fbpx NSF-lederen om seksuell trakassering: – Dersom ingen varsler, blir det heller ikke gjort noe med Hopp til hovedinnhold

NSF-lederen om seksuell trakassering: – Dersom ingen varsler, blir det heller ikke gjort noe med

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen oppfordrer sykepleiere til å varsle, men minner om at vold og trakassering fra pasienter ofte er uttrykk for sykdom det også må tas hensyn til.

Andelen sykepleiere som oppgir å ha blitt utsatt for seksuell trakassering fra pasienter, har økt med 29 prosent de to siste årene. Dette ifølge to spørreundersøkelser gjennomført av Sykepleien i henholdsvis 2018 og 2020.

– Økningen er nok resultat av at flere er blitt bevisst på problematikken, ikke nødvendigvis at det har vært en reell økning av omfanget.

Det sier leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen.

LES OGSÅ: 4 av 10 yngre sykepleiere seksuelt trakassert av pasienter i fjor

Uttrykk for sykdom

Larsen mener det er viktig at sykepleiere varsler om alle hendelser av ubehagelig karakter, uansett om det gjelder pasient eller kolleger.

– Dersom det ikke varsles, blir det ikke gjort noe med, men vold og trakassering fra pasienter er ofte et uttrykk for sykdom som det må bli tatt hensyn til.

NSF-lederen viser også til kommentarene hun ga til Aftenposten, i forbindelse med avisens kartlegging av vold og trakassering mot sykepleiere i fjor høst:

«Mannen som slår, er noens pappa. Kvinnen som kaller oss ting, er noens mamma. Han som ligger kliss naken i sengen og ber om seksuelle tjenester, kan ha en forhistorie som gjør at han trenger hjelp i dag.»

Les sykepleiernes egne historier her: «Han var alltid naken når jeg kom»

Yngre mest utsatt

Yngre sykepleiere som jobber innen eldreomsorg, psykisk helsevern eller rusomsorg, er aller mest utsatt for å bli trakassert på jobb, viser Sykepleiens spørreundersøkelser.

I 2020-undersøkelsen oppgir for eksempel 57,6 prosent av sykepleiere under 30 år ansatt på sykehjem at de har opplevd å bli seksuelt trakassert av pasienter i løpet av de siste 12 månedene. I 2018-undersøkelsen var det tilsvarende tallet 40,9 prosent.

Fakta
Slik gjorde vi det
  • Årets undersøkelse ble gjennomført mellom 30. januar og 10. februar ved hjelp av verktøyet Enalyzer.
  • Et elektronisk spørreskjema ble sendt ut per epost til 9996 personer oppført i Norsk Sykepleieforbunds medlemsregister. Det ble sendt en påminnelse.
  • Totalt 2831 personer deltok i undersøkelsen.
  • Besvarelsene var anonyme, og Sykepleien kan ikke kople svar til person, bortsett fra der deltakerne selv har valgt å identifisere seg i fritekstfelt.
  • Undersøkelsen inneholdt de samme spørsmålene som Sykepleiens trakasseringssundersøkelse fra 2018, samt et par ekstra.

Saker om undersøkelsen:

4 av 10 yngre sykepleiere seksuelt trakassert av pasienter i fjor

– Han strammet grepet da jeg prøvde å vri meg unna

Artikler fra 2018-undersøkelsen

Hvis du har vært rammet:

– Hvordan mener du slik oppførsel fra pasienter bør håndteres?

– Her er det mye ledere kan gjøre, som å kartlegge situasjonen, innføre kompetansehevende tiltak som gjør det mulig å forebygge at situasjoner kan oppstå. For eksempel bør man ikke sende utsatte sykepleiere alene inn til pasienter man vet kan ha uønsket atferd.

LES OGSÅ: – Han strammet grepet da jeg prøvde å vri meg unna

Selv om problematikken blir tatt ekstra tak i nå, er ikke dette noe nytt for oss
Lill Sverresdatter Larsen

– Hva gjør NSF sentralt for å hjelpe sykepleiere som blir seksuelt trakassert på jobb?

– Selv om problematikken blir tatt ekstra tak i nå, er ikke dette noe nytt for oss. Vi diskuterer tematikken med tillitsvalgte, og understreker viktigheten av at avviksmeldinger og varsling generelt etterspørres og følges opp.

Har selv blitt trakassert

– Hvilke erfaringer har du selv fra den gangen du jobbet klinisk?

– Som sykepleier har også jeg opplevd seksuell trakassering fra pasienter. Det har blant annet vært personer med frontallappsdemens, som ikke ville gjort det samme dersom de var friske.

– Var du fornøyd med hvordan dette ble håndtert på arbeidsplassen?

– Dette er jo nå rundt tjue år siden, men jeg opplevde den gang at det var en viss forskjell mellom kommunen og sykehus. På sykehuset hadde de rutiner, og man var sjelden alene med pasientene det gjaldt. I kommunen var vi mer alene, og jeg oppfattet en forventning om at man skulle tåle å stå i slike situasjoner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse