fbpx Sjekk din kommune: De har lengst reisevei til fødeavdelingene Hopp til hovedinnhold
Sjekk din kommune:

Disse kommunene har lengst reisevei til fødested

I øykommunen Træna har mer enn 90 prosent av de fødende over åtte timers biltur til fødested. Fødende Oslo-kvinner har reisevei på under 16 minutter.

Kortest mediantid, altså kortest reisetid for halvparten av kvinnene, finner man derimot i Volda. Der har halvparten av kvinnene tre minutters kjøretid eller mindre, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Åtte timer fra Træna

Både når man bruker mediantiden og den såkalte 90. persentilen, altså der man regner for 90 prosent av kvinnene, er det øykommunen Træna i Nordland som havner på topp. Kvinner i denne kommunen har over 420 minutter – altså mer enn åtte timer – kjøretid til nærmeste fødeavdeling. Og de er avhengige av ferge.

Etter Træna følger Røst, ytterst i Lofoten. Deretter kommer en rekke småkommuner i Nordland og Finnmark, samt enda flere nordnorske øykommuner.

Først på 14. plass kommer den første kommunen utenfor Nord-Norge.

Median reisetid for de fødende i Bykle innerst i Setesdal ligger på 182 minutter – drøyt tre timer.

29 minutter i Oslo

På fylkesnivå er imidlertid mediantiden høyest for de fødende i Innlandet, på 29 minutter. Går man opp til 90 prosent av kvinnene er de to nordnorske fylkene igjen på topp.

Oslo havner ikke overraskende nederst i begge kategorier: 90 prosent av kvinnene i Oslo har mindre enn 16 minutter til sitt nærmeste fødested.

I Nord-Norge varierer kjøretidene mye mer enn i Oslo. Det skyldes at mange kvinner i fruktbar alder, særlig i Troms og Finnmark, bor i byer og tettsteder som er nær et fødested. For dem som ikke gjør det, er det imidlertid gjerne langt til fødestedet.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse