlig og hverdagslig på sykehjem i Oslo. Et måltid er ofte dagens høydepunkt, og da må det forbindes med noe positivt, sier Steen og legger til:

– Ingen skal ta kjøttkakemiddagen fra bestemor.

Beboerne på Abildsø er opptatt av miljøet 

På Abildsø sykehjem har de flere miljøtiltak i sykehjemmet, forteller institusjonssjef Heidi Vaag.

I tillegg til at beboerne får et vegetartilbud, har sykehjemmet også sett nøyere på mengden matavfall. Over en periode veide de avfallet for å få en oversikt over hvor mye mat de kastet. Da de så hvor stor mengde det var, satte de i gang tiltak for å redusere matavfallet, forteller Vaag. 

I løpet av de to neste ukene skal de veie avfallet igjen for å se om de har klart å få ned mengden. 

– Vi prøver også å tilpasse porsjonsstørrelsen etter hver enkelt beboers ønske og behov, og tilbyr heller påfyll enn å servere altfor store porsjoner. Mange av de eldre er også opptatt av at vi ikke skal kaste mat, sier Vaag.

Er det er problem at eldre ikke vil få i seg nok næring på grunn av disse tiltakene? 

– Jeg ser ikke noen problemer med planen til byrådet. Det er vårt ansvar å sørge for at beboerne får velsmakende og næringsrik kost. Det kan vi fint klare, selv om vi kutter ned på bruken av kjøtt. Men den enkelte beboers ønsker og behov er det viktigste. Hvis det er svært viktig for noen å spise kjøtt hver dag, så får vi til det også, sier Vaag og legger til: 

– Men vi må bidra til å kutte utslippene, vi også. 

Listhaug: – Feil å redusere kjøttforbruket  

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (FrP) skriver i en e-post til Sykepleien at man ikke bør redusere kjøttforbruket på sykehjemmene. 

– Vi mener man ikke bør redusere kjøttforbruket på sykehjem med mindre dette er som følge av at beboerne vil spise mindre kjøtt. Eldre må få servert sunn og variert mat som vekker matlyst. Vi regner med at rundt en tredjedel av de eldre som bor på sykehjem, er underernærte eller står i fare for å bli det. Mange er underernærte fordi de er syke og mangler matlyst.

Kan man redusere kjøttforbruket samtidig som man passer på at eldre får i seg den næringen de trenger?

– De eldre bør få mat de faktisk har lyst på og liker. Det er derfor helt feil medisin å redusere kjøttforbruket på sykehjem på grunn av politisk fanatisme, slik byrådet i Oslo med MDG står i spissen for, skriver Listhaug. 

Hun mener det ikke er behov for politisk detaljstyring av sykehjemmene. 

– Å påføre eldre på sykehjem unødvendige kostrestriksjoner kan gå utover deres helse og livskvalitet. Maten på sykehjem bør være tilpasset de eldres ønsker og behov, og ikke detaljreguleres av politikere fra byrådet i Oslo.

–  Er det noe positivt med vedtakene? 

– Jeg finner ingenting positivt i at politikere i Oslo skal diktere hva eldre på sykehjem får spise. Det bør de eldre få bestemme selv, skriver Listhaug. 

Listhaug tror det vil være et bedre tiltak å få kjøkkenet tilbake på flere sykehjem.

– FrP og regjeringen har lagt til rette for at vi kan få kjøkkenet og matlukten tilbake på flere sykehjem, slik at eldre får velsmakende og hjemmelaget mat. Jeg registrerer at byrådet ikke vil gjøre noe for å få tilbake kjøkkenene på Oslos sykehjem de neste fire årene, skriver Listhaug. 

Mener man må ivareta ønskene til de eldre 

Daglig leder på Fagerborghjemmet, Ruth Fjeld, mener det viktigste er å ivareta ønskene til de eldre. 

– De er jo for det meste vant til tradisjonsmat, som fisk og kjøtt.

Fjeld tenker at hvis man skal tilby flere vegetarretter må de tilberedes på en smakfull måte. Det er også viktig at beboerne får et variert kosthold. 

– Vi ser jo det at for mye kjøtt og tung mat er belastende for fordøyelsen.

– Det er også viktig at vedtaket ikke er påtvunget, sier Fjeld. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse