Vil være best på VR-simulering både på sykehjem, legevakt og i hjemmesykepleie
Med VR-briller trener ansatte på førstehjelp, håndtering av vold og trusler og klinisk observasjon.
I Vestvågøy får helseansatte mengdetrening ved å bruke VR-briller forskjellige steder i helsetjenesten. Både i sykehjem, hjemmesykepleie og interkommunal legevakt har de tatt virtuell simulering i systematisk bruk.
– Sykepleiere og andre i helsetjenestene bruker nå VR til å lære seg hvordan de kan håndtere vold og trusler og til opplæring i førstehjelp. I tillegg brukes VR til oppfrisking og repetisjon av klinisk observasjon av pasientene, sier Lars Pleym Ludvigsen til Sykepleien.
Han er konstituert enhetsleder for allmennlegetjenesten og rådgiver for eHelse og digitalisering i kommunen. Han har også bakgrunn som sykepleier.
Etter snart et års erfaring er det nå besluttet at VR skal inn i den systematiske opplæringen av ansatte, forteller Pleym Ludvigsen.
Minst to par briller per avdeling
Vestvågøy har kjøpt til sammen tjueni VR-briller, fordelt utover i kommunen. Prisen for per par? 12 000 kroner. I tillegg kommer kurspakker med årlige lisenser, forteller Pleym Ludvigsen.
Hjemmesykepleien, sykehjemmene og den interkommunale legevakta har minst to par på hver avdeling. I tillegg har NAV og Flyktningtjenesten også tilgang på den samme teknologien.
Kan øve alene eller sammen
Simuleringen foregår i tre bolker. Først teoretisk innføring. Deretter tester. Når det er bestått, trener de på virtuelle pasienter i praktiske øvelser.
De ansatte kan jobbe alene eller opp til sammen, forteller han. De kan oppholde seg på forskjellige steder, så lenge de er på nett kan de møtes og ha opplæring der de ser det samme bildet og er i den samme virtuelle virkeligheten.
Opplæringen foregår i arbeidstiden. Men ettersom det ikke er behov for at en instruktør er fysisk til stede, kan opplæringen tilpasses arbeidet for øvrig.
– Avdelingene har også tilgang til brillene, og kan derfor bruke dem til repetisjon hvis det er nødvendig, sier Pleym Ludvigsen.
Tror bruken vil utvides
Vestvågøy er vertskommune for utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Nordland.
Lars Pleym Ludvigsen tror kommunehelsetjenesten bare er i den spede begynnelse når det gjelder bruk av denne teknologien.
– VR kan brukes på mange områder. Også såkalt extended reality, hvor en pasient for eksempel kan se fine bilder og høre beroligende lyder i brillene mens faktiske prosedyrer som vanligvis krever smertelindrende medikamenter utføres på pasienten. Jeg har sett dette demonstrert under et studiebesøk i Danmark. Men det er lurt å ta ett skritt om gangen og bli trygg på teknologien før vi utvider bruksområdet, sier han.
Både fysisk og virtuell opplæring
– Ingen annen kommune i Norge bruker simuleringstrening i VR mer aktivt og innovativt enn Vestvågøy, sier Lars Gunnar Pedersen i en pressemelding. Pedersen er daglig leder i det norske selskapet Making View som leverer kursene til kommunen.
Det er eksterne instruktør som samarbeider om opplæringen med avdelingslederne i sykehjem og hjemmetjenester i Vestvågøy.
– Etter et fysisk grunnkurs i klinisk observasjon – uten bruk av VR, tas VR-briller aktivt i bruk som repetisjon. Nye ansatte som ikke har gjennomført grunnkurs kan også bruke VR som en støtte inntil de har fått grunnopplæring, forklarer Pleym Ludvigsen.
Brukt til å lukke avvik
Interkommunal legevakt har nå lukket et avvik de hadde på manglende systematisk opplæring i håndtering av vold og trusler, ettersom VR-opplæringen på dette temaet nå er obligatorisk.
– Alle nyansatte må dokumentere at de har tatt kurset, sier han.
1 Kommentarer
Anne Hatling
,Hei. Hvor får vi kjøpt inn vr brillene. Dette ser spennende og lærerikt ut.