Svenske sykepleiere nekter å jobbe overtid
Overtidsnekt og boikott av alle nyansettelser er virkemidlene 63 000 svenske sykepleiere bruker for å presse arbeidsgiver i årets lønnsforhandlinger.
– Vi har forsøkt å få gehør for vårt ønske om holdbare, likestilte heltidsansettelser og en lønnsutvikling innen rammen av avtalene som foreligger, sier lederen for det svenske Vårdförbundet, Sineva Ribeiro, til bladet Vårdfokus.
Varselet om overtidsnekt gjelder i alle sykehusregionene. Aksjonen starter torsdag 25. april.
– Våre sykepleiere jobbet rundt tre millioner overtidstimer i 2021, hvert tredje medlem jobbet overtid, forteller Ribeiro.
Systemfeil i helsesektoren
Hun mener situasjonen gjenspeiler en systemfeil i svensk helse- og omsorgssektor. Fagforeningen mener de ansatte utnyttes av arbeidsgiverne, som velger kortsiktige løsninger istedenfor langsiktige.
– VI må ha bedre vilkår og bedre arbeidsmiljø, slik at flere som vil kan jobbe heltid i helsesektoren, sier Sineva Ribeiro.
Arbeidsgiversiden, SKR og Sobona, beklager at Vårdforbundet går til kamp på denne måten.
– Dette er beklagelig. Vi er alltid klare til å finne konstruktive løsninger, og ambisjonen er å få frem en ny avtale så raskt som mulig, sier Jeanette Hedberg. Hun er SKRs (Sveriges kommuner og regioner) forhandlingssjef.
Vil koste 21 milliarder
SKR hevder at de kravene som Vårdforbundet stiller, vil koste dem 21 milliarder svenske kroner.
Lederen for sykepleierne sier deres intensjon er å redde helse- og omsorgssektoren. Det er spesielt to rapporter fra deres eget forbund som er grunnlaget for kravene de stiller:
– Vi må få forutsetninger for å orke å jobbe heltid. Vi vil ha holdbare turnuser. Fire ukers sammenhengende ferie på sommeren. Lønnen må økes og bli mer likestilt. Vi vil heller ikke vente et halvt år på at avtalte lønnsøkninger skal utbetales, ingenting av dette har vi fått, sier Ribeiro.
0 Kommentarer