fbpx Sykehus justerer innetemperaturen Hopp til hovedinnhold

Sykehus justerer innetemperaturen

Venterom

Høye energipriser bidrar til store budsjettsprekk for norske helseforetak. Nå ser flere av dem på tiltak som kan redusere energibruken, deriblant redusert innetemperatur.

Norske helseforetak har spart store summer på prissikringsavtaler på strøm fremforhandlet av Sykehusinnkjøp HF.

Men langt fra all energi kommer gjennom strømnettet, og høye priser på fjernvarme gir sykehusene store ekstrakostnader.

OUS: 180 millioner over budsjett

Oslo universitetssykehus (OUS) ligger for eksempel an til å bruke 180 millioner mer enn budsjettert inneværende år.

– Dette er relatert til økt energipris for fjernvarme, opplyser Ola Lindh, senioringeniør for Energi Eiendom ved OUS via en e-post til Sykepleien.

Han forteller at OUS har iverksatt en rekke tiltak for å redusere energiforbruk, fortrinnsvis det som påvirker varme. Han nevner blant annet driftsoptimalisering og nattsenking av varme- og ventilasjonssystemer, behovsstyring og midlertidig nedstenging for arealer som ikke er i bruk.

– Energisparetiltakene som er gjennomført vil ikke medføre noen konsekvens for tjenestetilbudet, forsikrer Lindh.

Senker til 20 grader

– Vi gjør tiltak for å redusere energiforbruket. Herunder et tiltak om å senke romtemperatur til 20 grader i deler av bygningsmassen.

Det opplyser direktør for Narve H. Furnes i klinikk for intern service ved Vestre Viken helseforetak via en e-post til Sykepleien.

Energiforbruket ved helseforetaket ligger an til å gå 35 millioner kroner over budsjett.

– Hovedårsaken er kostnadene til fjernvarme som følger spot prisen, og som dermed har hatt en stor vekst, skriver Furnes, som lover at pasienttilbudet ikke endres som følge av høye energipriser.

Oppfordrer til reduksjon

16. september sendte kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik, (Sp) ut et brev til alle departementene med oppfordring om å spare strøm i statlige eide og leide lokaler.

– Vi er i ein ekstraordinær situasjon som krev at vi handlar raskt, heter det blant annet i brevet.

Blant tiltak ministeren mener vil kunne ha effekt på kort sikt, er styring av ventilasjon, temperatur og belysning i bygg.

– Dei færraste bygg har full brukstid for alle rom heile døgnet. Dersom ein konsentrerer bruken til færre rom, vil ein kunne skru av ventilasjon, oppvarming og belysning i rom som ikkje vert brukt. Lys og gatevarme på uteareal bør vere skrudd av når det ikkje er behov for det, skriver Gjeldsvik i brevet.

Helse- og omsorgsdepartementet har siden sendt oppfordringen om energisparing videre til sine underliggende etater og direktorater.

Variert innetemperatur

Ved Haukeland sykehus skal budsjettsprekken som følge av økte energipriser være på 50 millioner melder Bioingeniøren, mens Ahus har brukt 18 millioner mer enn planlagt på energi hittil i år, ifølge en artikkel i Romerikes Blad (krever innlogging).

– Vi ser nå blant annet på muligheter for å justere innetemperaturen i områder av sykehuset der ikke pasienter blir direkte berørt, forteller direktør for Facilities Management-divisjonen ved Ahus, Morten Løkke Bendiksen, på telefon til Sykepleien.

Fra 19 til 26 grader

Arbeidsmiljøloven inneholder ingen faste temperaturgrenser for arbeidsplasser, men Arbeidstilsynet anbefaler å holde innetemperaturen på rundt 22 grader celsius og å unngå temperaturer under 19 eller over 26 grader.

– Til nå har vi ligget jevnt på en temperatur gjennom hele året, men nå diskuteres det å ta i bruk mer av skalaen mellom 19 og 26 gjennom sesongene, sier Bendiksen ved Ahus.

Også ved Sørlandet Sykehus vurderes ulike tiltak for å redusere energiforbruk- og kostnader.

Kommunikasjonsdirektør ved helseforetaket, Signy Svendsen, opplyser til Sykepleien at de foruten temperaturjusteringer jobber for en kultur der man skrur av utstyr og lys som ikke benyttes.

Gasspriser

Også Helse Stavanger oppfordrer til å spare energi ved å redusere innetemperaturen. De rapporterer at energikostnadene per september var rundt 14 millioner høyere enn budsjettert. Deler av dette skal være knyttet til andre energikilder enn strøm, hovedsakelig gass.
Tiltakene i Stavanger skal ikke påvirke drift eller tjenestetilbud på kort sikt, men høy strømpris over tid kan begrense handlingsrommet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse