fbpx Nav: – Nå ser vi trolig langtidsvirkninger av pandemien Hopp til hovedinnhold

Nav: – Nå ser vi trolig langtidsvirkninger av pandemien

– Det en stor økning i diagnoser som er vanligst for personer som først har vært sykmeldt med korona, mener Nav-direktøren.

I diagnosegruppen allment og uspesifisert (+8,7 prosent) utgjør diagnosen slapphet/tretthet 60 prosent av alle de tapte dagsverkene. Det er en økning i antall tapte dagsverk på 13,3 prosent fra samme kvartal i fjor, viser Navs sykefraværstall fra andre kvartal i år.

Langtidssyke av korona

– Nå ser vi trolig langtidsvirkninger av pandemien. Til tross for at det har vært en markant nedgang i påvist korona, er det en stor økning i diagnoser som er vanligst for personer som først har vært sykmeldt med korona. Disse diagnosene kan ha lang varighet, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i NAV.

Det totale legemeldte sykefraværet for alle bransjer økte fra 5,2 prosent i 2. kvartal 2022 til 5,5 prosent i 2. kvartal 2023.

Det er en økning på 4,7 prosent, ifølge en pressemelding fra Nav.

Psykisk lidelse økte mest

Psykiske lidelser økte mest (15,1 prosent), etterfulgt av sykdom i fordøyelsesorganene (9,1 prosent). Det er fortsatt muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser som forårsaker den største andelen tapte dagsverk. Muskel- og skjelettlidelser hadde også en økning i tapte dagsverk (7,5 %), ifølge tallene fra Nav.

– Sykefravær på grunn av psykiske lidelser utgjorde nesten 1,9 millioner tapte dagsverk i 2. kvartal. Det utgjør 25 prosent av det totale legemeldte sykefraværet. De siste årene har denne diagnosegruppen hatt en jevn økning. Dette er viktig kunnskap for alle som følger opp sykmeldte og de som har ansvaret for det psykososiale arbeidsmiljøet, sier Holte.

Helse- og sosialnæringen har fortsatt det høyeste legemeldte sykefraværet (8,1 prosent), men har bare hatt en liten økning i forhold til samme kvartal året før. Og legger vi sammen det lege- og egenmeldte sykefraværet i helse- og sosialnæringen, gikk dette tilbake med 0,1 prosentpoeng.

Størst økning i restaurant- og hotellbransjen

Sykefraværet økte i de fleste næringene. Økningen var størst innen overnatting og serveringsvirksomhet, som økte med over 20 prosent.

I denne næringen hadde diagnosegruppen psykiske lidelser den størst økningen i tapte dagsverk, etterfulgt av sykdom i fordøyelsesorganene.

Nordland og Troms og Finnmark har det høyeste sykefraværet på 6,3 prosent, for alle bransjer. Oslo har det laveste sykefraværet med 4,5 prosent.

Oslo hadde den nest største økningen (6,5 prosemt) dette kvartalet. Trøndelag hadde den største økningen (7,5 prosent), og har et sykefravær på 5,7 prosent.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse