fbpx FHI: Kommer med risikorapport i løpet av helgen Hopp til hovedinnhold

FHI: Kommer med risikorapport i løpet av helgen

Frode Forland

FHI har på eget initiativ startet arbeidet med den nye risikovurderingen, som altså trolig vil foreligge i løpet av helgen.

Ørjan Olsvik, som er professor i medisinsk mikrobiologi, sier at det er flere egenskaper ved den nye varianten som skiller seg fra de tidligere.

– B. 1.1.529. Det er bare å merke seg navnet. There is a new kid in town, sier mikrobiolog Ørjan Olsvik til TV 2.

FHI kommer med risikorapport i løpet av helga

FHI kommer i helga med en risikorapport om den nye virusvarianten som er oppdaget sør i Afrika. Rapporten vil basere seg på kunnskap fra fredagens møte i WHO.

Den nye varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har svært mange mutasjoner og ser ut til å være veldig smittsom. Den er trolig opphav til en kraftig smitteoppblomstring i Sør-Afrika og er også oppdaget i blant annet Botswana, Hongkong og Israel.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal fredag avgjøre om varianten skal klassifiseres som «bekymringsfull». Inntil videre står den på listen over interessante varianter hos EUs helsemyndigheter.

Seksjonsleder Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet sier til NRK at det vanligvis skal en del til for at WHO hever en variant til en bekymringsvariant.

– Hvis de trykker på alarmknappen nå, vil det være på bakgrunn av at den har så veldig mange endringer, og at det kan se ut til at den sprer seg raskt i Sør-Afrika, sier hun.

– Lav vaksinedekning

Fagdirektør Frode Forland i FHI sier den første informasjonen om den nye varianten kom for et par dager siden, og at det torsdag ble kjent flere detaljer. Det ser ut til at den har greid å etablere seg i et område der det til nå har vært lite smitte, blant yngre mennesker i Sør-Afrika. Her er det lav vaksinedekning, så man vet ikke om det er en av grunnene.

– Vi vet nå at det også har spredd seg til seks andre land, pluss Hongkong. Det er de mange mutasjonene i det såkalte piggproteinet som skaper grunn til bekymring, sier han til NTB.

– Flere må vaksineres

Mens Sør-Afrika har en vaksinasjonsgrad på rundt 24 prosent, er graden i hele Afrika på bare 5 prosent. Samtidig har trolig mange afrikanere vært koronasmittet, uten at det er registrert.

– Det har nok vært en stor grad av naturlig infeksjon som har gått under radaren, sier Forland.

Han sier både politikere og vaksinesamarbeidet Covax jobber for at flere skal få vaksiner, også i fattige land.

FHI har på eget initiativ startet arbeidet med den nye risikovurderingen, som altså trolig vil foreligge i løpet av helga. Forland sier det er for tidlig å si hvilke tiltak som kan være aktuelle i Norge for å hindre spredning.

– Vi er i gang med å tenke på tiltak som kan hindre spredning, men det er for tidlig å si hva som er relevant, sier Forland.

WHO mener det vil ta flere uker før vi forstår den nye varianten

Det vil ta flere uker før man forstår den nye koronavarianten som har dukket opp i Sør-Afrika, uttaler Verdens helseorganisasjon (WHO).

Sørafrikanske helsemyndigheter mener varianten har ført til en stor smitteøkning i landet, særlig rundt storbyene Johannesburg og Pretoria.

Flere land i Europa og Asia har allerede innført strenge innreiserestriksjoner mot reisende fra Sør-Afrika og nabolandene. Varianten har svært mange mutasjoner, og skaper stor bekymring blant verdens helsemyndigheter.

Nakstad frykter at ny variant kan utkonkurrere delta

Hvis den nye sørafrikanske virusvarianten er vesentlig mer smittsom, vil den trolig utkonkurrere delta i stadig flere land, advarer assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Den assisterende helsedirektøren ser nå med uro på den nye virusvarianten B. 1.1.529.

– Det er for tidlig å si hvordan denne nye virusvarianten vil spre seg, og i hvilken grad den påvirke oss i Norge, sier Nakstad til NTB.

– Men vi må være forberedt på at den kan få betydning og legge planer ut fra det. Og det er et arbeid vi gjør fortløpende, allerede i dag.

Sprer seg raskt

Den nye virusvarianten sprer seg nå raskt i Gauteng-provinsen i Sør-Afrika. Ifølge Nakstad gjelder dette særlig i studentmiljøer.

– Det som er bekymringsfullt, er at den har utkonkurrert deltavarianten på kort tid i denne regionen, sier Nakstad.

Samtidig har varianten mutasjoner som er forenlige med økt smittsomhet.

– Det dreier seg om minst 30 mutasjoner i spikeproteinet, hvorav 10 påvirker reseptorbindingsstedet og antakelig forklarer den økte smittsomheten, påpeker Nakstad.

I et intervju med NRK understreker Nakstad at det ikke er sikkert at B. 1.1.529 gjør folk sykere.

– Det innebærer ikke nødvendigvis at du blir mer syk, eller at vaksinen ikke virker. Men man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv, sier han til NRK.

Vurderer situasjonen

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at helsemyndighetene nå jobber med å vurdere ulike tiltak i forbindelse med den nye virusvarianten.

– FHI jobber nå med å innhente mer informasjon om den nye virusvarianten. Helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak, skriver hun i en e-post til NTB.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse