fbpx Saksøkte sykepleiere: Klare til kamp mot Sykehuset Østfold Hopp til hovedinnhold

Saksøkte syke­pleiere: Klare til kamp i retten mot Sykehuset Østfold

Saksøkte sykepleiere

– Vi kjenner det vel alle litt på kroppen at det nærmer seg. Det er mye følelser og stress, sier Maria Worren Vågsholm.

Maria Worren Vågsholm, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Johannessen og Ann Christin Skrøder har nettopp avsluttet sitt siste forberedende møte med advokaten før rettssaken starter 15. september.

Saken kort oppsummert

Kort oppsummert startet det hele med at fire spesialsykepleiere stilte krav om fortrinnsrett til en ledig stilling i seksjons nyfødtintensiv ved Sykehuset Østfold i april 2019. Sykehuset avslo kravet, og sykepleierne brakte saken inn for Tvisteløsningsnemnda.

I desember i fjor ga nemnda sykepleierne medhold i at de hadde fortrinnsrett. Ledelsen ved Sykehuset Østfold har imidlertid bestemt seg for å ikke følge nemndas vedtak. De har nå saksøkt de fire sykepleierne. Rettssaken starter 15. september og skal gå over fire dager.

LES: Sykehuset Østfold saksøker fire spesialsykepleiere som ønsker å jobbe heltid

LES: – Politikerne bør merke seg at sykehusene ikke vil forholde seg til lovene Stortinget har vedtatt

Klar for rettsoppgjør

– Det nærmer seg rettssak – hvordan føles det?

– Endelig skjer det noe, sier Ann Cristin Skrøder over telefonen til Sykepleien.

Maria Worren Vågsholm, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Johannessen sier seg enige over telefonen som er skrudd på høyttaler for anledningen.

– Nå begynner det å bli virkelig. Da vi først ble saksøkt i vår, følte vi mest sjokk og vantro. Tiden frem til nå har gått i bølgedaler og vi har vært i et slags vakuum, sier Skrøder.

De andre tre sykepleierne er tydelig enige.

– Er dere klare?

– Ja. I dag har vi forberedt oss sammen med advokatene. Vi har gått igjennom hva vi skal si når vi skal innta vitneboksen, sier Skrøder.

– Vi kjenner det vel alle litt på kroppen at det nærmer seg. Det er mye følelser og stress, sier Vågsholm.

– De andre nikker, opplyser Skrøder over høyttaleren.

– Nå skal vi bare drive litt egendrilling, så er vi klare, legger Vågsholm til.

Optimistiske

– Hva sier magefølelsen, vinner dere?

– Vi har jo tro på egen sak, sier Karlsen og legger til:

– Men vi tar på ingen måte seieren på forskudd. Vi vet jo ikke om meddommerne vil oppfatte budskapet vårt, eller hvordan arbeidsgiver vil legge frem sin side av saken. Men vi er optimistiske.

Alle sykepleierne skal være til stede i retten de fire dagene saken prosederes ved Scandic hotell i Fredrikstad.

– Vi vet at det er mange som ønsker å overvære rettssaken og støtte oss. Vi er glad for at saken ble flyttet til større lokaler, slik at det er flere som får plass, sier Johannessen.

Sykepleierne vil ha rett til styring over egen arbeidsinnsats

Det står mye på spill for de fire sykepleierne. Arbeidsgiver har tilbudt dem 100 prosent stilling, men det forutsetter at de må ta deler av stillingen i en bemanningspool. De får ikke full stilling innen eget fagfelt, som er knyttet til nyfødtintensiv.

– Saken handler i prinsippet om å ha en reell rett til hel stilling innen det kompetanseområdet du behersker, har utdannet deg innen og er god på, sier Vågsholm. Jeg ville ikke ha en deltidsbrøk hvor jeg må jobbe på en avdeling jeg ikke er kjent med fagområdet. Jeg har dessuten ingen mulighet til utvikle meg faglig og å styrke min kompetanse.

Johannessen utfyller:

– Jeg vil ikke ta en slik delt stilling for egen del, jeg ville blitt syk av det. Men jeg ville heller ikke gjort det for pasientenes del. Det er fort gjort å gjøre feil i stressede situasjoner når du ikke er trygg på arbeidsoppgavene.

De andre er enige.

– Taper vi saken, kan sykepleiere som er i vår situasjon, ende opp med å jobbe «skjult» ufrivillig deltid. Vi sier vi vil ha full stilling, arbeidsgiver sier de har tilbudt det i bemanningspool, og at vi derfor ikke kan påstå at vi jobber ufrivillig deltid, sier Skrøder.

Massiv støtte

– Dere har fått mange støtteerklæringer. Det kan virke som om alle heier på dere?

– Ja. Det er støtten som har holdt oss oppe. Både fra lokalsamfunnet, sykepleiere rundt om i hele landet, NSF og våre to advokater, sier Skrøder.

– Men det har vært tøft å stå i. Det skal bli godt å endelig få saken prøvd i retten, sier de fire.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse