Derfor streiker sykepleierne i staten: – Lønnsnivået er for lavt
– Arbeiderpartiet har i samrøre med LO gjort uredelige forsøk på maktbruk og forsøker å sette andre fagforeninger utenfor LO på sidelinjen, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.
Fredag 24. mai gikk statsansatte sykepleiere ut i streik, sammen med en rekke andre yrkesgrupper i Unio. Også Akademikerne brøt forhandlingene med staten.
I dag, mandag 27. mai, er streiken trappet opp. Til sammen er over 3 500 i streik i de to hovedorganisasjonene. 1610 er fra Unio.
81 sykepleiere er i streik.
Sist gang Unio streiket i staten, var i 2012. Da var det også streik i KS-området.
En konflikt som er vanskelig å løse
Denne gangen var det ikke direkte kroner og øre som gjorde at meklingen ikke førte fram. Nå streikes det for å beholde en felles tariffavtale med Akademikerne. En løsning på konflikten er derfor ekstra vanskelig.
- Tidligere hadde Unio, Akademikerne, LO og YS en felles tariffavtale i staten.
- I 2016 forhandlet Akademikerne frem en egen avtale. De ville ha mer lokal lønnsdannelse for sine medlemmer, som blant annet er leger, jurister, siviløkonomer, samfunnsvitere og psykologer. Høyre-regjeringen støttet dette.
- I 2022 inngikk Unio en tilsvarende avtale som Akademikerne hadde.
- I 2024 ønsker LO, YS og motparten (staten) å gå tilbake til å ha én felles tariffavtale for alle de fire hovedorganisasjonene. Det vil ikke Unio og Akademikerne. Derfor er det streik.
– Det forhandles på ulike måter
– Da Unio gikk inn i samme avtale som Akademikerne hadde, var poenget å ha mer lokale forhandlinger. Andre ganger er Unio og NSF mest for sentrale avtaler?
– Dette er en egen sektor, og vi har ulike avtaler i de ulike sektorene. Som selvfølgelig er nødvendig, fordi det forhandles på ulike måter, sier Lill Sverresdatter, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).
– Vi er for eksempel ute i lokale forhandlinger med Spekter nå.
– Taper på å ta høyere utdanning
– Medlemmene streiker for å beholde avtalen, men målet er å sikre ansatte med høyere utdanning lønnsutvikling?
– Vi er opptatt av solidaritet og ønsker at alle skal kunne få et lønnsnivå som er akseptabelt. Men over år har vi sett at de som er høyere utdannet, sakker akterut, sier Larsen.
Hun påpeker at fordi de er høyere utdannet, har de høyere studielån, og de kommer senere ut i lønnsarbeid.
– I et livsløp taper man på å ta høyere utdanning. Det burde bekymre både arbeidsgiver og de andre fagforeningene, sier Larsen.
– Det er solidaritet å ta vare på dem samfunnet trenger
Hun viser også til at likelønnsgapet er høyest for dem med mer enn fire års utdanning. Altså er det minst likelønn mellom kvinner og menn i denne gruppen.
– Så hovedgrunnen til at vi streiker, er at lønnsnivået er for lavt.
Hun legger til:
– Det er også solidaritet å ta vare på dem med den høyere utdanningen som samfunnet trenger.
– Hva vi du si til dem som er i streik nå?
– At det er en nødvendig kamp for å beholde en tariffavtale for å få til en lønnsutvikling for å få økt lønnsnivå. Og dermed beholde og rekruttere livsnødvendig kompetanse i staten.
– Unio gjør ansvarlige uttak
De fleste statsansatte sykepleiere utdanner sykepleiere på universiteter og høyskoler. Ellers er det statsansatte sykepleiere for eksempel i Forsvaret, Helsedirektoratet, Helsedepartementet og i Nav.
Når sykepleiere streiker, lurer tvungen lønnsnemnd rundt hjørnet. På grunn av fare for liv og helse.
– Det er en annerledes sykepleierstreik denne gangen, siden sykepleierne ikke jobber direkte i helsetjenestene. Men andre i Unio, som politiet, kan kanskje utløse tvungen lønnsnemd denne gangen?
– Nå er vi i streik. Unio gjør ansvarlige uttak for å få frem poengene våre, sier NSF-lederen.
– Uredelige forsøk på maktbruk
Lill Sverresdatter Larsen peker på at Unio og Akademikerne er mye større enn LO.
– Likevel har Arbeiderpartiet i samrøre med LO gjort slike uredelige forsøk på maktbruk og forsøker å sette andre fagforeninger utenfor LO på sidelinjen.
– Dette er det viktig at befolkningen og medlemmene får med seg. Det er stortingsvalg neste år, sier NSF-lederen.
Se svar fra LO nederst i saken.
De fleste jobber i utdanningen
I tariffområdet stat er de fleste NSF-medlemmene i utdanningssektoren.
Slik fordeler de seg:
- 1189 i universiteter og høyskoler
- 111 i Nav
- 106 i Forsvaret
- 50 i Bufdir / Bufetat
- 271 i direktorater, tilsyn med mer
LO-lederen: – Viktig for oss å ivareta alle
Sykepleien har bedt LO kommentere uttalelsene fra Lill Sverresdatter Larsen. I en e-post svarer LO-leder Peggy Hessen Følsvik:
– Det store flertallet av LOs medlemmer i staten er langtidsutdannet, men vi har alt fra professorer til renholdere som medlemmer. For oss er det derfor viktig å ivareta alle – og ikke bare noen enkeltgrupper.
Hun legger til:
– Vårt utgangspunkt er like enkelt som det er rettferdig. Alle fortjener økt lønn, ikke bare noen få. Staten må være en forutsigbar og rettferdig arbeidsgiver for alle sine ansatte.
– Vi skulle ha ønsket at Akademikerne og Unio ville stå sammen med oss om én tariffavtale, der vi brukte alle statsansattes samlede forhandlingsmakt til å forbedre lønns- og arbeidsvilkårene for ansatte i staten, skriver LO-lederen i e-posten.
0 Kommentarer