fbpx Helsebiblioteket må kutte Hopp til hovedinnhold

Helsebiblioteket må kutte

Bildet viser en skjermdump av hjemmesiden til Helsebiblioteket

Helsebiblioteket kjøper tilgang til utenlandske tidsskrifter så helsepersonell slipper å betale for artikler. Men nå stenges tilgangen til 4500 av dem.

Årsaken er pengeproblemer.

Før jul varslet Folkehelseinstituttet, som driver Helsebiblioteket, Helse- og omsorgsdepartementet om akutte og langvarige problemer med å finansiere tjenesten. Men departementet ville ikke gi ekstra midler.

Det er Dagens Medisin som skriver dette.

Borte fra 1. mars

På egne nettsider skriver Helsebiblioteket at det gjelder tidsskriftspakkene PsycARTICLES, med 120 tidsskrifter innen psykisk helse, og ProQuest Halth Research Premium Collection, med flere enn 4000 tidsskrifter.

Helsebiblioteket har varslet leverandørene om at avtalene opphører 1. mars 2020. Tidsskriftene blir ikke tilgjengelige lenger etter denne datoen.

Økte priser og valutasvingninger

Gjennom Helsebiblioteket har alle typer helsepersonell, i alle deler av helsetjenesten, gratis tilgang til medisinsk kunnskap. Men økte priser og valutasvingninger har skapt økonomiske utfordringer for biblioteket, og derfor ser det så nå nødt til å kutte.

Både Legeforeningen og Norsk psykologforening uttrykker bekymring overfor Dagens Medisin.

– Helsebiblioteket ble jo etablert nettopp for å sikre helsepersonell tilgang til vitenskapelige originalartikler, noe som er viktig for norske klinikere. Det at vi ikke lenger får tilgang på så mange tidsskrifter, svekker tilbudet og er bekymringsfullt, sier Cecilie Risøe, leder av Legeforeningens fagstyre til avisen.

Fortsetter med UpToDate

Helsebiblioteket skriver på sine nettsider at sentrale deler av tilbudet blir videreført. Blant annet er det inngått avtaler for oppslagsverkene UpToDate, BMJ Best Practice og Micromedex for tre nye år. Biblioteket fortsetter også å tilby tilgang til blant annet Cochrane Library.

Fakta
Hva er Helsebiblioteket?

Helsebiblioteket gir gratis tilgang til blant annet fagprosedyrer, oppslagsverk og tidsskrifter. Noe av fagstoffet er åpent tilgjengelig uten innlogging. En del krever innlogging. Alle kan registrere seg og få gratis innlogging til bibliotekets tjenester.

Helsebiblioteket finansieres over statsbudsjettet, og Folkehelseinstituttet har ansvar for driften.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse