fbpx 150 000 kroner til sykepleierstudenter som lover å jobbe her Hopp til hovedinnhold

150 000 kroner til sykepleier­studenter som lover å jobbe her

NATURSKJØNT: Høyanger kommune ligger mellom høye fjell og er delt i to av Sognefjorden. Vakker natur holder imidlertid ikke for å rekruttere sykepleiere om dagen. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Vestlandskommunen vil binde sykepleierstudentene til seg både under og etter utdanning.

Høyanger kommune setter av til sammen 750 000 kroner for å få sykepleierstudentene til å komme til bygda. Og å bli værende – i alle fall i to år.

Håper på fire-fem sykepleiere

Stipendordningen ble vedtatt i kommunestyret i forrige uke, og er som følger:

Høyanger kommune oppretter inntil 5 stipender på 50 000 kroner hvert skoleår. Stipendet på til sammen 150 000 kroner går til sykepleierstudenter som binder seg til arbeid hver tredje helg og ferievikariater gjennom studietiden.

Etter autorisasjonen har de nyutdannede sykepleierne så to års bindingstid i kommunen.

Saken ble først omtalt i ytresogn.no, og NRK har også skrevet om rekrutteringstilbudet.

– Med full uttelling har vi om tre år 4–5 sykepleiere i to år, og så håper vi at disse vil bli værende etter bindingstiden, sier Arnvid Hovland, personalsjef og assisterende rådmann i Høyanger kommune.

Merker konkurransen

Han forteller at de måtte begynne å leie inn sykepleiere fra vikarbyråer for omtrent halvannet år siden. 

– Før det hadde vi ikke hatt behov for å bruke vikarbyrå for sykepleier siden 2010–2011. Vi klarte oss selv, sier Hovland.

Nå er det annerledes:

– Det er stor rift om sykepleierne, det er for få, og vi merker konkurransen fra spesialisthelsetjenesten og fra kommunene i nærheten. Helse Førde er en stor konkurrent.

Les også: Norske kommuner brukte over 1 milliard kroner på vikarer 

De siste par årene har kommunen kun utlyst 100-prosentstillinger, forteller han.

– Selv om det i utgangspunktet er en 50-prosentstilling som er ledig, så utlyser vi en full stilling. Vi trenger det vi kan få, og fulle stillinger sikrer stabilitet på en annen måte enn en deltidsstilling.

Vedtaket gikk altså gjennom i kommunestyret i forrige uke, selve utlysningsteksten jobbes det med nå, og den er rett rundt hjørnet, forteller Hovland.

– Ikke alt på en gang

På spørsmål om de som allerede er i jobb, også bør få et tilsvarende tillegg, sier han:

– Svaret på det må bli at vi klarer ikke å få gjennomført alt med en gang. Vi diskuterer ulike former for rekrutteringstiltak, det er så mye jeg kan si akkurat nå.

NSF Student: Positivt

– Dette mener vi er et positivt rekrutteringstilbud, sier Kent Hanssen, nestleder i NSF Student. 

– Her er det snakk om å binde seg til helgevakter hver tredje helg, samt i ferier. Mange sykepleierstudenter må uansett jobbe såpass mye for å få det til å gå rundt økonomisk. 

Hanssen sier han har sett på flere liknende rekrutteringstilbud til studenter, og mener den enkelte må tenke gjennom om de kan binde seg for en såpass lang periode:

– Fem år er lang tid, og man vet ikke nødvendigvis akkurat hvor man kommer til å jobbe. Men om det passer med livssituasjonen ellers, kan det være et bra tilskudd, sier Hanssen. 

– Og så er det jo et tips å sjekke hvordan det ligger an med inntektsgrensa hos Lånekassen, om man går inn i en slik avtale, sier han.

Les også:

Rose-Marie lot seg lokke av Hattfjelldals «rekrutterings-stunt»

Rose-Marie Åkerberg
FLYTTELASS: Mann og to barn ble med på Rose-Marie Åkerberg-Narmos flyttelass til Hattfjelldal. Her er hun med sønnen Fredrik-Aleksander. I bakgrunnen skimtes det karakteristiske fjellet Hatten. Foto: Privat

– Det er det beste valget jeg har tatt, sier sykepleier og tobarnsmor, Rose-Marie Åkerberg-Narmo.

