fbpx NSF: Sykepleiermangelen bør føre til mer penger til sykehus og kommuner Hopp til hovedinnhold

Revidert nasjonalbudsjett: NSF: Sykepleiermangelen bør føre til mer penger til sykehus og kommuner

FORVENTER MER TIL AKS: – Vi forventer blant annet at det bevilges minst 100 millioner kroner til kommunene, slik at de kan opprette flere stillinger for sykepleiere som har tatt videreutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie (AKS), sier Lill Sverresdatter Larsen.

I dag, tirsdag, legger regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett. NSF forventer mer penger til flere av sine hjertesaker.

Koronapandemien har løftet sykepleiernes rolle frem i lyset. I tillegg har pandemien, ifølge NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, vist hvor sårbart helsevesenet er.

Forventninger

– Så hvilke forventninger har dere til revidert nasjonalbudsjett?

– Vi forventer blant annet at det bevilges minst 100 millioner kroner til kommunene slik at de kan opprette flere stillinger for sykepleiere som har tatt videreutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie (AKS), sier Larsen.

Hun forventer også at regjeringen oppretter 100 nye utdanningsstillinger for jordmødre i sykehusene.

– Kommunene må også få fullkompensert kostnadene de har hatt under pandemien, noe som vil være i tråd med ekspertgruppens forslag, sier Larsen.

Å beholde og å rekruttere sykepleiere og annet helsepersonell mener forbundslederen naturlig bør generere mer ressurser til kommunene.

– At kommunene får mer penger er helt nødvendig for at de skal kunne utføre sine lovpålagte oppgaver og at personalet som utfører dem, har riktig kompetanse.

– Kommunene har tatt ansvar

– Vi har klare forventninger om at regjeringen i det reviderte nasjonalbudsjettet for 2021, og kommuneproposisjon for 2022, viser handlekraft. Kommunene har tatt mye ansvar under pandemien, sier Larsen og utdyper:

– Det er et stort etterslep på behandling og omsorg. Sektoren skal bidra til enorm innovasjon og tjenesteutvikling for å sikre velferden og bærekraft i årene som kommer. Det er behov for tilstrekkelige rammebetingelser til å svare ut disse sentrale samfunnsoppdragene på en måte som sikrer befolkningen nødvendig velferd.

Positiv til Frp-forslag om lønn

Larsen mener at for å beholde, mobilisere og rekruttere tilstrekkelig kompetent personell til helse- og omsorgstjenesten i årene som kommer, så må det konkrete virkemidler til – nå.

– Vi er veldig positive til at Frp i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett vil foreslå at det lages en opptrappingsplan over tre år for å sikre bedre lønn og flere sykepleiere og helsefagarbeidere i årene fremover, sier Larsen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.