fbpx Siste innspurt før årets anatomieksamen: – Man har ikke lyst til å stryke Hopp til hovedinnhold

– Man har ikke lyst til å stryke

jente ved datamaskin
FØRSTEÅRSSTUDENT: Henriette Kristiansen (19) er snart ferdig med sitt første semester på sykepleierutdanningen ved OsloMet. Foto: Renate Karlsmoen

I fjor strøk rekordmange sykepleierstudenter på den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Førsteårsstudent Henriette Kristiansen er likevel ikke bekymret, og deler sine beste studietips.

Det skraper i papir idet noen blar om siden i en pensumbok. Fingre farer fort over datamaskintastaturer. Bokser med energidrikk og kaffekopper står spredt utover bordene. I bakgrunnen høres summingen av frustrerte stemmer.

Eksamensperioden har så vidt begynt, og mange studenter har tatt turen til lesesalen på Oslomet for å gjøre de siste forberedelsene.

Blant dem er sykepleierstudent Henriette Kristiansen (19). Hun er førsteårsstudent på Oslomet, og om bare noen dager skal hun gå løs på årets eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

elever leser til eksamen
MÅ PUGGE: – Det er forventninger om å kunne anatomien i resten av utdanningen, sier Henriette Kristiansen. Foto: Renate Karlsmoen

Snart ferie – men først eksamen

Kristiansen har allerede hatt to eksamener i høst. Nå er det kun den ofte fryktede anatomieksamen som gjenstår, før det blir juleferie den 15. desember.

– Jeg synes det har gått greit så langt. Det tyngste er anatomien, for det er så mye på kort tid, sier hun.

Undervisningen er lagt opp slik at studentene har lært om ett organsystem i uka. Fram mot eksamen står derimot repetisjon av relevant pensum på timeplanen for Kristiansen.

Hun har lest litt de siste ukene, men nå skal hun sette inn støtet på ordentlig.

­– Man har jo ikke lyst til å stryke, påpeker hun.

Lurt å lese læringsutbyttene

Kristiansens beste tips er å skaffe oversikt over de ulike temaene.

– Jeg har satt opp en plan over organsystemene. Da leser jeg ikke om hjertet tre dager på rad, og får i stedet med meg litt av hvert. Jeg tror det er viktig for ikke å drukne i fagstoff, påstår hun.

– Og så bruker jeg MedEasy, som de fleste andre gjør.

MedEasy er en digital læringsressurs for studenter, der man kan finne forelesninger og annet fagstoff. Verktøyet blir mye brukt av sykepleierstudenter, ettersom anatomi er blant temaene som dekkes.

– Å lese gjennom læringsutbyttene kan også være lurt, sier Kristiansen, og legger til:

– Det er jo disse oppgavene tar utgangspunkt i.

åpen bok med anatomiillustrasjoner
UTFORDRENDE: Anatomieksamen er den eksamenen som har høyest strykprosent blant sykepleierstudentene. Vanligvis stryker rundt 20 prosent. Foto: Renate Karlsmoen

Rekordmange strøk

Fjorårets eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi fikk mye kritikk for å ha vært altfor vanskelig. Aldri før har så mange sykepleierstudenter strøket på denne eksamenen. På Oslomet Kjeller strøk nær halvparten av studentene, skrev Sykepleien tidligere i år.

Den høye strykprosenten fra i fjor bekymrer likevel ikke Henriette Kristiansen noe særlig.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Den var nok vanskeligere i fjor fordi det var hjemmeeksamen, så jeg håper det blir litt snillere oppgaver nå, sier hun.

Oppgavesettet fra i fjor er blant dem som ligger ute på Sykepleiens nettsider. Å løse gamle oppgaver kan være en effektiv måte å forberede seg på før årets eksamen endelig skal deles ut.

Den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi avholdes 15. desember. Eksamenen gjennomføres digitalt på skolen, og varer i fire timer.

Nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi

Siden 2015 har sykepleierstudentene hatt nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Den gjennomføres to ganger årlig av rundt 5 000 studenter fordelt på 13 institusjoner og omtrent 30 studiesteder.

15. desember er årets siste nasjonale deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

Eksamenen arrangeres av NOKUT på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Kilde: NOKUT

Les også:

Bli eksamensklar med Sykepleien!

Anatomi
STUDIETIPS: Det kan være lurt å forberede seg til eksamen ved å løse gamle oppgavesett.  Illustrasjonsbilde: Anette Nantell / NTB

Tiden er snart inne for den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Her kan du finne og øve på tidligere eksamenssett med løsningsforslag.

15. desember er det igjen duket for den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Faget har lenge vært preget av høyt stryktall og lavt karaktersnitt, og under fjorårets eksamen var strykprosenten rekordhøy.

På Sykepleiens nettsider ligger det ute tidligere eksamenssett med løsningsforslag.

Ta en titt for å bli eksamensklar, eller bare for å friske opp i gammel kunnskap!

Prøv deg på fjorårets eksamen!

Fjorårets eksamen, som i ettertid fikk kritikk for å være altfor utfordrende, er blant oppgavene som ligger tilgjengelig. Den består av tre deler, og kan løses interaktivt ved å sjekke svarene underveis.

Her kan du finne del 1, del 2 og del 3 av den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi som var i desember 2020.

Seks år med oppgaver

Alle eksamenssett fra 2015 og frem til høsten 2021 er publisert. 

En fullstendig oversikt over eksamensoppgavene fra ulike år kan du finne her.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.