fbpx Sykehjemsbeboer ble vaksinert mot sin vilje Hopp til hovedinnhold

Sykehjemsbeboer ble vaksinert mot sin vilje

Preben Aavitsland i Kristiansand

– Vaksinasjon er alltid frivillig. Dersom en beboer som er samtykkekompetent, sier nei takk, så skal ikke vedkommende vaksineres, sier overlege ved FHI Preben Aavitsland.

En sykehjemsbeboer på helsehuset i Lyngdal kommune fikk covid-19-vaksine mot sin vilje. Det var lokalavisa Lister24 som første omtalte saken [for abonnenter].

Pårørende har sendt inn klage

De pårørende til pasienten har sendt inn klage til Statsforvalteren i Agder. Lister24 skriver at beboerens nærmeste pårørende understreker at beboeren er samtykkekompetent, og dermed i stand til å forstå hva et nei til vaksine innebærer.

I klagen hevdes det at beboeren fikk vaksinen 12. januar, uten å være klar over det. Nærmeste pårørende har i klagen lagt ved lydopptak som ble gjort på bakgrunn av bekymringer for at beboerens ønsker ikke skulle bli respektert, skriver Lister24.

De pårørende har i møte med personell på helsehuset i etterkant fått forsikring om at vedkommende slipper å ta dose to av vaksinen.

Så langt ønsker ingen fra kommunen å kommentere saken før Statsforvalteren har behandlet saken ferdig.

Har ikke oversikt over vaksinenektere

Til Sykepleien sier overlege ved FHI Preben Aavitsland, at dette er en kjent problemstilling.

– Personlig samtykke er grunnvollen i alt vi gjør i helsetjenesten, også vaksinasjon. Jeg kjenner imidlertid ikke denne saken spesifikt, så jeg kan bare kommentere på generelt grunnlag, sier han.

– Har dere oversikt over hvor mange brukere eller beboere på offentlige institusjoner som ikke ønsker vaksine? 

– Nei, det har vi ikke. Vi kommer heller ikke til å lage noe register over vaksinenektere, sier han.

Vaksine skal alltid være frivillig

Vaksinering skal som utgangspunkt være frivillig.

– Men er det omstendigheter som gjør at når man bor på en offentlig institusjon, så kan man likevel gjøre det av hensyn til andre?

– Vaksinasjon er alltid frivillig. Dersom en beboer som er samtykkekompetent, sier nei takk, så skal ikke vedkommende vaksineres, sier Aavitsland.

– Vil det eventuelt komme noen råd eller veileder på hvordan beboere som ikke vil ta vaksine, skal håndteres?

– Vi regner med å få redusert epidemien så mye i samfunnet at risikoen for at uvaksinerte sykehjemsbeboere skal bli smittet, er minimal, sier han.

Sykepleien får opplyst fra informasjonsavdelingen i Helsetilsynet at de har hatt en henvendelse om problemstillingen fra en statsforvalter. Helsetilsynet har så langt ikke hatt noen konkrete saker de har behandlet om beboere som er vaksinert mot sin vilje.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse