fbpx Håper ny bok kan avlive myter om hva sykepleiere faktisk gjør Hopp til hovedinnhold

Håper ny bok kan avlive myter om hva sykepleiere faktisk gjør

Sykepleier Anders Christoffersen

Anders Christoffersen har sett seg grundig lei på hvordan yrket hans blir misforstått og fremstilt. Nå gir han ut bok om egen sykepleierhverdag, før han selv bytter tittel til lege.

– Jeg rømmer ikke fra sykepleieryrket, altså, forsikrer Christoffersen da Sykepleien spør ham om den snart fullførte legeutdannelsen.

– I bunn vil jeg fortsatt være en nøyaktig like stolt sykepleier som før, selv om jeg nå får et annet yrke. Jeg vil bære sykepleien med meg i mye av det jeg gjør som lege.

Mange skjønner ikke hvor stort ansvar vi har eller hvor vesentlige vi er i pasientbehandlingen
Anders Christoffersen

Christoffersen jobber fortsatt som sykepleier ved legevakten i Stavanger, ved siden av siste praksisperiode i legeutdanningen. Før han bytter jobbtittel for alvor til sommeren, oppsummerer han åtte år som sykepleier destillert i bokform.

– Jeg har ønsket å belyse hva sykepleie i mine øyne er, og hva det kan være. Ofte har jeg følt at yrket blir misforstått og skjevt fremstilt. Mange skjønner ikke hvor stort ansvar vi har eller hvor vesentlige vi er i pasientbehandlingen.

Folkefinansiert på fire dager

Søndag 10. januar lanserte han kronerulling for utgivelsen «En sykepleiers hverdag» på nettstedet spleis.no. Fire dager senere var finansieringen i boks. Midt under telefonintervjuet med Sykepleien rundes målet på 70 000 kroner.

– Nå er jeg trygg på at boka blir realisert. Planen er å sende til trykk i midten av februar, sier Christoffersen.

Les også: 6 av 10 sykepleiere bruker daglig tid på oppgaver de mener andre burde utføre

Han er overveldet over responsen. Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, er blant de godt og vel 200 som til nå har forhåndsbestilt. Hun la igjen en liten kommentar: «You rock! Gleder meg til å lese.»

– Det var jo hyggelig. Jeg kjenner henne egentlig ikke, men vi har kommunisert litt på Instagram, forteller Christoffersen.

Pengene fra forhåndsbestillingene går med til blant annet redaktørarbeid, korrektur, trykking og distribusjon.

Diskuterte Minecraft som smertelindring

Christoffersen forteller at han har skrevet på boka i ledige stunder de siste fem årene, men at pandemiens sterke begrensninger på sosialt liv, samt to runder i karantene, ga roen til å ferdigstille.

Nå håper han sykepleiere, studenter og lekfolk vil ha glede og nytte av resultatet.

Enkelte tror sykepleiere gjør som de gjør, fordi vi er så snille og greie
Anders Christoffersen

– Hvert kapittel tar for seg et pasientmøte fra ulike steder der jeg har jobbet, deriblant sykehjem, legevakt, ambulanse, nyfødt intensiv og akuttmottak. Jeg forsøker å vise frem noe av spennet, ansvaret og variasjonen i yrket.

Som eksempel nevner han et kapittel der han sitter i en time og diskuterer Minecraft med en unge som har store smerter.

– Det er også sykepleie. Jeg gjorde det ikke bare for å være snill, men situasjonen kan fort tolkes og fremstilles slik. Enkelte tror sykepleiere gjør som de gjør, fordi vi er så snille og greie, men for meg handlet dette om å benytte en distraksjonsteknikk for å lindre smerte.

Spytt, oppkast og tårer

Første frø til boka ble sådd så langt tilbake som i 2013, etter en nok en slitsom kveldsøkt på legevakten i Stavanger. Det hadde vært dramatisk og hektisk, nær sagt som vanlig på en helgevakt.

Christoffersen hadde bistått mennesker i nød på løpende bånd. Til «takk» hadde blant annet blitt spyttet på og utskjelt. Han hadde tørket oppkast og tårer. Sliten og med en murrende følelse av ikke å bli verdsatt, satte han seg foran tastaturet.

– Jeg måtte bare få det ut av kroppen og hamret i vei til langt på natt, forteller Christoffersen.

Utpå morgenkvisten sendte han kronikken – som i likhet med boka bar tittelen «En sykepleiers hverdag» – av gårde til Aftenposten. Så gikk han til sengs. Det var få timer til neste tørn på legevakten.

Kort tid etter publiseringen ringte de fra redaksjonen i Aftenposten og ba om et oppfølgingsintervju. Frustrasjonsutbruddet til sykepleieren fra Stavanger var blant avisens mest leste og delte saker.

– Da jeg logget på sosiale medier, hadde ting tatt helt av. Kronikken var overalt, og jeg fikk mye positiv respons. Det vekket nok skrivegleden, som igjen har trigget mye annet jeg har gjort.

Mange baller i luften

For Christoffersen har hatt mange baller i luften ved siden av sykepleierjobben:

I løpet av sommeren blir han altså ferdig utdannet lege etter seks års studier. Parallelt med legestudiet tar han en master i prehospital akuttmedisin. I tillegg har han funnet tid til å utforme en serie medisinske referansekort og diverse andre produkter for helsepersonell, som han selger via egen nettbutikk.

Christoffersens Instagram-profil @lean_mean_nursing_machine nærmer seg 13 000 følgere, og frem til 2018 blogget han fast for Sykepleien.no. Og ja, han har kjæreste. Er til og med forlovet.

– Hvordan får du tid til alt?

– Jeg tror jeg prokrastinerer like mye som alle andre, men når jeg utsetter et prosjekt, er det gjerne for å jobbe på et annet. «Rastløs» er ikke en ukjent beskrivelse av meg.

Anders Christoffersen

Fremdeles glad for å være sykepleier

Christoffersen kronikk i Aftenposten fra 2013 ble avsluttet slik: «Folk husker våre feil, men ikke våre seire. Vi får hånord i stedet for takk, men vi vil alltid hjelpe deg. Alltid!»

Jeg tror leserne vil sitte igjen med et inntrykk av at det er vanskelig å definere presist hva sykepleie egentlig er
Anders Christoffersen

– Fremstilles sykepleieryrket med like mye frustrasjon og oppgitthet i boka som i kronikken ved samme navn?

– Nei, men jeg tror leserne vil sitte igjen med et inntrykk av at det er vanskelig å definere presist hva sykepleie egentlig er, sier Christoffersen.

 – Og selv om jeg var fryktelig oppgitt da jeg hamret ut den kronikken den natta for drøyt sju år siden, var jeg fremdeles glad for at jeg var sykepleier.

 

Bokomslag til "En sykepleiers hverdag"

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse