fbpx Helsedirektoratet sender ut én million hurtigtester til landets kommuner Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet sender ut én million hurtigtester til landets kommuner

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad
BEREDSKAP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen. Nå styrkes beredskapen i kommunene. Foto: Berit Roald / NTB

For at kommunene skal ha en beredskap ved smitteutbrudd, vil Helsedirektoratet nå sende ut én million hurtigtester til alle landets 356 kommuner.

Testene kan brukes til å teste barn og unge under 18 år som nå kan testes i stedet for å være i smittekarantene, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.

– Kommunene har blitt oppfordret til å bestille hurtigtester. Flere kommuner har allerede gjort dette, men mange kommuner har ikke antigen hurtigtester beregnet for prøvetaking i fremre nese eller til bruk som selvtester, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Han legger til at direktoratet er klar over at enkelte kommuner nå vil kunne få flere tester enn de vil greie å forbruke i løpet av pandemien.

Det ble registrert 2.965 nye smittetilfeller i Norge i uke 31. Det er en økning på 32 prosent fra uken før, ifølge FHIs ukesrapport.

32 prosent smitteøkning forrige uke – FHI mener epidemien er under kontroll

Antall meldte tilfeller har økt de tre siste ukene, etter seks uker med en stabil trend. Foreløpig er det meldt 2965 tilfeller av covid-19 i uke 31, en økning på 32 prosent siden uke 30. Da var tallet 2250.

Dette utgjør 97 meldte tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 30 og 31 samlet, ifølge rapporten.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er epidemien i Norge under kontroll, men smittespredningen øker i flere deler av landet. Forekomsten øker i alle aldersgrupper, men er fortsatt høyest blant tenåringer og yngre voksne.

Delta dominerer

Delta-virusvarianten er nå helt dominerende i Norge. I ukerapporten skriver FHI at antall bekreftede tilfeller har økt fra 50 tilfeller frem til uke 21, til nå totalt 5436 tilfeller til og med uke 31.

– I de siste ukene er det observert stor nedgang i andel Alfa-variant fra over 90 prosent før uke 20 til 1 prosent i uke 31. Samtidig har andelen bekreftede tilfeller med delta-variant økt fra 1 prosent i uke 18 til 98 prosent i uke 31. Det forekommer lite smitte med øvrige varianter, skriver de.

De skriver også at totalt 1137 fullvaksinerte har fått påvist koronasmitte, noe som utgjør om lag 0,06 prosent av de fullvaksinerte.

Høye smittetall i Bergen

Byrådet i Bergen varsler at de vil orientere om nye koronatiltak for å håndtere smitteøkningen i byen. Tirsdag 10. august ble det registrert 103 nye tilfeller.

Siden midten av juli har smitten steget raskt i vestlandsbyen. Tirsdag var smittevernoverlege Egil Bovim i møter med FHI for å vurdere hvordan dette skulle håndteres.

Byrådet opplyser til NTB at de klokken 16.00 onsdag 11. august vil holde en pressekonferanse der de orienterer om koronasituasjonen. Ifølge Bergens Tidende er påbud om munnbind i kollektivtransport blant de aktuelle tiltakene.

Forstår at folk er lei tiltak

Bovim sier til avisen at han har forståelse for at folk er lei tiltak – men understreker at det er risiko forbundet med økende smitte.

– Jeg er møkklei selv og forstår at folk er slitne. Men det er høye smittetall som vi er nødt til å håndtere. Vaksinerte blir mindre syke, men det er fortsatt noen som blir syke, sier Bovim.

Parallelt med smitteoppblomstringen i Bergen kom regjeringen med en uttalelse om at tiden for koronatiltak kunne være over i slutten av september – som lokalpolitikere mener setter byen i en vanskelig skvis.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun støtter byrådets tiltak.

– Regjeringen støtter byrådets tiltak. Det er viktig at alle bergensere husker på at pandemien ikke er over. Vi følger nøye med på utviklingen i Bergen, men har tillit til at kommunen håndterer smittesituasjonen i nært samarbeid med helsemyndighetene, skriver statsministeren i en SMS til BT.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.