fbpx Mors vaksine beskytter også barnet i magen Hopp til hovedinnhold

Mors vaksine beskytter også barnet i magen

Høygravid mage.

Gode nyheter for kvinner som har tatt koronavaksinen mens de var gravide.

Folkehelseinstituttet (FHI) melder at risikoen for å få korona de første fire månedene av livet, er lavere dersom mor ble vaksinert under graviditeten, ifølge en ny studie som Senter for fruktbarhet og helse ved FHI har gjort.

Gode nyheter

– Dette er gode nyheter for gravide, som trolig overfører antistoffer til barnet dersom de vaksinerer seg mens de er gravide, og dermed gi dem beskyttelse mot infeksjon i starten av livet, sier stipendiat ved Folkehelseinstituttet, Ellen Øen Carlsen, i en pressemelding

Hun er førsteforfatter av studien som er publisert i JAMA Internal Medicine.

Sårbare spedbarn

Ingen vaksiner er så langt godkjent for barn under fem år. Spedbarn har i utgangspunktet høyere risiko for alvorlig infeksjon enn eldre barn, og er derfor spesielt sårbare.

– Hvis mor kan beskytte barnet de første levemånedene ved å vaksinere seg under svangerskapet, er det dobbel gevinst, siden vaksinen dermed beskytter både mor og barn, skriver FHI.

Antistoffer

Forskerne fant at når moren ble vaksinert under svangerskapet, beskyttes den nyfødte mot korona de første fire månedene etter fødsel.

– Dette skyldes trolig at antistoffene som lages etter vaksinering overføres til fosteret, og at antistoffene varer noen måneder etter at barnet er født. Noe av effekten kan også skyldes overføring av antistoffer via brystmelk, eller at man beskyttes indirekte gjennom at mor, som mulig smittekilde, selv har mindre risiko for infeksjon, melder FHI.

Fakta
Litt om studien

21 643 spedbarn som ble født i Norge mellom september 2021 og februar i år, er med i studien. Barna ble fulgt i fire måneder eller frem til 4. april i år. 9739 av spedbarna var født av en mor som fikk sin andre eller tredje dose med en mRNA-vaksine (Moderna eller Pfizer) i løpet av andre eller tredje trimester av svangerskapet. Disse barna ble sammenlignet med barn født av mødre som ikke ble vaksinert verken før eller under svangerskapet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse