fbpx Oslo kommune vil at alle sykepleiere skal ha bare én arbeidsgiver Hopp til hovedinnhold

Oslo kommune vil at alle sykepleiere skal ha bare én arbeidsgiver

Unni Hembre

– Nå ber vi ledere i helseinstitusjoner om å sørge for at ansatte, så langt det lar seg gjøre, kun jobber på én institusjon, sier seksjonssjef i Oslo kommune, Unni Hembre.

I går ble det sendt en e-post til alle virksomhetsledere om å ta nye grep for å redusere smitterisikoen ytterligere.

– Nå ber vi ledere i helseinstitusjoner om å sørge for at ansatte, så langt det lar seg gjøre, kun jobber på én institusjon, sier seksjonssjef i Oslo kommune, Unni Hembre.

Det betyr i praksis at dersom du har en 50 prosent stilling ved Sagene sykehjem, 20 prosent ved Lovisenberg sykehus og 10 prosent ved Ammerudhjemmet, regnes Sagene sykehjem som hovedarbeidsgiver. Du vil da få anmodning om å slutte i bijobbene og få tilsvarende økt stilling ved Sagene sykehjem, slik at du kun jobber ved én institusjon.

Etter det Sykepleien har fått kjennskap til, har arbeidsgivere nå fått myndighet til å kunne beordre ansatte til utvidet stillingsbrøk selv om de ikke ønsker det selv.

Sterke føringer

– Målet er å begrense antallet arbeidssteder sykepleiere og annet helsepersonell jobber. Det ideelle er om hovedarbeidsgiverne kan tilby deltidsansatte høyere stillingsbrøk, slik at helsepersonellet bare jobber ved én institusjon, sier seksjonssjef i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid, Unni Hembre.

Virksomhetslederne må så ta dette opp med hver enkelt leder på institusjonsnivå.

– Vi forutsetter at dette blir fulgt opp av våre ledere. Det er et verktøy som de forhåpentligvis ser som nyttig i arbeidet med å redusere smitterisiko, sier Hembre.

– Hvor raskt kan tiltaket innføres?

– Så raskt som mulig. Men jeg skjønner at det kan ta litt tid, siden ordningen krever at alle parter snakker sammen først, sier Hembre.

Noen utfordringer

Hembre sier hun er klar over at det er flere hensyn som må tas.

– For å få dette til er det viktig at hovedarbeidsgiver har god dialog med bi-arbeidsgiver og den ansatte. I tillegg kan det være både personlige og institusjonelle hensyn som må tas med i vurderingen. Det er for eksempel ekstra viktig at vi har tilgang på arbeidskraft med riktig kompetanse ut fra behovene, sier Hembre.

– Dere er ikke redd for enkelte sykehjem kan miste mange sykepleiere som går i små stillinger?

– Det er mye vi er redd for akkurat nå, men det vi er aller mest redd for, er smittespredning, sier Hembre.

Om dette tiltaket vil føre til at enkelte sykehjem og kommunale institusjoner vil «miste» mange ansatte, gjenstår å se.

Over 4000 har meldt seg

Oslo kommune har på sine nettsider bedt folk som ønsker å bidra, om å melde seg.

– Så langt har vi fått over 4000 henvendelser. Nå har vi gått igjennom de fleste, og over 1000 er registrert i helsepersonellregisteret. Det betyr at de har en helseutdanning som lege, sykepleier, helsefagarbeider eller annen utdanning som krever autorisasjon, sier Hembre.

At så mange ønsker å bidra, gjør at seksjonssjefen i skrivende stund ikke er altfor bekymret for bemanningssituasjonen.

– I tillegg har vi tatt to andre grep. Det ene er at vi har inngått særavtale med Oslomet om at studenter som har et arbeidsforhold med Oslo kommune, får et ansettelsesforhold og gjennomfører praksisen på arbeidsstedet, sier Hembre.

Studenter som ikke har et arbeidsforhold, får tilbud om det.

– Det gjør at vi også gjennom disse tiltakene får god tilgang på personell.

Tilbakeholden med tall

Hembre er vil helst ikke gi ut tall om hvordan koronapandemien ser ut i Oslo kommune.

– Problemet er at tallene endrer seg fra time til time. Gir jeg deg tall nå, er de utdatert om en time. Det jeg kan si, er at det for tiden er det totalt er 2500 ansatte i karantene. Det inkluderer ansatte i alle etater og bydeler innen helse og omsorgssektoren i Oslo kommune. Det er disse vi må erstatte. Heldigvis begynner noen nå å bli ferdig med karanteneoppholdet og kan gå tilbake på jobb, sier hun.

– Har dere beordret helsepersonell ut i jobb fra karantene?

– Nei. Det har gått noen rykter om dette, men når vi har sjekket det opp, har det vist seg å ikke stemme, sier hun.

17 sykehjem med smitte

Ifølge tall NRK publiserte 24. mars, var det påvist koronasmitte på 17 sykehjem i Oslo.

To beboere ved sykehjem i hovedstaden er døde etter å ha blitt smittet av koronavirus. I tillegg er 35 ansatte og 18 beboere bekreftet smittet.

NRK har gjennomført en opptelling i de ti største kommunene, som til sammen har 188 sykehjem eller liknende institusjoner.

Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Tromsø og Trondheim oppgir alle null smittede ved sine institusjoner per 24. mars.

I Bergen har én beboer testet positivt for koronavirus, mens i Lillestrøm har det vært koronautbrudd på Skedsmotun bo- og behandlingssenter. 12 beboere og 15 ansatte er smittet, og én pasient er død.

Ingen smittet – enn så lenge

Institusjonssjef ved Silurveien sykehjem i Oslo, Holger Olsen, sier til Sykepleien at de enn så lenge ikke har smittede verken blant pasienter eller ansatte. 10 ansatte er imidlertid i karantene.

– Vi klarer oss nokså bra foreløpig, sier han.

Sykehjemmet har totalt 280 ansatte og 160 pasienter.

Han har fått meldingen om at ansatte fremover kun skal ha en arbeidsgiver. Olsen synes det er et godt tiltak.

– Hvilke konsekvenser får det for dere?

– Vi har en del tilkallingsvakter og vikarer som har andre hovedarbeidsgivere, så disse må vi gi slipp på nå, sier Olsen.

Må nok bruke overtid

Enn så lenge har han nokså god sykepleierdekning dersom alle fortsetter å holde seg friske.

– Men de fleste sykepleierne ansatt hos oss har mellom 80–100 prosent stillinger. Det betyr at vi nok etter hvert er nødt til å benytte overtid. Vi klarer ikke alene å dekke inn alle brøkene med vikarer og tilkallingsvakter, ved å øke stillingsandelen til de vi har ansatt, sier han.

I løpet av dagen regner Olsen med at de vil få mer detaljert informasjon fra beredskapsteamet i sykehjemsetaten om hvordan de praktisk skal gjennomføre anmodningen om én ansatt – én arbeidsgiver.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse