fbpx Brukerne opplever få endringer ved statlig finansiert omsorg Hopp til hovedinnhold

Brukerne opplever få endringer ved statlig finansiert omsorg

Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes

Et forsøksprosjekt har økt omsorgsoverføringene til seks kommuner med 614 millioner kroner over tre år, men brukerne opplever ikke vesentlige endringer.

– Vi finner ikke vesentlige endringer i brukernes og pårørendes opplevelse av tjenestene, heter det i den fjerde evalueringsrapporten om prøveprosjektet med statlig finansiering av kommunale helse- og omsorgstjenester.

Likevel er det sannsynlig at brukerne får dekket sine behov på en mer riktig måte, understrekes det i rapporten, som er utarbeidet av Agenda Kaupang og Proba samfunnsanalyse.

Utvider ordningen

Regjeringen er fornøyd med forsøksprosjektet og inviterer nå ytterligere seks kommuner til å delta frem til 2022.

I alle de seks kommunene som har deltatt i ordningen så langt, mellom 2016 og 2019, har kostnadene økt.

– Kommunene har mottatt 614 millioner kroner mer gjennom forsøket sammenliknet med det de ville fått dersom de ikke deltok. Dette tilsvarer 17,6 prosent av utgiftene til pleie- og omsorgstjenestene, heter det i rapporten.

Det understrekes at en god del av kommunenes ekstra inntekter fra forsøket i realiteten har tilfalt andre sektorer. Det er Os, Stjørdal, Lillesand, Hobøl, Spydeberg og Selbu som har deltatt i prøveordningen.

Mer dialog

Rapporten konkluderer med at den nye finansieringsmodellen sannsynligvis har gjort at kommunene har fått en likere måte å tildele tjenester på, og nærmer seg hverandre når det gjelder sammensetning og nivå på tjenestene.

– Flere av funnene tyder på at forsøkskommunene har en grundigere og mer dialogbasert kartlegging av den enkelte brukers behov, og at tjenestene i større grad er tilpasset brukernes mål og behov, står det.

Kommunene har også økt sin kompetanse.

Det påpekes at det er metodisk utfordrende å beregne effektene av forsøket, blant annet fordi det er få kommuner som deltar.

Besøker Hobøl

Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes (Frp) sier at brukernes behov skal være i sentrum. Han er selv tidligere ordfører i en av forsøkskommunene, Os utenfor Bergen.

– Alle skal kunne motta gode og trygge helse- og omsorgstjenester, uansett hvor i landet de bor. Det er derfor vi gjennomfører forsøket med statlig finansiering av omsorgstjenesten, sier Søviknes, som mandag besøker en av forsøkskommunene, Hobøl i Østfold, for å høre om erfaringene der.

Likere behandling

Målet med ordningen er å teste ut om statlig finansiering kan bidra til likere behandling over kommunegrensene, og sikre at brukernes behov dekkes på en riktigere måte enn i dag.

Midlene kommunene får, er øremerket til omsorgstjenester. Kommunene må følge statlige kriterier for tildeling av omsorgstjenester.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse