fbpx Unio vil sette Rikslønnsnemnda til side – ber Stortinget om egen nemnd Hopp til hovedinnhold

Unio vil sette Rikslønnsnemnda til side – ber Stortinget om egen nemnd

Unio har ikke tillit til Rikslønnsnemnda og ber Stortinget oppnevne en egen nemnd når arbeidskonflikten organisasjonen står i, skal behandles.

– Dette lønnsoppgjøret har vært politisert av regjeringen fra dag én. Regjeringen har vist null vilje til forhandlinger. Dette har vært en politisk prosess, ikke en forhandlingsprosess. Regjeringen har forsøkt å presse oss på plass, med LO som heiagjeng, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Aftenposten.

NSF-leder: – Uredelige forsøk på maktbruk 

Også lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, er kritisk til politiseringen i saken. Tidligere har hun sagt dette til Sykepleien:

– Arbeiderpartiet har i samrøre med LO gjort uredelige forsøk på maktbruk og forsøker å sette andre fagforeninger utenfor LO på sidelinjen.

– Dette er det viktig at befolkningen og medlemmene får med seg. Det er stortingsvalg neste år, sier NSF-lederen.

I dag ble Unio-streiken stoppet av regjeringen.

Vil ikke ha LO med i nemnda

Unio krever nå at LO ikke skal være en part i lønnsnemnda, siden de to organisasjonene har diametralt motsatt syn på hvordan avtalestrukturen i staten skal være. LO Stat og YS Stat krevde i årets lønnsforhandlinger at staten skal ha én tariffavtale med alle de fire sammenslutningene – og fikk medhold av staten i dette.

Akademikerne og Unio gikk ut i streik for å få beholde tariffavtalen Akademikerne inngikk i 2016 – og som Unio sluttet seg til i 2022.

Streikene er avsluttet etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd. Rikslønnsnemnda får trolig først behandlet sakene til høsten.

Parter i konflikten

– Når regjeringen og LO så tydelig er part i konflikten og i tillegg har en formell tilknytning gjennom det fagligpolitiske samarbeidet, må det få konsekvenser for den videre behandlingen, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

I saker der staten er en av partene, består nemnda av lederen, som er nøytral, og to faste, nøytrale medlemmer, i tillegg til LO Stats leder og statens personaldirektør.

Partene i konflikten deltar med hver sin representant. Verken statens personaldirektør eller LO Stat-lederen har stemmerett, men de har talerett.

Nemndas medlemmer oppnevnes av regjeringen. Forhandlingsleder Guro Lind i Unio ber i Khrono regjeringen om å se på sammensetningen av nemnda.

Akademikerne reagerer

Også i Akademikerne stat reagerer de på nemndas sammensetning.

– Akademikerne har ved en rekke anledninger tatt opp at det er et problem at LO og statens arbeidsgiver har fast plass i nemnda, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat til Khrono.

Avisen skriver at også Akademikerne er på sett og vis representert i nemnda. Det faste medlemmet Bjørnar Borvik, som er professor ved Universitetet i Bergen, er tilknyttet Akademikerne gjennom Juristforbundet. Også nemndlederen, sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud, er tilknyttet Den Norske Dommerforening, som igjen er tilknyttet Juristforbundet.

Som følge av en særavtale fra 1999 har ikke dommerne streikerett. De er heller ikke omfattet av hovedtariffavtalen, opplyser Taraldsrud.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse