fbpx Unio moderer lønnskravene – «for tidlig», sier NSF Hopp til hovedinnhold

Unio moderer lønns­kravene – «for tidlig», sier NSF

Bildet viser Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i NSF

– De uttalelsene som kom i NRK i dag, fra Unios forhandlingssjef, må han svare for selv. Det sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.

NRK meldte i onsdag om at Unio moderer sine lønnskrav. Unio er en hovedorganisasjon som representerer sykepleierne under lønnsforhandlinger.

Onsdag gikk forhandlingssjefen i Unio, Klemet Rønning-Aaby, ut i mediene og sa at organisasjonen har senket sine lønnskrav.

– Det er ikke noen tvil om at forutsetningene i statsbudsjettet, da det ble vedtatt i fjor, var en lønnsvekst på 3,6 prosent. Det lå inne i alle lønnsbudsjetter i offentlig sektor, sier Rønning-Aaby til NRK.

Etter revidert nasjonalbudsjett er forutsetningene en lønnsvekst på 1,5 prosent.

Rønning-Aaby vil ikke si noe konkret om hvor mye Unio vil redusere sine krav. Han sier til NRK at de nå jobber med saken.

Lønnskrav kommer til høsten

Sykepleierne har imidlertid høye forventninger til lønnsoppgjøret som starter til høsten.

– Er NSF enig med Unio om å moderere lønnskravene?

– De uttalelsene som kom i NRK i dag, fra Unios forhandlingssjef, må han svare for selv. Først når våre krav er vedtatt over sommeren, går vi inn i diskusjoner i de ulike forhandlingsutvalgene i Unio på vanlig måte, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

Hun understreker at NSF ikke er ferdige med kravprosessen i forbundet.

– Forhandlingene er ikke før til høsten, og vi ser positive tendenser i økonomien sammenliknet med for bare noen uker siden. Det er for tidlig å si noe mer i den usikre økonomiske situasjonen vi er i, sier Larsen.

– Hva vil dere kreve?

– Det skal forbundsstyret beslutte etter sommeren, sier Larsen.

Sinte sykepleiere

– Noen sykepleiere ble kanskje sinte da de hørte at Unio moderer sine lønnskrav. Hva vil du si til dem?

– Jeg synes myndighetene og arbeidsgivere skal merke seg den ekstraordinære innsatsen sykepleierne har gjort i månedene som ligger bak oss, og innsatsen de er klare til å påta seg i den uvisse tiden som ligger foran oss, sier Larsen og fortsetter:

– Når de har merket seg dette, skal de ta ansvar for bevilgninger til helsesektoren og fordelinger som gjør at vi som samfunn sikres sykepleiere ved kriser og normalsituasjon.

Larsen sier lønn ikke er den eneste løsningen, men det er en nøkkel til å rekruttere og beholde sykepleiere.

Økonomien er endret

– Har dere hatt noen møter med Unio rundt dette?

– Tariffoppgjøret har vært tema både i Unios styre og forhandlingsutvalgene. Vi har blitt enige om en ny kravfrist etter sommeren, nettopp fordi situasjonen er endret og økonomien uviss, sier Larsen.

Larsen er fullstendig klar over at Norge står i en annen økonomisk virkelighet enn nå enn før pandemien.

– Men det er samtidig viktig for meg å si at sykepleiermangelen er den samme, og utfordringene med å skaffe nok og riktig kompetanse i helse- og omsorgstjenestene er blitt – om mulig – enda tydeligere, sier hun.

Hun mener sykepleiernes lønns- og arbeidsvilkår er en avgjørende brikke for å løse dette.

– Jeg forventer at myndigheter og arbeidsgivere nå for alvor tar dette inn over seg. Det er et langsiktig arbeid, som krever at myndighetene må være villig til å ta i bruk mange virkemidler, sier forbundslederen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse