fbpx Nye redningshelikoptre kan kun lande på sju av femti akuttsykehus Hopp til hovedinnhold

Nye redningshelikoptre kan kun lande på sju av femti akuttsykehus

Tester helikopterlanding ved St. Olavs hospital
TESTING: Her testes landing med de nye helikopterne ved St. Olavs hospital Foto: Gorm Kallestad/NTB

Ett år før de nye redningshelikoptrene skal være i drift, kan de kun lande på sju av femti akuttsykehus i Norge, viser en kartlegging fra NRK.

I 2020 meldte NRK at de nye redningshelikoptrene «Sar Queen» kun kan lande på seks av femti akuttsykehus her til lands. Årsaken er at lufttrykket fra helikoptrene ved landing og avgang er for høyt og skaper problemer.

Helikoptrene skal være på plass innen 2023 og dermed ta over for Sea King-helikoptrene, men fortsatt er det få akuttsykehus helikoptrene kan lande på.

– Vi skulle nok ha ønsket at det hadde gått fortere, og at den forrige regjeringen hadde gjort større del av denne jobben. For det er klart at disse helikoptrene er det viktig å ta i bruk, og at de kan brukes på en operativ måte av helsetjenesten, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap).

Statsforvalteren: Midlertidig helikopterlandingsplass i Oslo er en risiko for pasientene

Redningshelikopter
FOR STORE: De nye redningshelikopterne er for store for OUSs landingsplass. Det truer pasientsikkerheten. Foto: Carina Johansen/NTB

Den midlertidige landingsplassen til Ullevål sykehus for de nye redningshelikoptrene utgjør en risiko for pasientsikkerheten, mener Statsforvalteren.

Det er konklusjonen i en tilsynssak mot Helse Sør-Øst, skriver NRK.

De nye redningshelikoptrene som staten har kjøpt inn er for store for landingsplassene på flere av sykehusene i Norge, blant dem Norges største akuttsykehus Oslo universitetssykehus Ullevål. De lager også farlig rotorvind som gjør at de må lande lenger unna folk.

Oslo universitetssykehus har etablert midlertidig landingsplass for redningshelikoptrene på Voldsløkka, som ligger rundt en kilometer unna akuttmottaket på Ullevål. Derfra må pasientene kjøres i ambulanse til sykehuset.

– Vi har konkludert med at den midlertidige landingsplassen i øyeblikket representerer en risiko for tidstap. Dette er igjen en risiko også for pasientsikkerheten, skriver Statsforvalteren.

De ber blant annet om tilbakemelding om hvorvidt det oppstår tidstap før landing fordi politiet må klarere området før helikoptrene kan lande.

Helseforetaket får frist til 1. februar på å svare på hvordan de sikrer forsvarlig transport og sikkerhet for pasientene, ved dagens nødløsning.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.