fbpx Indisk virusvariant: Ingenting tyder på at vi trenger ekstra vaksinedose Hopp til hovedinnhold

Indisk virusvariant: Trenger neppe ekstra vaksinedose

Bildet viser Preben Aavitsland

– Det er ingenting som tyder på at vi trenger en tredje vaksinedose om den indiske virusvarianten fortsetter å spre seg, mener Preben Aavitsland i FHI.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til NTB lørdag at gjenåpningen de neste ukene ikke trues av at den indiske virusvarianten i Norge, men at det kan føre til behov for en tredje vaksinedose.

Overlege i Folkehelseinstituttet (FHI) Preben Aavitsland presiserte søndag kveld at det behovet ikke er der foreløpig:

– Det er ingen data nå om den indiske varianten som tilsier at befolkningen trenger noen tredje vaksinedose, tvitret han og viste til FHIs risikovurdering av virusvarianten.

Nakstad enig med Aavitsland

I en SMS til VG senere samme kveld var Nakstad enig i det, og skrev at det ikke foreligger data om at de indiske eller vietnamesiske virusvariantene som tilsier behov for justerte mRNA-vaksiner, og at slike vaksiner heller ikke finnes tilgjengelig fra produsentene ennå.

Videre skrev Nakstad at selv om det ikke er behov for tredje dose nå, må man være forberedt på at det kan skje på et senere tidspunkt, siden man stadig finner nye mutasjoner som reduserer vaksinenes effekt.

Mer smittsom enn den engelske varianten

Sammenliknet med dagens dominerende variant, den engelske varianten, er den indiske varianten sannsynligvis noe mer smittsom, men det er ikke holdepunkter for at den gir mer alvorlig sykdom.

– Det kan se ut til at vaksinasjon beskytter litt mindre mot vanlig sykdom forårsaket av B. 1.617.2 (den indiske varianten red.anm.), men neppe mindre mot alvorlig sykdom, sier avdelingsdirektør Line Vold på FHI sine nettsider.

Viruset er i Norge

I slutten av april og tidlig mai var det et begrenset utbrudd i Vestland fylke. Viruset var importert fra India med reisende derfra. Dette førte videre til et begrenset utbrudd med smitte på en arbeidsplass. Utbruddet ser nå ut til å være avsluttet, skriver FHI på sine nettsider.

Varianten ble påvist under et utbrudd blant ansatte på et karantenehotell i Viken i april/mai. Smitte ble ikke påvist blant reisende, og utbruddet er håndtert av kommunen. Viruset har imidlertid spredd seg til andre steder i Oslo og Viken.

Så langt er 18 virus fra denne klyngen helgenomsekvensert, og nesten identisk virus er påvist. Det er flere kjente tilfeller i klyngen, så det reelle antallet tilfeller er sannsynligvis over femti. Siden det har skjedd smitte på arbeidsplasser og skoler, kan det dukke opp flere tilfeller.

Varianten er nylig påvist hos bussreisende fra Sverige til Norge. Smittesporing pågår nå, så omfanget er ikke kjent, melder FHI.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse