fbpx NSF lederen: – Tilliten til helseministeren og hennes statssekretær er alvorlig svekket Hopp til hovedinnhold

NSF-lederen: – Tilliten til helseministeren og hennes statssekretær er alvorlig svekket

NOK ER NOK: Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen forstår ikke hvordan Ole Henrik Krat Bjørkholt kunne bli statssekretær. Foto: NTB/DN. Bildemontasje: Sykepleien.

Forbundslederen i Norsk Sykepleierforbund sier tilliten til helseministeren og hennes statssekretær Bjørkholt er alvorlig svekket etter avsløringene av hans eldre innlegg på sosiale medier.

Den tidligere fastlegen og nå helseminister Ingvild Kjerkols statssekretær, Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), har ifølge Dagens Næringsliv (DN) [bak betalingsmur] raljert over et innlegg fra en spesialsykepleier i august i 2020 på Facebook.

Dette er det siste av flere eldre innlegg fra Bjørkholt i sosiale medier som har skapt reaksjoner. DN omtalte denne saken først.

– Helseminister Ingvild Kjerkol vet hva jeg mener i denne saken, og ballen ligger hos henne, sier Forbundslederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

– Det begynner å bli vanskelig å ta statssekretæren seriøst. Vi har altså en statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet som viser en total mangel på forståelse for andre profesjoner og en forferdelig arroganse.

– Jeg begriper ikke hvordan Bjørkholt i det hele tatt kunne bli statssekretær. Vi har ikke fått noe svar fra statsråden, men det er kanskje et tegn på at noe er i ferd med å endre seg, sier Larsen.

Alvorlig svekket tillit

Lill Sverresdatter Larsen har fått nok av statssekretærens holdninger og sier til Sykepleien at tilliten til helseministeren og hennes statssekretær er alvorlig svekket.

Larsen og Kjerkol møttes for første gang i offisiell sammenheng på torsdag denne uken.

Innlegget som lager bråk nå

Spesialsykepleier Katrin Vernang sier til DN at ingen andre enn Ole Henrik Krat Bjørkholt oppfattet innlegget hennes som sutring. Hun sier også at statssekretæren skal vite at hun nå jobber dagtid i full stilling i en kommune.

Innlegget sto først i Sykepleien. Vernang skrev blant annet: 

«Jeg er ikke lenger en stolt sykepleier. Jeg er en flau sykepleier. Lønnen er en hån mot yrkesgruppen. Nå ønsker jeg å advare andre slik jeg skulle ønske at jeg ble i 1993. Egentlig har jeg vel gitt opp trua, men la oss se …»

Ole Henrik Krat Bjørkholts svar på innlegget i den lukkede Facebook-gruppen «Leger i Norge» er et av flere som Dagens Næringsliv har avslørt i en serie artikler: 

– Dette leserinnlegget du lenker til er det mest patetiske sutreinnlegget jeg noen gang har lest. Makan til furting. Dette kommer ikke til å vinne hjerter i offentligheten. Jeg tror ikke folk som er kastet ut i arbeidsledighet og dagpenger under koronakrisen kommer til å få sympati med en bortskjemt sutrekopp med 550.000 i årslønn og tre års utdannelse.

«LEGER I NORGE»: Dette skrev Bjørkholt i kommentarfeltet på den lukkede FB-gruppen i august i 2020, etter å ha sett innlegget til spesialsykepleier Katrin Vernang. Foto: Dagsavisen og FB-innlegg gjengitt med tillatelse fra Dagens Næringsliv.

Noen av innleggene som har vært omtalt tidligere har Bjørkholt slettet, men dette ligger fortsatt ute i den lukkede gruppen for cirka 12 000 norske leger.

Bjørkholts svar på kritikken

– Jeg har i mitt tidligere engasjement uttalt meg spissformulert. Nå er jeg blitt statssekretær og vil gjøre mitt for at debatten fremover skal handle om politikk på de viktige og uløste oppgavene som ligger foran oss på helsefeltet. I det arbeidet står jeg fullt bak Hurdalsplattformen, skriver Bjørkholt i en e-post til Sykepleien.

– Vi kan bli kjent og bygge tillit

– Jeg skal gjøre mitt for å skape gode relasjoner og tillit med fagforeninger og interesseorganisasjoner. Derfor ser jeg veldig frem til å møte blant annet Norsk Sykepleierforbund, og håper at vi kan bli kjent og bygge tillit.

Bjørkholt har avtalt et møte med Norsk Sykepleierforbund torsdag i neste uke.

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap)

Nyansatt statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, har tidligere erfaringer som:

  • leder for legetjenesten i Tønsberg.
  • fastlege i Drammen.
  • kommunestyremedlem i Drammen.
  • skrevet masteroppgave om fastlegeordning.

Kilde: Dagsavisen

Tilsvar fra statssekretæren lagt inn søndag kl. 10.30

Les også:

Hevdet helsesykepleiere «legitimerer egen eksistens ved å terapeutisere samfunnet»

Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap)
URO: Lege og politiker Ole Henrik Krat Bjørkholts beklager uroen hans gamle Facebook-uttalelser om blant annet unges psykiske helse og norsk innvandringspolitikk har skapt etter at han ble utnevnt til statssekretær i HOD. Foto: HOD

– Jeg håper det skyldes ren uvitenhet, men synes likevel det er sjokkerende, sier leder for helsesykepleierne Ann Karin Swang om kommentarer nyutnevnt statssekretær Ole Henrik Krats Bjørkholt, har kommet med i sosiale medier.

Det har stormet rundt lege og politiker Ole Henrik Krat Bjørkholt etter at han ble utnevnt til ny statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) fredag 22. oktober.

Gamle Facebook-kommentarer om særlig innvandringspolitikk blitt trukket frem i lyset av Dagens Næringsliv (DN) og etter hvert andre medier.

Den nye statssekretæren skal også ha uttrykt kontroversielle meninger om AKS-sykepleiere, og torsdag kunne DN fortelle om et innlegg fra i fjor der Bjørkholt i en lukket Facebook-gruppe hevdet at psykologer og helsesykepleiere «legitimerer egen eksistens ved å terapeutisere samfunnet».

Les også: Angrer på negative uttalelser om AKS-sykepleiere

Bjørholt har valgt å slette en del av innleggene om innvandringspolitikk og sagt til DN at han angrer på at han uttalte seg som han gjorde. Han har også sagt at han har flyttet seg politisk på innvandringsområdet siden den gang.

Overfor Sykepleien har han dessuten tatt selvkritikk på tidligere, negative uttalelser om AKS-sykepleiere.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier til DN at hun er glad for statssekretærens snuoperasjon, og påpeker at han i sin nye stilling uansett ikke skal jobbe med innvandringsfeltet.

Bekymret for signaler

Ikke alle er like beroliget.

Ragnhild Storstein Spilker er nyvalgt leder av Norsk Sykepleierforbunds Faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie. Hun er blant dem som reagerer på det som har kommet frem om Bjørkholts aktiviteter i sosiale medier.

– Slik det fremkommer i mediene gir uttalelsene Bjørkholt tidligere har kommet med i sosiale medier, veldig uheldige signaler, sier hun til Sykepleien.

Hun forteller at hennes faggruppe hadde forventninger til den nye regjeringens engasjement for migrasjonshelse.

– Noe av det siste Jonas Gahr Støre gjorde som helseminister i 2013, var å lansere en nasjonal strategi for innvandrerhelse, noe vi jo mener er et viktig område det bør satset mer på.

Spilker føler ikke at Solberg-regjeringen har fulgt opp dette så godt som hun hadde håpet, og forventningene var derfor store til at en Støre-ledet regjering ville få tematikken høyere opp på dagsorden.

–Vi har dessuten et helsevesen som er helt avhengig sykepleiere med innvandrerbakgrunn, og vi er bekymret for hvordan de vil oppleve dette som nå har kommet frem.

Psykiske plager

Torsdag 28. oktober kunne altså Dagens Næringsliv i en ny artikkel fortelle at Bjørkholt i fjor delte et debattinnlegg fra Aftenposten i Facebook-gruppen «Leger i Norge», som har 12 000 medlemmer.

I sin kommentar skrev Bjørkholt blant annet: «Vår tids «epidemi» av psykiske plager blant ungdom, særlig jenter, mener jeg delvis er manet frem av terapeutene selv. Psykologer og helsesykepleiere legitimerer egen eksistens ved å terapeutisere samfunnet.»

– Sjokkerende

– Jeg håper det skyldes ren uvitenhet, men synes likevel det er sjokkerende at en i hans stilling fremviser så lite kompetanse når det gjelder lovpålagte helsetjenester for barn og unge.

Det sier leder for Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for helsesykepleierne, Ann Karin Swang, til Sykepleien etter å ha lest Bjørkholts Facebook-kommentar om helsesykepleiere.

– Hovedformål med vår tjeneste er å jobbe forebyggende og helsefremmende, slik at vi kan hjelpe barn og unge til å mestre livets opp- og nedturer. Her er det ikke alltid lett å skille fysisk, psykisk og seksuell helse fra hverandre. Det henger tett sammen.

– Hva tenker du om utnevnelsen av Bjørkholt etter det som nå har kommet frem i mediene?

– Jeg synes det er skremmende. Jeg skremmes over holdningene til andre fagprofesjoner. Har ikke Norge og Arbeiderpartiet andre å bruke? Det er jo et stort parti.

Oppgitt

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier til DN at hun først og fremste blir oppgitt.

– Det han gjør er å fremheve egen profesjon og viser liten forståelse for psykologer og helsesykepleiere. Det siste vi trenger nå er en profesjonskamp. Derfor bør helseministeren avklare hva politisk ledelse står for, sier Larsen til avisa.

Skjermdump av Bjørkholt innlegg på gruppen "Leger i Norge".
Foto: Skjermdump Facebook

Det har så langt ikke lykkes Sykepleien å få en direkte kommentar fra Bjørkholt om denne saken, men til DN sier statssekretæren blant annet følgende:

«Siden jeg ble utnevnt som statssekretær har flere av mine tidligere uttalelser i sosiale medier vært omtalt i media. Disse tekstene har skapt uro. Det vil jeg beklage.»

Han sier også at han skal «skal jobbe for å gjennomføre Hurdalsplattformen, som innenfor psykisk helse legger opp til en opptrappingsplan på hele psykisk helsefeltet, fra lavterskel psykisk helsetilbud i kommunene til psykisk helsevern i sykehus».

Bjørkholt har tidligere blant annet jobbet som fastlege i Drammen, for fylkeslegen i Oslo og Viken og som leder for legetjenesten i Tønsberg kommune. I 2019 ble han valgt inn som vararepresentant i bystyret i Drammen.

Som statssekretær rangerer Bjørkholt nest etter statsråd Ingvild Kjerkol i den politiske ledelsen av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Sykepleien har bedt HOD om å få tilsendt en mer komplett CV for den nye statssekretæren, men får opplyst fra kommunikasjonsavdelingen at de ennå ikke har denne tilgjengelig. 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.