fbpx Barneansvarlige sykepleiere: – Avgjørende at alle i avdelingen forstår rollen deres Hopp til hovedinnhold

Barneansvarlige sykepleiere: – Avgjørende at alle i avdelingen forstår rollen deres

Bildet viser forskerne Gro Frivold, Ranveig Lind og Asgjerd Litleré Moi.

Barneansvarlige sykepleiere på intensivavdelinger mener det kan være utfordrende å innfri lovkrav, ifølge ny forskning. 

Rundt 20 000 kritisk syke pasienter behandles på norske intensivavdelinger hvert år. Blant de pårørende vil det være mange barn og unge i en sårbar situasjon.

Etter en lovendring i 2010 ble funksjoner som barneansvarlig personell opprettet i spesialisthelsetjenesten. Disse fagpersonene skulle i særlig grad tilrettelegge for barn som er pårørende, og være ressurspersoner for klinisk personell.

Mangler kunnskap

«Vi har lite kunnskap om hvordan oppgavene som barneansvarlig sykepleier har blitt utført på intensivavdelinger. Vi vet heller ikke hvilke utfordringer som fortsatt er aktuelle», skriver forskerne Gro Frivold, Ranveig Lind og Asgjerd Litleré Moi i en forskningsartikkel i Sykepleien Forskning.

Forskerne dybdeintervjuet 14 sykepleiere fra høsten 2019 til våren 2022. De ønsket å undersøke sykepleiernes erfaringer med oppgaver som barneansvarlig på en intensivavdeling.

Konklusjonen er at barneansvarlig personell på norske intensivavdelinger befinner seg i et vidt spenn mellom krevende oppgaver og utfordrende ansvar i den daglige behandlingen av akutt syke pasienter.

– Barneansvarlige intensivsykepleiere opplever et stort engasjement for rollen, men også utfordringer i gjennomføringen når det er akutte situasjoner og for lite tilgjengelige ressurser i avdelingen, sier Gro Frivold. Hun er intensivsykepleier og førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

Lovkrav: – Alle må ta et ansvar

De barneansvarlige sykepleierne opplevde at det var vanskelig å innfri lovkrav med ressursene de hadde til rådighet på avdelingene. Her er det fortsatt potensial for forbedringer, konkluderer forskerne.

– Det er avgjørende at alle ansatte i avdelingen forstår rollen til de barneansvarlige, og at alle må ta et ansvar for at de lovpålagte kravene blir fulgt opp i enkeltsituasjoner i praksis. Opplæring, samarbeid med andre barneansvarlige, samarbeid med kolleger og lederstøtte er viktig for å kunne utføre rollen som barneansvarlig på en best mulig måte, sier Ranveig Lind. Hun er intensivsykepleier ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og professor ved UiT Norges arktiske universitet.

– Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis?

– Alle som arbeider i en intensivavdeling, vil kunne dra nytte av studiens resultater. De vil også være overførbare til andre kliniske avdelinger i sykehus, sier Asgjerd Litleré Moi, som er professor ved Høgskulen på Vestlandet og tilknyttet Haukeland universitetssjukehus.

Les hele forskningsartikkelen her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse