fbpx Prøveprosjekt med mentorordning i 12 kommuner: Her slipper nyutdannede Gina å bli «kastet ut i det» Hopp til hovedinnhold
Prøveprosjekt med mentorordning i 12 kommuner:

Her slipper nyutdannede Gina å bli «kastet ut i det»

Sykepleier Gina Lauritzen valgte Modumheimen sykehjem som arbeidsplass. Her har de mentorordning. Modum kommune håper at flere vil følge Gina sitt eksempel.

Som en av 12 kommuner i Norge har Modum blitt med i ordningen som gjør at nyansatte sykepleiere og vernepleiere får en trygg og god oppfølging gjennom sitt første arbeidsår. Målet er blant annet at flere av de nytilsatte blir værende i jobben, og at de opplever starten som trygg.

– Dette er en av hovedgrunnene til at jeg ville jobbe her, sier Gina Lauritzen (26). Hun har akkurat startet i jobben som sykepleier på Modumheimen sykehjem, og er dermed blant de aller første som får være en del av den nye mentorordningen.

Det er et stort behov for flere sykepleiere ved sykehjemmet i Modum.

– Vi opplevde at nyutdannede sluttet i jobben på grunn av usikkerhet og stort ansvar, sier Henriette Tellefsen. Hun har tatt på seg å være prosjektkoordinator for mentorordningen i Modum. Til daglig er hun avdelingsleder ved Vikersund bo- og dagsenter.

Ble «kastet ut i det»

Frem til nå har sykepleierne opplevd å få et stort ansvar nærmest fra første dag på jobb ute i kommunene.

– Det er ikke lett å være ny på jobb og bli «kastet ut i det» på den måten. Derfor velger mange nyutdannede sykepleiere å jobbe på sykehus, sier Anja Fossesholm (28).

Hun er sikker på at mentorordningen vil gjøre Modum til en mer attraktiv arbeidsplass.

– Det er et skrikende behov etter flere sykepleiere, så at Modum er eneste lokale kommune som tilbyr dette, er en stor fordel, sier Fossesholm. Hun er selv mentor for Gina Lauritzen.

Flyttet tilbake til Modum

Elise Anfinrud (24) hadde fast jobb i Oslo, men ville tilbake til Modum. Nå har hun blitt mentor for en fersk sykepleier.

– Jeg sa opp jobben i Oslo for å begynne å jobbe på Modumheimen. Jeg har gått ned i lønn, men det er det verdt. Her på «Heimen» er det et veldig godt arbeidsmiljø. Nå vil vi gjerne ha flere kollegaer. Vi mangler nemlig en til to sykepleiere på hver eneste avdeling. Jeg håper denne mentorordningen gjør at flere vil komme hit, sier Anfinrud.

Hektisk hverdag

En sykepleiers hverdag kan være hektisk. Spesielt i helgene når det er færre på jobb. De ferske sykepleierne kan trenge hjelp eller noen å snakke med til enhver tid.

Jeg har sagt at det bare er å ringe meg når som helst på døgnet. Jeg skrur ikke av telefonen.
Anja Fossesholm, sykepleier

Elise Anfinrud er helt enig og koordinator Henriette Tellefsen smiler fra øre til øre.

– Dette er helt fantastisk. Nå håper vi at mentorordningen kan spres ut til hele helse- og sosialetaten og kanskje også til andre etater, sier Tellefsen.

Artikkelen ble først publisert på Bygdeposten.no.

I etterkant av publiseringen av denne artikkelen ønsker sykepleiermentor på Modumheimen, Elise Anfinrud, å presisere at det de ønsker å få frem er at man i kommunehelsetjenesten «ofte står alene som sykepleier/vernepleier med ansvar for veldig mange og svært syke brukere, mens man på sykehus har et større fagmiljø å støtte seg til som nyutdannet/nytilsatt».

– Erfaringen vår er at mange søker seg til sykehus fordi det oppleves «tryggere», og derfor håper vi at mentorordningen vil være et ledd i å rekruttere sykepleiere og vernepleiere også til kommunehelsetjenesten, skriver Anfinrud i en kommentar på Facebook.

I den opprinnelige artikkelen ble en av sykepleiermentorene, Anja Fossesholm, sitert på at det medførte «mindre ansvar» å jobbe på sykehus enn på sykehjem. Dette ble ikke uttalt av Fossesholm.

Fakta
Mentorprogrammet
  • Mentorprogrammet er et konkret, effektivt og lite ressurskrevende tiltak som kan bidra til å rekruttere og beholde helsepersonell.
  • Deltakere får relevant kunnskap, tips og råd, men utvikler egne varianter av mentorprogram tilpasset lokale forhold.
  • I Modum kommune får mentorene 10 000 kroner i året for å stille opp.
  • Alle landets kommuner er velkommen til å delta med tverrfaglig sammensatte team.
  • 12 kommuner er med på prosjektet. Disse er: Kongsvinger, Røros, Lillestrøm, Indre Østfold, Moss, Sarpsborg, Halden, Modum, Nore og Uvdal, Flesberg, Midt Telemark og Tønsberg.
  • Slagordet for Mentorprogrammets Læringsnettverk (med de 12 kommunene) er blitt «Sammen er vi sterkere» – etter en konkurranse mellom kommunene. Team Modum sitt forslag vant navnekonkurransen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse