Får erstatning etter koronasmitte på sykehjem og sykehus
Pårørende etter 83 pasienter som døde etter koronasmitte på sykehjem og sykehus, har fått erstatning. I tillegg har sju søkt erstatning etter koronavaksine, melder Norsk pasientskadeerstatning (NPE).
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) meldte i dag, 22. april, at pårørende til 83 pasienter som døde etter koronasmitte på sykehjem og sykehus har fått erstatning.
Erstatningssakene dreier seg om beboere ved sykehjem og pasienter på sykehus som ble smittet da de fikk behandling eller pleie av helsevesenet, og som derfor har krav på erstatning.
Ifølge NPE har de etterlatte i snitt fått 64 000 kroner. Det største enkeltbeløpet er så langt 230 000 kroner. Pengene skal gå til å dekke utgifter til begravelse og eventuelt økonomisk tap, dersom vedkommende hadde forsørgeransvar.
Erstatningssaker
NPE forventer å få inn flere erstatningskrav og sier derfor at erstatningstallene kommer til å øke. Så langt har NPE behandlet følgende saker:
- Sykehjem: 140 søknader om erstatning etter koronasmitte. 75 av disse har fått medhold, 1 har fått avslag, og 64 venter på svar.
- Sykehus: 20 søknader om erstatning etter koronasmitte. 8 av disse har fått medhold, 5 har fått avslag og 7 venter på svar. I tillegg behandles 1 søknad om erstatning etter mulig koronasmitte på et legesenter.
«I saker der den smittede overlever og selv søker erstatning, skal erstatningen dekke økonomisk tap og eventuell varig skade som gir rett til erstatning for tapt livskvalitet, også kalt menerstatning,» skriver NPE i en pressemelding.
Trolig flere som har krav på erstatning
– De fleste som kontakter oss, har mistet mor eller far som var i kommunal pleie. Det er ikke snakk om store beløp, men etterlatte forteller oss at erstatningsutbetalingen likevel er viktig for dem, sier Rolf Gunnar Jørstad, direktør i NPE, i en pressemelding.
Også sykehuspasienter er blitt smittet av korona mens de har vært innlagt for helt andre lidelser. Så langt i pandemien har NPE gitt erstatning i åtte slike saker, mens ni fortsatt er under behandling. De fleste kravene har kommet fra pårørende etter dødsfall, men også fra pasienter som overlevde smitten.
– Det er grunn til å anta at langt flere er smittet på sykehus enn de som har søkt om erstatning. Vi må være sikre på at pasienter og etterlatte får den informasjonen de har krav på av helsetjenesten, sier Jørstad i pressemeldingen.
Til nå har seks kvinner og en mann søkt om erstatning etter å ha tatt koronavaksine.
– De er mellom 40 og 89 år. Tre av dem døde, og der søker de etterlatte om erstatning, sier Jørstad.
Bivirkninger
En av erstatningssøkerne fikk Astrazeneca-vaksinen og en annen Biontech/Pfizer. I de fem andre sakene er det ennå ikke avklart hvilken vaksine som ble brukt.
– De beskriver bivirkninger som svimmelhet, hodepine, smerter, blodpropp og psykisk belastning etter å ha tatt koronavaksine, sier Jørstad i pressemeldingen.
For å ha rett til erstatning må koronavaksinen kunne være årsak til skaden, samtidig som det ikke finnes én eller flere andre mer sannsynlige årsaker. Det er videre et krav at erstatningssøkeren har et økonomisk tap på minst 10 000 kroner som følge av skaden eller har blitt rammet av en varig skade av et visst omfang, melder NPE.
Alle vaksiner har risiko for bivirkninger. De fleste bivirkningene etter koronavaksinene er milde og går over i løpet av kort tid. Slike forbigående bivirkninger vil som oftest ikke gi rett til erstatning, fordi kravet til økonomisk tap eller varig skade ikke er oppfylt.
Erstatningskrav på grunn av koronavaksinene – nordisk samarbeid
De nordiske landene samarbeider og deler erfaring og kunnskap om vaksineskader og forhold som får betydning for behandling av erstatningskrav etter koronavaksinen.
– Vi må vite så mye som mulig om hvilke bivirkninger vaksinene kan gi, for å behandle søknader om erstatning på en rask og god måte. Derfor er det viktig å utveksle kunnskap og erfaringer som gjøres i våre naboland, sier Jørstad.
0 Kommentarer