fbpx Slik stoppet de koronasmitten på sykehjemmet Hopp til hovedinnhold

Slik stoppet de koronasmitten på sykehjemmet

bildet viser virksomhetsleder Doreen Thompson

Da Nesoddtunet sykehjem i Viken fikk seks smittede pasienter, ble de ikke-smittede pasientene flyttet til en egen avdeling og 35 ansatte satt i karantene. Nå er smitten stoppet, og ingen pasienter døde.

Doreen Thompson hadde bare vært virksomhetsleder ved Nesoddtunet sykehjem i fem dager da hun fikk koronasmittens utfordringer i fanget i slutten av november.

Det var på en demensavdeling med tolv pasienter at seks av dem ble smittet av koronaviruset.

To ansatte testet også positivt for covid-19 i løpet av perioden som fulgte.

– Vi ble veldig lykkelige forrige uke da vi fikk vite at taktikken vår for å stoppe utbruddet har lyktes, sier Thompson til Sykepleien.

Alle bidro

– Hva var de viktigste grepene dere tok?

– Personalet var godt forberedt. I løpet av høsten fikk de obligatorisk opplæring i smittevernrutiner og ble fortløpende fulgt opp underveis med praktisk opplæring og informasjon fra blant annet fagledere. Positive, dyktige og engasjerte ansatte bidro til å holde hjulene i gang på en faglig og omsorgsfull måte, til tross for utfordringene avdelingen sto i, sier virksomhetslederen.

Også kjøkken, renhold, vaskeri og vaktmestertjeneste var viktige bidragsytere for å kunne ivareta forsvarlig smittevern. Det ble laget egen inngang og garderobeløsning for å separere ansatte som jobbet i isolatet fra resten av huset.

Flyttet de ikke-smittede

– Et annet viktig grep for å hindre smitten i å spre seg var å dele avdelingen og flytte de ikke-smittede beboerne. De seks beboerne som ble satt i karantene i en avstengt del av en annen avdeling, har alle testet negativt etter ti dager i karantene, sier Thompson.

På det meste satt 35 ansatte i karantene. Det gikk hardt utover blant annet den ene sykepleieren på avdelingen, Carina David.

Hun jobbet doble vakter i over en uke, og fikk ikke innvilget velferdspermisjon da barnet skulle begynne i barnehage.

– Det var en stor styrke at ansvarlig sykepleier ikke satt i karantene, siden hun er en kjent person for våre pasienter med demens. Hun og andre sykepleiere fra andre avdelinger var fleksible og villige til å jobbe ekstra og doble vakter når det var behov, sier virksomhetslederen.

Ingen døde

Blant de 6 beboerne som ble smittet, har det ikke vært noen dødsfall.

– Er de helt symptomfrie nå?

– Det er litt varierende, men samtlige er heldigvis i bedring, sier Thompson.

– Hvordan taklet pasientene å bli flyttet på?

– Det gikk hovedsakelig greit. Flyttingen var godt planlagt og foregikk i rolige former med en og en beboer. Begge avdelingene ligger på bakkeplan så man gikk rett ut fra den ene avdelingen og inn på den andre uten å gå gjennom resten av sykehjemmet. Flyttingen tok noen timer.

– Ble noen ekstra forvirret?

– Erfarne pleiemedarbeidere, hjelpepleiere og sykepleiere sto for flyttingen. De brukte god tid og opptrådte rolig. Engstelige beboere ble forklart hva som skulle skje så ofte det var nødvendig.

Må vente i tre uker etter smitte

Per i dag har de ingen ansatte i karantene. Den siste gikk ut av karantene lørdag 12. desember.

– Er pasientene flyttet tilbake til avdelingen sin?

– De flytter tilbake onsdag 16. desember. I samarbeid med kriseledelsen i kommunen, hvor også kommuneoverlegen sitter, har det blitt bestemt at vi venter i tre uker etter at siste beboer fikk påvist covid-19 før de ikke-smittede beboerne flytter tilbake. Dette gjøres for å være på den sikre siden, så ingen av beboerne som var smittet med korona, lenger skal være smittsomme, sier Thompson.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse