fbpx Helsepersonell i Italia: I vår ble de klappet for, nå trakasseres de Hopp til hovedinnhold

Helsepersonell i Italia: I vår ble de klappet for, nå trakasseres de

Bildet viser en intensivstue.
BILDE FRA INTENSIV: Helsepersonell på intensivstue med covid 19-pasienter i Milano, Italia, i april. Da korona først kom til Italia, var Lombardia en av de hardest rammede regionene. Foto: Mondadori Portfolio/sipausa/NTB

«Vi har gått fra å bli feiret som helter til å være smittebærere», sier sjefen på en intensivavdeling i Milano.

Italia, som er inne i covidbølge nummer to, opplever hundretalls av dødsfall hver dag. Bare i løpet av onsdag denne uken ble det registrert 753 dødsfall relatert til covid-19.

Samtidig opplever landet mangel på helsepersonell, ifølge britiske The Guardian.

Helsepersonell sier de blir trakassert

Avisen siterer visepresidenten i den italienske legeforeningen, Giovanni Leoni: «Det har blitt flere senger og respiratorer, men antall personell er omtrent det samme».

Leoni peker på at arbeidsbyrden blir mye større for det personellet de har, og at dette er et stort problem, siden det ikke er lett å rekruttere anestesiologer eller sykepleiere som kan jobbe med kritisk syke.

Ifølge The Guardian har flere leger valgt å forlate yrket eller å pensjonere seg tidlig, etter opplevelsene i den første covidbølgen i vår.

Siden starten av pandemien har Italia hatt nesten 1,3 millioner registrerte tilfeller og i overkant av 42 000 dødsfall, ifølge Who.

Ifølge The Guardian opplever helsepersonell å bli trakassert.

Giacomo Grasselli, lederen for en annen intensivavdeling i Milano, har vært med å gjøre en undersøkelse blant 627 leger i Lombardia, den regionen Milano ligger i. Undersøkelsen viser at 1 av 4 hadde opplevd å være mål for trakassering eller aggresjon.

Lapper på heisdøren

Det kunne dreie seg om lapper på heisdøren, adressert til legen, og med henstilling om ikke å ta heisen fordi han eller hun kan være smittet med covid. Eller foreldre som nekter barna å leke med barn av leger.

«Vi har gått fra å bli feiret som helter til å være smittebærere», sier Grasselli.

Til The Guardian sier Grasselli at folk anser legene som ansvarlige for de strenge koronatiltakene, som tar fra folk friheten og har konsekvenser for økonomien.

«Paradoksalt nok er det vanskeligere å jobbe nå, enn i mars og april», sier Grasselli. «Vi advarer om at hvis ikke infeksjonsraten går ned, så vil vi slippe opp for senger. Basert på det, bestemmer politikerne tiltak. Men så kommer det andre på tv og sier vi terroriserer folk, og at alt er overdrevet. Folk blir forvirret, og de har mindre toleranse for helsepersonell.»

Grasselli har tidligere blitt intervjuet av NRK om korona i Italia, og har deltatt på et webinar i regi av Helsedirektoratet i mars, der han delte erfaringer fra koronautbruddet i Italia.

Medisinsk innsatsteam reiste til Lombardia

I april var situasjonen med covid-19 så alvorlig i Italia, at landet bad om internasjonal hjelp. Norge sendte medisinsk innsatsteam, som hjalp til på et sykehus utenfor Bergamo. Her forteller anestesisykepleier Janecke Engeberg Sjøvold om oppdraget:

Italiateam tilbake i Norge: En veldig følelsesmessig opplevelse

Les også:

Sykepleier i USA: – De skriker til meg at covid ikke finnes

Bildet viser en skjermdump fra CNN.
INTERVJUET PÅ CNN: Jodi Doering sier hun blir sint og frustrert av forestillingen om at covid ikke finnes. Foto: Skjermdump fra CNN

Jodi Doering tvitret fra sofaen om et mareritt som aldri tar slutt. 

Der hun lå, delte hun noen tanker om pasienter med covid-19.

Doering jobber på et sykehus i South Dakota.

«The ones that stick out are those who still don’t believe the virus is real. The ones who scream at you for a magic medicine and that Joe Biden is going to ruin the USA.»

Og videre:

«All while gasping for breath on 100 % Vapotherm. They tell you there must be another reason they are sick. They call you names and ask why you have to wear all that «stuff» because they don’t have COVID because it’s not real.»

Er fylt av sinne og hat

Hun beskriver hvordan noen pasienter fortsetter å skrike til henne helt til de blir intubert.

Og kaller det:

«It’s like a fucking horror movie that never ends.»

I løpet av tre dager fikk tweeten over 230 000 likes og er blitt retvitret 70 000 ganger.

Sykepleieren ble intervjuet på CNN.

«Jeg tror det verste er å stå og se på at deres siste ord er at de ikke har covid-19», sa Jodi Doering da.

«I stedet for å bruke tid på å facetime familien sin, er de fylt av sinne og hat.»

Hun fortalte at hun spør pasienter om de vil ringe sine nærmeste, men får nei til svar. Fordi pasientene vet at de vil bli friske.

«Men jeg står der og ser at oksygenmetningen er falt til 75 prosent, selv om de får oksygen», fortalte Doering.

«Jeg vet hvilken vei det går.»

Mange pasienter, ikke alle

Doering fortalte at hun var veldig lei seg den kvelden hun tvitret.

Hun sier også at dette ikke er snakk om en enkeltstående hendelse, eller én pasient. Men om mange pasienter, og at hun ser det samme gjenta seg om og om igjen.

Hun forteller om pasienter som mener de heller har lungebetennelse, influensa eller til og med lungekreft.

Det er også mange pasienter som tror på covid, og som er takknemlige for pleien og behandlingen de får. Men det er ikke dem Doering bærer med seg hjem i tankene akkurat nå.

Fra USA har det også tidligere vært rapporter om mennesker som ikke tror at covid-19 finnes. Om mennesker som ikke vil følge anbefalinger om smittevern. Om frustrerte leger og sykepleiere.

Samtidig som smittetallene skyter i været.

Vurderte å stenge

Jodi Doerings tråd på Twitter er blitt sitert over store deler av verden. Tre døgn etter at hun la den ut, skrev hun dette:

«If people think 72 hours can’t change your life, they have never tweeted from the couch while eating ice cream.»

Hun forteller at hun vurderte å stenge kontoen sin på grunn av «you know, death threats and stuff». Hun bekymret seg for sin egen og barnas sikkerhet. Og bestemte seg for å holde den åpen.

«But if ever there was a time to set an example, it is now.»

Det skriver Jodi Doering på Twitter.