fbpx Høyre-politiker vil forby alternative behandlinger til barn Hopp til hovedinnhold

Høyre-politiker vil forby alternative behandlinger til barn

Sveinung Stensland (H)
BEKYMRET: Sveinung Stensland (H) er bekymret for at barn ikke får den medisinske behandlingen de trenger fordi foreldre tar dem med til alternativ behandling først. Foto: NTB, Vidar Ruud

Høyres Sveinung Stensland ønsker å forby akupunktur, homøopati og aromaterapi til barn under ti år. Barnelegeforeningen og helsesykepleierne er delt i synet.

Ifølge Aftenposten er Stensland, som har bakgrunn som farmasøyt, bekymret for at barn ikke får den medisinske behandlingen de trenger, fordi foreldre tar dem med til alternativ behandling først. Han har fremmet et forbud som forslag til Høyres partiprogram. Programmet skal vedtas til våren.

– For meg er barnas helse det viktigste. Barna kan ikke formulere symptomer på samme måte som voksne. Vi kan ikke behandle barna for foreldrenes skyld. Denne praksisen foregår tilsynelatende innenfor rammene av lov om alternativ behandling, sier Sveinung Stensland.

Ulike meninger

Ifølge leder Elisabeth Selvaag i Barnelegeforeningen er det blant medlemmene ulike meninger om hvorvidt alternativ behandling til barn bør forbys.

Ann Karin Swang, leder for helsesykepleiere i Norsk Sykepleierforbund, er også skeptisk og mener et forbud er et sterkt virkemiddel som vil være vanskelig å håndheve.

Leder Per Sloth Jensen i Akupunkturforeningen understreker overfor Aftenposten at de alltid spør om barnet har vært hos fastlege eller spesialist først, mens leder Tore Fosso Hom i Norske Homeopaters Landsforbund mener et forbud innebærer at foreldre blir fratatt bestemmelsesrett over sine egne barn.

Les også:

Lokket sykepleierstudenter med 150 000 kroner – fikk to søkere

TRENGER SYKEPLEIERE: Tre av fire kommuner oppgir at det er ganske eller meget utfordrende å rekruttere sykepleiere, ifølge KS' Arbeidsgivermonitor for 2019. Høyanger kommune forsøker seg på stipend til sykepleierstudenter som rekrutteringstiltak. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Høyanger kommune utlyste fem stipender til sykepleierstudenter. To søknader lå på bordet da fristen gikk ut.

– Vi er fornøyd med å ha fått to søkere. Vi trenger alle sykepleierne vi kan få, og får vi to på plass, er det bra, sier Arnvid Hovland, personalsjef i Høyanger kommune.

Satt av 750 000 kroner

Som Sykepleien tidligere har skrevet om, har Høyanger kommune satt av 750 000 kroner for å få sykepleierstudentene til å komme til bygda. Mot et stipend på 150 000 kroner må studentene binde seg til kommunen i fem år.

Stipendordningen ble vedtatt i kommunestyret i september, og er som følger:

  • Høyanger kommune oppretter inntil 5 stipender på 50 000 kroner hvert skoleår.
  • Stipendet på til sammen 150 000 kroner går til sykepleierstudenter som binder seg til arbeid hver tredje helg og ferievikariater gjennom studietiden.
  • Etter autorisasjonen har de nyutdannede sykepleierne så to års bindingstid i kommunen.

Søknadsfristen gikk ut 15. oktober, og kommunen har kun fått inn to søknader, bekrefter Arnvid Hovland. Ytre Sogn omtalte saken først.

Pusser opp boliger til studentene

– Hvorfor kom det så få søknader, tror du?

– Det er vanskelig å si. Kanskje noen tenker at to år er lang bindingstid, vi vil evaluere denne ordningen etter hvert. Men vi er optimistiske. To nye sykepleiere er bra, sier han til Sykepleien.

Nå utvider de søknadsfristen til 1. desember.

Hovland legger til at de også har flere tiltak på gang:

– Blant annet pusser vi opp boliger som vi tilbyr til blant andre sykepleierstudenter å leie mens de jobber her, så de i alle fall har en overgangsbolig av god standard, sier han.

Til NRK sier Lill Sverresdatter Larsen, leder for Norsk Sykepleierforbund, at rådene både til Høyanger og andre kommuner som sliter med å rekruttere sykepleiere, er at lønna må bli høyere, og at kommunene også må satse på å beholde sykepleierne de allerede har, for å sikre fagmiljøet og kompetansen.

 Har dere noen konkrete «lokketilbud» på gang for å beholde de sykepleierne som allerede jobber i kommunen?

– Vi jobber for å ha hundreprosentstillinger, og vi jobber med å spisse sykepleieroppgavene. I tillegg har vi andre ting på blokka som vi ikke kan forskuttere nå, sier Hovland.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.