– Min julefølelse forandret seg for alltid
– To brødre har kommet på julebesøk med kone og barn til mor denne julen. Jeg kjenner lukten av pinnekjøtt når de viser vei til min pasient som ligger i sykeseng. Hun er terminal, skriver sykepleieren.
La meg fortelle deg om julefølelsen. Julaften er den kvelden da de fleste av oss har samlet sine nærmeste rundt festpyntet bord. Lukten av julemat brer seg, og forventningsfulle barn tripper rundt juletreet for å sjekke navn på julegavene.
Det er voksne i festpyntede klær. Det er latter, glede og julemusikk. Ser du det for deg?
Lykken er perfekt når snøen laver ned og alt er hvitt ute. Store, fine snøkrystaller som smelter når de treffer vinduet. Hvor fint det er!
Jeg får også den gode følelsen når jeg ser på julebelysningen rundt om i gatene som reflekteres i snøen. Det gir meg en ekte julestemning.
Turnus i juletider
Som sykepleier har jeg erfart at fortellingen om jul kan være vidt forskjellig, fra hus til hus. Adventstiden er ofte hektisk, synes jeg. Det er juleavslutninger, julebord, og mye skal ordnes.
Men turnusen stopper ikke for jula, og det var min tur til å jobbe julaften for noen år siden. Denne kvelden fikk julefølelsen en dimensjon jeg ikke ante fantes.
Mens alle rundt meg forberedte seg til jul, opplevde jeg å være litt utenfor. For jeg skulle jo jobbe i jula, så det angikk ikke meg i like stor grad, følte jeg selv.
Julehandelen var heller ikke det samme som året før, for hver gang jeg kjøpte en gave, tenkte jeg på at jeg ikke kom til å se reaksjonen til dem som åpnet gavene. Og takke-klemmene ville jeg motta først senere når jeg var ferdig på jobb. Slik gikk dagene i desember, og stillheten senket seg. Så var det julaften.
På besøk hos kreftpasienten
Jeg åpner døra til garderoben og går til skapet for å hente akuttbagen min. Det ligger en liten gave der: «God jul og god vakt» har min gode kollega skrevet. Jeg blir glad.
Ute i gangen er det god stemning. Det er vaktskifte, og kolleger gleder seg til å feire jul med sine nærmeste. Jeg går mot vaktrommet for å snakke med kveldsvaktene og for å lese rapporten.
Flere pasienter venter på besøk av meg, men jeg må ha med litt utstyr før jeg drar. Mens jeg pakker akuttbagen, går tankene til min familie og mine venner. Julen er så høytidelig og spesiell, og jeg liker så godt å pynte meg med kjole. Nå står jeg i et kjedelig hvitt sykepleierantrekk. Fort skyver jeg tanken bort, for nå må jeg konsentrere meg.
Jeg skal besøke en kreftpasient, så jeg tar med bagen og går ut i bilen. Snøen laver ned, og det har blitt mørkt ute. Det er vanskelige kjøreforhold på grunn av isete underlag. «Allting gnistrar, allt är tyst, över vita gator som snön har kysst …» låter det fra radioen. Ren magi, tenker jeg, for de hvite gatene er tomme. Ingen er ute, og jeg møter ingen biler på vei til pasienten.
Julaften med pårørende
Snøen reflekterer tusenvis av julelys som er tent rundt omkring i hagene. Jeg parkerer bilen og går mot pasientens hus. Nabohuset er fullt belyst, og gjennom stuevinduene kan jeg se juletreet og menneskene som er samlet denne julekvelden.
På husdøra henger det en liten lapp:
Jeg åpner døra og tar av meg skoene. Inne hos min kreftpasient henter realiteten meg fort inn igjen. For jeg er jo en sykepleier på jobb.
Pårørende møter meg i gangen. To brødre har kommet på julebesøk med kone og barn til mor denne julen. Juletreet, maten og pakkene til barna har de tatt med seg, helt fra Nord til Sør. Selv har de ikke ønsket seg gaver denne julen, forteller pasientens eldste sønn.
Jeg kjenner lukten av pinnekjøtt når de viser vei til min pasient som ligger i sykeseng. Hun er terminal.
Mye kjærlighet
Jeg hilser på svigerdøtrene. Barna sitter i sofaen og ser på tv. Denne julefeiringen er annerledes. Den skal disse familiene dele med meg – sykepleieren – som skal sørge for at mor, svigermor og bestemor får en fredfull død. Denne julen.
Pasienten min er ikke lenger kontaktbar. Hun puster overflatisk, men rolig med korte pauser imellom. Jeg sjekker medisinene, observerer pasienten og sørger for at hun ligger godt. Mine observasjoner tilsier at pasienten dør i løpet av kvelden.
Den ene sønnen sitter ved sengekanten og holder pasientens hånd. Noen tårer treffer dyna og etterlater seg en mørk liten flekk. «Gode, vakre mammaen min», sier han og stryker henne over kinnet. Så mye kjærlighet, tenker jeg og går ut av rommet.
Den andre sønnen venter i gangen på meg, for han har en del spørsmål. «Når tror du mamma dør?» Stadig får jeg spørsmål fra pårørende om det. Vi har en kort samtale, og jeg forsikrer at jeg har vært borte i dette før og at jeg føler meg trygg som sykepleier.
Barna har begynt å åpne gavene, stille og rolig. Jeg legger merke til at det er svært stille i huset. Et sekund tenker jeg på meg selv, på julaften hjemme. Dette her føles ikke som jul.
Det siste åndedraget
Jeg ser meg selv i speilet som henger i gangen: Jul i hvitt, tenker jeg og ser nedover sykepleieruniformen før jeg går tilbake til sykesenga.
Inne hos pasienten er det fredfullt. Sønnen sitter fortsatt ved sykesenga. Han gråter stille.
Kjærligheten gjør oss sårbare for å miste, tenker jeg. Pasienten puster overflatisk nå og med lengre pauser imellom. Morfinpumpen lager lyd for hver gang neste dose administreres. Jeg ser på pasienten og tenker på at et liv snart tar slutt. Et liv jeg ikke kjenner til.
Jeg kjenner til sykdommen hennes ut ifra pasientjournalen. Og jeg har fått høre noen korte fine historier fra sønnene hennes. Selv har jeg ikke fått møte pasientens blikk, og vi har ikke vekslet noen ord, for hun var komatøs da jeg ankom.
Sånn er livet som sykepleier. Noen pasienter vil vi følge helt til døden, når sykdommen seirer. Døden viker ikke for selveste julaften.
En vemodig følelse strømmer gjennom meg når jeg blir vitne til at pasienten trekker sitt aller siste åndedrag omgitt av sin nærmeste familie. De uttrykker sorg og samtidig lettelse over at pasienten endelig får slippe smertene og et langvarig sykeleie. Men kjærligheten og minnene vil vare.
Denne julen blir jeg en liten del av denne familiens historie. Og min julefølelse har forandret seg – for alltid.
0 Kommentarer