fbpx Slagenheter får æren for at flere overlever hjerneslag Hopp til hovedinnhold

Slagenheter får æren for at flere overlever hjerneslag

Bildet viser en mann i en sykehusseng. En sykepleier står ved siden av med et skjema i hånden

Andelen som overlever hjerneslag har aldri vært høyere. Opprettelsen av egne slagenheter, får mye av æren.

Én av årsakene til den positive utviklingen er, ifølge Helse Sør-Øst, innføringen av egne slagenheter ved sykehusene. Slagenhetene er organisert som en egen enhet med spesialopplært personale som følger standardiserte prosedyrer.

– Å organisere behandlingen i egne slagenheter har vært en suksess – både ved at flere overlever, men også ved at pasientene får riktigere behandling og oppfølging. Det fører til at de som overlever får færre senskader og bedre livskvalitet, sier fagdirektør i Helse Sør-Øst RHF, Ulrich Spreng i en pressemelding.

Øker sjansen for å overleve

Fra 2013 til 2021 økte sjansen for å overleve et hjerneslag fra 85,4 til 87,9 prosent hvis du ble lagt inn på sykehus i Helse Sør-Øst. Av 100 pasienter med hjerneslag, betyr det at ytterligere to vil overleve.

Ett av helseforetakene som har forbedret kvaliteten de siste årene, er Sykehuset Telemark.

– Vi har jobbet målrettet med kvaliteten på slagbehandlingen, og dette er et kontinuerlig arbeid, sier fagansvarlig overlege Heidi Øyen Flemmen i pressemeldingen.

Advarer mot å sammenlikne

De siste årene har det blitt lettere å sammenlikne resultater mellom sykehusene, og ulike kvalitetsindikatorer blir brukt til forbedringsarbeid. Ulrich Spreng advarer likevel mot en rangering av sykehus basert på tallene.

– Mange av de sykeste pasientene blir innlagt på sykehus med den mest spesialiserte behandlingen. Slike forhold vil selvsagt påvirke statistikken over dødelighet, og det er der derfor viktig at vi bruker tallene med fornuft, sier Spreng.

Her finner du tallene for alle sykehus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse