fbpx Helsestasjonssjef i Sandnes: – Håper ikke vaksiner blir forskjøvet til siste del av juli Hopp til hovedinnhold

Helsestasjonssjef i Sandnes: – Håper ikke vaksiner blir forskjøvet til siste del av juli

– Hvis vi får færre vaksiner i juni, og flere i juli, blir det problemer med logistikken, sier helsestasjonssjef og ansvarlig for vaksineringen i Sandnes, Irene Asheim Ivesdal.

Onsdag formiddag står Irene Asheim Ivesdal selv midt i vaksineringen.
 
– Vi klarer å ta unna det nivået vi har nå i juni, men med hensyn til blant annet sommeravvikling og ferie, blir det vanskelig for oss å forskyve vaksinering til siste del av juli.

Tirsdag kveld var hun intervjuet i VG, hvor hun poengterte det samme.

Fakta
Vaksinefordeling i sommer

Regjeringen varslet i forrige uke at de vil endre vaksinasjonsstrategien, slik at 25 kommuner får 60 prosent flere doser frem til alle over 18 har fått tilbud om vaksine. Dette er kommuner som har hatt høyt smittetrykk over tid.

Da den nye strategien ble lagt frem, understreket statsminister Erna Solberg (H) følgende i en pressemelding:

– Regjeringens beslutning har viktige forutsetninger: Vi må sikre at de kommunene som får færre doser i juni og begynnelsen av juli, har kapasitet til å få tatt dette igjen i siste del av juli. Sammen med statsforvalterne vil vi gå i dialog med kommunene for å undersøke at vaksinasjonen i feriemåneden juli kan gå etter planen.

Ifølge VG har Helsedirektoratet fått i oppgave å sjekke om kommunene som får færre doser i juni, har mulighet til å ta igjen dette siste del av juli.

En rundspørring VG har gjort, viser at flere kommuner sier nei til dette.

Kilder: vg.no/regjeringen.no

Nakstad: – Alle kommunene har muligheten til å bemanne opp

Flere kommuner sier nei til å sette flere vaksinedoser i slutten av juli for å ta igjen det tapte dersom de får færre vaksiner i juni og første del av juli. De begrunner dette blant annet med at det er vanskelig å skaffe nok bemanning.

Nakstad sier til VG at han mener kommunene bør greie å bemanne opp dersom de planlegger det godt nok. Han viser også til at juli uansett blir den måneden da flest vaksiner blir satt i Norge.

– Alle kommunene har muligheten til å bemanne opp for å forberede seg for flere i juli, dersom de tar i bruk personell som er ferdig klarert gjennom Helsedirektoratets ordninger for nasjonalt helsepersonell eller helsefagsstudenter som trenger sommerjobb. Også andre fra frivillige organisasjoner kan trolig bistå med logistikkoppgaver, dersom det planlegges godt, sier han til avisen.

Han legger til at han er bekymret for at noen kommuner ikke får det til slik at det vil ta lengre tid å få gjennomført vaksinasjonen i Norge.

– Vi håper kommunene strekker seg langt for å få til dette. Det dreier seg om å få vaksinasjonen ferdig så raskt som mulig, sier Nakstad.

Mellom 3500 og 4000 doser i uka

I Sandnes er Irene Asheim Ivesdal klar på at de ikke har ledige hender å ta av lokalt i juli:

– Vi jobber så raskt vi kan, og har et opplegg der vi klarer å ta unna de vaksinene vi får, med bemanningen vi har, og de frivillige som har meldt seg. Vi vaksinerer to dager i uka, onsdag og torsdag, og da holder vi på til det er tomt. Vi setter mellom 3500 og 4000 doser i uka, sier hun til Sykepleien mellom slagene. 
 
Når hun hører Nakstad vise til at kommuner kan ta i bruk ferdig klarert helsepersonell via Helsedirektoratet, spør hun seg hvordan det skulle blitt organisert:
 
– Om vi skal bruke eksterne til å gjøre jobben, må vi jo se på hvordan det er tenkt organisert. Jeg tror også det kan bli en utfordring å få nok frivillige akkurat i de ukene i juli, og antakeligvis er nok mange av dem som skal vaksineres på ferie. Mitt håp er at det ikke blir slik at vi får færre vaksiner i juni og flere i juli, sier hun til Sykepleien.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse