fbpx Sykepleier Frøydis Høyem er ny statssekretær Hopp til hovedinnhold

Sykepleier Frøydis Høyem er ny statssekretær

– Jeg er opptatt av at sykepleiere får brukt kompetansen sin. Det krever en tydelig og nærværende ledelse, sier Frøydis Høyem (H), ny statssekretær for helse- og omsorgsministeren.

Fredag i forrige uke ble hun utnevnt til ny statssekretær for statsråd Bent Høie (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Jeg er beæret og stolt. Det er fint å få denne muligheten i voksen alder. Og så er det samtidig litt skummelt, sier Frøydis Høyem (64).

Høyem er sykepleier og kommer fra en stilling som veileder og sertifisør i Livsglede for eldre, der har hun jobbet siden 2017. 

Før det var hun avdelingsleder på sykehjem i Drammen.

– Jeg var ferdig utdannet sykepleier i 1978 i Trondheim. Det begynner å bli mange år siden nå, men heldigvis er det slik at man utdanner seg hele livet i sykepleieryrket. Det viktigste jeg tar med meg fra årene som sykepleier inn i denne jobben, er nok erfaringen med relasjonsbygging, sier hun.

Skal jobbe med Leve hele livet

Hun vet foreløpig ikke helt hvordan arbeidsdagene vil bli, men fagområdene er klare:

– Jeg skal jobbe med folkehelsespørsmål og med reformen Leve hele livet, sier hun. 

Dette er områder de tidligere folkehelseministrene Åse Michaelsen, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes (alle Fremskrittspartiet) har hatt ansvar for. Det ble ikke oppnevnt noen ny folkehelseminister da Frp gikk ut av regjering i midten av januar.

– Jeg kommer til å reise mye rundt til kommunene og møte folk der de er, sier hun.

Brenner for tydelig og nærværende ledelse

– Har du noen hjertesaker?

– Ja, folkehelse for eldre. Det er mye vi kan forebygge så eldre kan bo hjemme så lenge som mulig. Det er viktig å komme tidlig inn, forebygge ensomhet, ha fokus på mat og måltider, sier hun.

– Og så er jeg enormt opptatt av at det skal være kvalitet i tjenestene. Jeg er opptatt av at sykepleiere får brukt kompetansen sin, det krever en tydelig og nærværende ledelse for at det skal skje. Det brenner jeg veldig for.

– Vi må ta vare på pårørende

Høyem har jobbet med kreft og kreftsykdom i mesteparten av sitt yrkesliv. Gjennom Kreftforeningen har hun blant annet jobbet med ungdom over 18 år og deres pårørende.

Muligheten til å kunne dø hjemme, er også noe hun er opptatt av:

– For at flere som ønsker det skal kunne dø hjemme, må vi klare å ta vare på pårørende, så de ikke blir helt utslitt, sier hun. 

– Masse å ta fatt på

– Hva er den viktigste uløste oppgaven akkurat nå?

– Jeg vil ikke si at vi har så mange uløste oppgaver, men det er masse å ta fatt på innen både eldreomsorg og folkehelse. Vi må få sving på Leve hele livet, slik at eldre får en trygg og aktiv alderdom, vi må ta bedre vare på de pårørende og vi må sørge for at ansatte i helse- og omsorgstjenesten får brukt fagkompetansen sin, mener hun.

Høie har til sammen tre statssekretærer : Anne Grethe Erlandsen er også utdannet sykepleier, og Inger Klippen er lege. Maria Jahrmann Bjerke, som er i permisjon, har master i rettsvitenskap.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse