fbpx Bakterieutbrudd på ti sykehus Hopp til hovedinnhold

Bakterieutbrudd på ti sykehus

Illustrasjonen viser bakterien Pseudomonas aerigunosa.

FHI koordinerer jobben med å få oversikt og å begrense utbruddet sammen med sykehusene.

Folkehelseinstituttet (FHI) sendte i dag, tirsdag, ut et varsel om at ti sykehus opplever et pågående bakterieutbrudd. Bakterien det dreier seg om er Pseudomonas aeruginosa. De ti sykehusene som har meldt om utbrudd, fordeler seg på tre av landets fire helseregioner.

Bakgrunn

Ifølge informasjonen fra FHI ble utbruddet oppdaget i november 2021. Tre pasienter ble da innlagt ved UNN i Tromsø for covid-19. Alle tre ble alvorlig syke og døde av blodforgiftning med identiske bakteriestammer.

For å finne ut hva som skjedde opprettet Helse Nord en utbruddsgruppe. Frem til nå har de identifisert totalt 11 pasienter med samme bakteriestamme fra ulike sykehus i regionen.

Påvist smitte også sørpå

Som en del av nasjonal håndtering av slike hendelser, ba Folkehelseinstituttet (FHI) da alle helseregionene om å undersøke om de hadde pasienter knyttet til utbruddet.

– Nå er det påvist smitte hos ytterligere 15 pasienter i Helse Sør-Øst og tre i Helse Midt-Norge, skriver FHI på sin nettside.

Selv om det er samme bakterie, er FHI ikke sikker på om det er en sammenheng mellom pasientene som fått påvist smitte med denne bakterien. FHI koordinerer utbruddet sammen med sykehusene for å få oversikt og å begrense utbruddet.

Fakta
Fakta om bakterien

Pseudomonas aeruginosa er en vanlig forekommende bakterie som trives i vann og fuktige omgivelser, samt i sykehusmiljø. Den forårsaker sjelden sykdom hos friske, men kan gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar.

Helgenomanalyser av bakterien (genprofil) har vist at utbruddsstammen ikke tidligere er beskrevet i Norge eller i andre land.

Kilde: FHI

Sjelden farlig for friske

FHI påpeker at bakterien sjelden forårsaker sykdom hos friske, men at den kan gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar.

Utbruddet på UNN i Tromsø førte til at de måtte screene alle pasienter som ble innlagt på intensivavdelingen.

– Dette gjør at vi tidlig kan oppdage nye tilfeller og starte antibiotikabehandling. Den interne smittesporingen har hittil ikke funnet en sikker smittekilde, men vi har fått styrket smittevernrutinene som i utgangspunktet var gode, sa Haakon Lindekleiv, medisinsk fagsjef på sykehuset, til Nordlys i desember.

Intensivpasienter døde

De tre pasientene som døde i begynnelsen av november, ble intensivbehandlet for covid-19, men døde av blodforgiftning og akutt sirkulasjonssvikt som følge av bakterieinfeksjon med bakterien Pseudomonas aeruginosa.

Bakterien er svært motstandsdyktig mot antibiotika og er ikke sjelden årsak til sykehusinfeksjoner.

– Bakterien kan være farlig for svært syke pasienter. Sykehusene har gode smittevernrutiner. Pasienter og pårørende som skal til våre sykehus, kan være sikre på at vi tar situasjonen på største alvor, sa fagdirektør Geir Tollåli i Helse nord i desember.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse