fbpx Fylkesmannen: Manglende rutiner bidro til sykehjemsutbrudd i Moss i vår Hopp til hovedinnhold

Fylkesmannen: Manglende rutiner bidro til sykehjemsutbrudd i Moss i vår

Moss

Moss kommune hadde ikke tilstrekkelige rutiner på plass for å forhindre smitteutbrudd på Orkerød sykehjem i vår, har Fylkesmannen i Oslo og Viken konkludert.

Flere ansatte og beboere fikk i mars og april påvist korona ved sykehjemmet, og fem koronasmittede beboere døde.

– Etter gjennomgang av virksomheten har kommunen kommet frem til at sykehjemmet på hendelsestidspunktet ikke hadde implementert tilstrekkelige lokale rutiner for å forhindre smitteutbrudd ved Orkerød sykehjem, skriver Fylkesmannen ifølge Moss Avis [for abonnenter].

Smitteutbruddet på sykehjemmet koples til at en koronasmittet ansatt jobbet uten å være klar over at vedkommende var syk og, at en pasient som først hadde testet negativt for viruset, siden fikk påvist smitte.

– Kom i en sårbar situasjon

Men situasjonen ble forverret fordi sykehjemmets ansatte ikke var klar over rutinene for smittehåndtering.

– Orkerød kom i en sårbar situasjon hvor deler av personalet ikke hadde tilstrekkelig kunnskap om rutinene for smittehåndtering, sier enhetsleder for sykehjem og omsorgsboliger Gro Gustavsen i Moss kommune.

Hard bølge to i desember

I slutten av november startet et smitteutbrudd i Moss knyttet til den populære puben Fiskebasaren. Fra 1. desember ble smittevernreglene skjerpet.

– Den andre smittebølgen har truffet Moss hardt, og det er en stor belastning for mossesamfunnet, sa ordføreren i Moss, Hanne Tollerud, til 6. desember.

Kommunen hadde da over 200 smittetilfeller per 100 000 innbyggere, ifølge kommuneoverlegen.

Strenge smittevernregler forlenges

Nå er nedstengningen forlenget til 21. desember.

Den innebærer en maksgrense på ti personer i private sammenkomster, skjenkestopp, forbud mot av innendørs arrangementer, med unntak av begravelser, vigsler og dåp. Munnbind i taxi blir påbudt. Kulturaktiviteter som museer, kino, konserter, svømme- og bingohaller stenges. Treningssentrene holder fortsatt åpent, men gruppetreninger blir forbudt.

Det er rødt nivå i videregående skole og på voksenopplæring, og i tillegg vil det vurderes rødt nivå på ungdomsskolene. Det kan også bli juleferie tidligere enn planlagt på skolene. Flere skoler er rammet av smittetilfeller og karantener.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse