fbpx Selvmord og psykisk helse: Halvparten som mister noen til selvmord, oppsøker selv fastlege i etterkant Hopp til hovedinnhold

Selvmord og psykisk helse: Halvparten som mister noen til selvmord, oppsøker selv fastlege i etterkant

Bilde viser en lege i pasientkonsultasjon

Om lag 650 mennesker tar livet sitt i Norge hvert år. To av tre er menn.

Forskere ved Folkehelseinstituttet (FHI) har undersøkt hvor mange av de etterlatte etter selvmord som oppsøker fastlegen på bakgrunn av egen psykisk helse.

Halvparten hadde kontakt med fastlege

Hvert år tar rundt 650 mennesker tar livet sitt i Norge. Funnene i studien viser at i løpet av det første året etter selvmordet, hadde omtrent halvparten av de etterlatte tatt kontakt med fastlege relatert til psykisk helse. 

– Resultatene fra studien viste at det var en stor økning i andelen som besøkte fastlegen rett etter selvmordet og at denne økningen var vesentlig større enn for etterlatte etter andre typer dødsfall, forteller Sissel Belanger, stipendiat i avdeling for psykisk helse og selvmord, ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Studien er publisert I tidsskriftet Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology

Undersøkt over to år

Besøksraten nådde en topp i måneden etter selvmordet før den gradvis gikk nedover igjen og stabiliserte seg på et noe høyere nivå enn før dødsfallet etter omtrent ett år.

Etter to år, som var så lenge forskerne undersøkte, var kontaktraten fortsatt noe høyere enn den var to år før dødsfallet. 

– Å være pårørende til en som dør i selvmord er en ekstrem påkjenning og vi vet at flere får utfordringer med egen psykisk helse i etterkant, sier Sissel Belanger i en pressemelding. 

Fakta
Tall om selvmord
  • Om lag 650 mennesker tar livet sitt i Norge hvert år. To av tre er menn.
  • Median alder for selvmord er 47 år, det vil si at halvparten er eldre og halvparten yngre enn 47 år.
  • Omtrent 6500 etterlatte og nærstående berøres av selvmord hvert år.

Kilde:Folkehelserapporten, FHI

Oppsøkte lege også før selvmordet

De etterlatte etter selvmord var i tillegg oftere i kontakt med fastlege knyttet til psykisk helse enn den generelle befolkningen også i årene før de mistet noen til selvmord. Ifølge forskerne tyder det på at mange i denne gruppen også i perioden før selvmordet opplevde dårligere psykisk helse. 

– Vi vet at psykiske lidelser er en av mange faktorer som øker sjansen for å dø av selvmord, så det vil være naturlig å tenke at deres nærmeste kan ha økt sjanse for å selv å ha dårlig psykisk helse fordi de vil dele en del risikofaktorer knyttet til både arv og miljø med den avdøde, sier Belanger.

Færre menn går til fastlegen

Forskerne så også at det var de mannlige pårørende, og de som hadde mistet et søsken til selvmord, som i minst grad var i kontakt med fastlegen etter dødsfallet. Forskerne mener det gir grunn til å frykte at disse gruppene er ekstra utsatt for å ikke få den hjelpen de trenger. 

– Tidligere forskning har vist at skam og stigma kan være en barriere for å oppsøke hjelp for etterlatte etter selvmord, så det kan også være at mange som sliter ikke fanges opp av helsevesenet, fastslår Belanger.

Fakta
Om studien
  • Studien brukte data fra Folkeregisteret og databasen for kontroll og utbetaling av helserefusjoner (KUHR) for å identifisere voksne etterlatte ektefeller, samboere, foreldre, barn og søsken og følge deres kontakt med fastlegen i årene før og etter et selvmordstap.
    Til sammen ble 25 580 etterlatte i perioden fra 2006-2020 inkludert i studien.
  • En svakhet ved studien er at forfatterne ikke hadde tilgang til detaljer for årsaken til konsultasjoner, og man kan derfor ikke tolke resultatene direkte som oppfølging etter et selvmordstap siden noen konsultasjoner kan være helt urelaterte til tapet.
  • Selv om det var en økning i andelen som besøkte fastlegen sin var det fortsatt en stor andel etterlatte som ikke var i kontakt med fastlegen. 
     

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse