Sykepleieren som inspirerte til Band Aid
Tv-bildet av Claire Bertschinger kom langveis fra, med bønn om hjelp til Afrika.
«In her was vested the power of life and death. She had become God-like, and that is unbearable for anyone.»
Bob Geldof om Claire Bertschinger
Tirsdag 23. oktober 1984 sitter en litt rufsete, irsk rocker og ser på tv. En ung sykepleier dukker opp på skjermen. Hun er omgitt av utallige, utsultede barn i et BBC-innslag fra Etiopia.
Fra sofaen hører rockeren sykepleierens rystende beskrivelser fra en av tidenes verste sultkatastrofer. Hver dag må hun i realiteten bestemme hvilke barn som får leve og hvilke som må dø. Hun deler ut mat, men hjelpesenteret hun leder, kan kun forsyne noen få dusin om gangen. Tusenvis dør. Bildene er ufattelige.
Sykepleieren er den sveitsisk-engelske Claire Bertschinger. Rockeren heter Bob Geldof.
Vet de at det er jul?
Det Geldof så og hørte, gjorde enormt inntrykk på tv-titteren, som på den tiden var best kjent som låtskriver og vokalist i det irske bandet Boomtown Rats.
Sammen med blant andre Midge Ure fra bandet Ultravox satte Geldof i gang arbeidet med det som skulle bli en av verdens største og mest omtalte veldedighetsfenomener.
I rekordfart ble noen av de største navnene innen britisk og irsk populærmusikk mobilisert til å danne supergruppa Band Aid. Blant medlemmene var folk som Bono, George Michael, Sting, Phil Collins, Boy George og hele Duran Duran.
25. november, en knapp måned etter BBC-innslaget, spilte gruppa inn «Do They Know it’s Christmas?» i et studio i London.
Sammen for livet
Låten ble en enorm hit, og inntektene gikk til ofrene for sultkatastrofen på Afrikas horn.
Senere fulgte gigantkonserten Live Aid og flere studioinnspillinger. Ikke minst inspirerte Band Aid til liknende supergrupper og arrangementer i en rekke andre land. I USA toppet «We Are the World» listene året etter, mens i Norge sang det som kunne snuble og gå av norske artister, inn «Sammen for livet».
Røde Kors-veteran
Da hun nådde Geldof gjennom tv-ruta i 1984 var Bertschinger på sitt andre oppdrag for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Det ble langt fra det siste.
Siden den gangen har hun kjempet for å redde liv i en rekke av verdens farligste og hardest prøvede områder, deriblant Afghanistan, Libanon, Sudan, Sierra Leone, Liberia og Elfenbenskysten. Hun har også jobbet med opplæring av andre i Røde Kors’ hovedkvarter i Genève, og i dag leder hun utdanningen innen tropisk sykepleie ved London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Hedret av dronningen
Bertshinger har mottatt flere æresbevisninger, deriblant Florence Nightingale-medaljen. I 2010 ble hun også utnevnt til Dame Commander av dronning Elizabeth II for sitt bidrag til sykepleie og internasjonalt hjelpearbeid.
Opplevelsene fra Etiopia i 1984 har hun senere beskrevet slik :
«I felt like a Nazi commandant, deciding who would live and who would die. Playing God broke my heart.»
0 Kommentarer