Hattfjelldal har lenge slitt med rekruttering til sykepleiestillinger. Kommunepolitikerne bestemte seg for å ta grep: 100 000 kroner i bonus og ti års ansiennitet var lokkemiddelet.

Nå er alle fire sykepleiestillingene besatt, men ikke riktig alle er på plass.

– Sykepleier nummer tre begynner til uka, mens den siste sykepleieren begynner i desember når hun er ferdig utdannet sykepleier, sier helse- og omsorgsleder Elisabeth Bogfjellmo.

LES OGSÅ: Frister sykepleiere med 100 000 kroner i bonus

Forsvarlig tjeneste

– Er dere fornøyd med resultatet etter rekrutterings-stuntet?

– Vi er fornøyd med at vi endelig har fått dekket opp med sykepleiere i stillinger som vi har slitt med å få besatt i et par år. Ikke minst på vegne av sykepleiere som allerede jobber i kommunen. De har hatt en tøff belastning over lang tid. Nå får vi forhåpentligvis mer ordnede forhold slik at pasientene får en bedre og sikrere tjeneste. De ansatt får en mer forutsigbar arbeidssituasjon og kommunen som arbeidsgiver kan drive forsvarlig, sier Bogfjellmo.

– Folk må trives

– Anbefaler du andre kommuner som sliter med sykepleiermangel å gjøre det samme?

– Det handler ikke bare om å få søkere til stillingene. Det viktigste handler om at de sykepleierne vi nå har fått tak i trives og vil bli værende her, sier hun.

Sykepleierne som taket ja til bonuspakken på 100 000 kroner og 10 års ansiennitet, har bundet seg til jobben for to år.

– Det er viktig at de får seg et godt nettverk i lokalsamfunnet og at de finner seg til rette både på jobb og privat. Det er flotte folk vi har fått tak i, og det er flotte folk vi allerede har, men de er slitne, sier Bogfjellmo.

LES OGSÅ: Hattfjelldals «rekrutterings-stunt ga resultater

Ny jobb

Rose-Marie Åkerberg-Narmo er en av de fire sykepleierne som søkte og takket ja til jobb i Hattfjelldal.

– Det er den beste beslutningen jeg har tatt, sier hun. 

Aksenten avslører Åkerberg-Narmos svenske aner.

– Jeg er fra Stockholms-området, men flyttet til Oslo i 2008 og tok sykepleierutdanningen der, sier hun.

Ville ha 100 prosent

Rose-Marie Åkerberg-Narmos ble ferdig utdannet våren 2017, men fant fort ut at det ikke var lett å få full stilling som sykepleier.

– Jeg måtte jobbe mye ekstravakter. Da jeg så stillingsannonsen fra Hattfjelldal tenkte jeg «får jeg den, har jeg full jobb i to år». 

Mens hun bodde i Oslo fikk hun to barn med sin mann som også er ble med flyttelasset til Hattfjelldal.

– Han er musikklærer, sier Åkerberg-Narmo.

Gode kolleger

Hun har nå jobbet på sitt nye arbeidssted i tre uker.

– Trives du?

Ja. Jeg har fått veldig gode kolleger og trives godt både på jobben og i kommunen, sier hun. 

«Alle» kjenner alle

– Hvordan er du blitt tatt imot?

– Veldig bra. Det er litt uvant å komme til et sted hvor alle kjenner alle. Men jeg blir sikkert vant til det, sier hun og ler.

Å være på et lite sted har ifølge Åkerberg-Narmo mange positive sider:

– Det er gåavstand til alt. Jeg kan følge barna til skole og barnehage og være på jobb ti minutter senere. Det er en ro her som er helt riktig for oss, sier hun.

Eldste datter begynte i første klasse nå i år.

– I klassen er de 10 elever. Mobbing finnes ikke. Det er trygt og godt her og alle ser ut til å ta godt vare på hverandre, sier hun.