fbpx Starter spesialiseringsstudie i nord: – Behovet for diabetessykepleiere er skrikende Hopp til hovedinnhold
Starter spesialiseringsstudie i nord:

– Behovet for diabetessykepleiere er skrikende

Fagansvarlig for diabetessykepleie i Norsk Sykepleierforbund er begeistret etter nyheten om at Nord universitet høsten 2023 starter videreutdanning for sykepleier i behandling og omsorg av diabetespasienter.

Helse Nord mener samfunnet trenger flere sykepleiere med denne fagkompetansen for å møte det som er en økende pasientgruppe.

Sykepleiere som går studiet, får spesialkompetanse til å arbeide med personer med diabetes i og utenfor institusjon, og i ulike livsfaser.

Helsepersonell vet ikke nok om diabetes 2

– Behovet for diabetessykepleiere er skrikende, sier Beryll Kristensen, leder for NSFs faggruppe for diabetessykepleiere.

– Spesielt i kommunehelsetjenesten, som allerede sliter med mangel på fastleger.

Kristensen mener pasienter med diabetes type 2 møter helsepersonell som ofte ikke har nok kunnskap om diabetes.

– Derfor øker sjansen for at pasientene får følgesykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag, nedsatt syn og sårproblemer på beina, forteller Kristensen.

500 amputasjoner årlig

– Det er rundt 500 årlige amputasjoner på grunn av diabetesår. Skal sårene gro må diabetesen behandles. Blodsukkernivået må ned og det krever tid og kompetanse, sier Kristensen.

Fakta
Fakta om diabetes

Rundt 28 000 lever med diabetes type 1 i Norge.

Rundt 254 000 er diagnostisert med diabetes type 2, men i tillegg kommer et stort antall som har diabetes type 2 uten å vite om det. Totalantallet med diabetes type 2 i Norge er anslått til å være over 300 000 mennesker.

Kilde: Folkehelseinstituttet

– Kvalitativt god behandling og oppfølging av personer som lever med diabetes krever at sykepleiere har høy kompetanse innen det medisinske, så vel som det psykologiske og i pedagogiske emner, sier universitetslektor Veronica Sortland ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap på Nord universitet.

Teori og praksis

– Det første emnet i utdanningen er «Diabetes – sykdomslære, komplikasjoner og behandling». Her legges det teoretiske grunnlaget for å kunne gå videre på det andre emnet i «Sykepleie til personer med diabetes», som er mer praktisk rettet, forteller Sortland.

Studiet er på 30 studiepoeng og er desentralisert.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse