fbpx Rapport: Førstelinjelederne i sykehjem har i snitt personalansvar for 39 ansatte: – Uheldig Hopp til hovedinnhold

Rapport: Førstelinjelederne i sykehjem har i snitt personalansvar for 39 ansatte

Kai Øivind Brenden, nestleder NSF

En ny rapport som har kartlagt 40 sykehjem, viser at ledere kan ha personalansvar for så mange som 164 ansatte. Det er langt mer enn i skole- barnehagesektoren.

Helsedirektoratet har bestilt rapporten fra Senter for omsorgsforskning (SOF).

Fakta
Dette har rapporten undersøkt

Det tverrfaglige forsknings- og kompetansesenteret har sett på følgende ved 40 sykehjem:

  1. Hvor høy er ledertettheten i norske sykehjem sammenliknet med barnehager, grunnskole, hjemmehjelp og hjemmesykepleie?
  2. Hvor stort er lederspennet blant førstelinjeledere i utvalget av 40 norske sykehjem?
  3. Hvilke sammenhenger kan identifiseres mellom karakteristika ved ansatte i sykehjem og deres opplevelser av pasientsikkerhetskultur?
  4. Hvilke sammenhenger kan identifiseres mellom utelatt helse- og omsorgshjelp, lederspenn og pasientsikkerhetskultur i sykehjem?
  5. Hvilke forhold erfarer mellomledere fremmer og hemmer deres muligheter for å bygge en kultur for åpenhet og læring i sykehjem?

164 ansatte per leder

Rapporten viser at ledertettheten er betydelig lavere i sykehjem enn i barnehage og grunnskole. 

– I sykehjem er det i gjennomsnitt 24 medarbeidere per leder når alle lederkategorier inkluderes, mens tallene for grunnskole og barnehage er henholdsvis 14 og 2, konkluderer rapporten.

Grunnskole og barnehage har i tillegg flere fagledere enn sykehjem, men også når denne lederkategorien holdes utenfor, er det flere medarbeidere per leder i sykehjem, ifølge rapporten: 27 i sykehjem, 22 i grunnskole og 10 i barnehage.

Førstelinjelederne i sykehjem hadde personalansvar for i gjennomsnitt 39 ansatte, men det var store variasjoner i de 40 sykehjemmene. Sykehjemmet med færrest ansatte per leder hadde 12. Sykehjemmet med flest hadde 146.

De fleste lederne hadde ansvar for mindre enn 50 ansatte, ifølge rapporten.

Pasientsikkerhet og uløste oppgaver

Forskerne fant ingen sammenheng mellom ledertetthet og hvor ofte ansatte rapporterte at de ikke utførte oppgaver. 

– Det var derimot tydelige sammenhenger mellom utelatt helse- og omsorgshjelp og ansattes opplevelser av pasientsikkerhetskultur, der lavere skår på sikkerhetsklima var relatert til høyere skår på samtlige områder av utelatte oppgaver, skriver de i rapporten.

Intervjuer med 15 av mellomlederne i sykehjem viste at lederne gjerne skulle vært mer tilgjengelige. De savnet også økt tilgang på ressurspersoner, stabilitet i personalgruppen, og at personalgruppen var mer variert sammensatt med hensyn til kjønn og alder. 

Hemmende forhold ble særlig satt i sammenheng med rammebetingelser som oppgavebelastning, økonomi og tilgang på kompetanse. Avdelingskulturen og den enkeltes lederstil kunne virke både fremmende og hemmende i dette arbeidet.

NSF: – Har undret oss

Rapporten viser altså at sammenliknet med barnehage og grunnskolesektoren har sykehjem langt flere ansatte per leder. 

– Det samme har vi undret oss over. Det er nok flere grunner til det. I stramme økonomiske tider har politikere og toppledelsen antakelig ikke satset tilstrekkelig på ledelse, og de har akseptert et stadig økende antall ansatte per leder. Det er uheldig, sier nestleder Kai Øivind Brenden i NSF.

Han mener utfordringen med at ledere i sykehjem har ansvaret for mange ansatte, er at de ikke får reell mulighet til å drifte avdelingene på forsvarlig måte.

– Samtidig skal de ivareta mange ansatte og planlegge for bedre helse- og omsorgstjenester for fremtiden, påpeker Brenden. 

– En god leder driver faglig ledelse

Nestlederen sier at en god leder ikke primært skal sitte alene på kontoret på PC-en og gjøre administrative oppgaver.

– En god leder driver faglig ledelse og er nærværende med dem lederen skal lede. I dag går for mye tid bort til turnusplanlegging, sykefraværsoppfølging, avvikshåndtering, rekruttering og liknende. Administrative oppgaver stjeler tid fra faglig ledelse og oppfølging av den enkelte, sier han. 

– Hva mener NSF må til for å få færre ansatte per leder i sykehjem og i hjemmesykepleien?

– For det første må politikere og toppledere forstå at ledelse er vesentlig for å få til effektive tjenester. Da må det satses på ledere, og en må forstå at ledere ikke er byråkrater man bare kan spare inn på. Flere ledere i førstelinjen må på plass, sier han. 

Videre mener nestlederen det må satses på hele og faste stillinger.

– Og for det tredje så må det planlegges for en bemanning som tar høyde for påregnelig fravær, så ledere slipper å bruke uforsvarlig mye tid på å skaffe vikarer og pålegge overtid. Noe som for øvrig er fryktelig dyrt, legger Brenden til. 

– En feiloppfatning blant politikere

Brenden mener god ledelse bidrar til økt kvalitet og bedret arbeidsmiljø.

– Det fører i sin tur til redusert sykefravær og mindre belastning på ledere. Og ved at ledere får tid til å være ledere, kan de ta vare på ansatte, sier han. 

Brenden sier NSFs sykepleierledere rapporter om et hardt press på å redusere kostnader, noe som hindrer nødvendige tiltak, ifølge nestlederen. 

– Det er en feiloppfatning blant politikere at å redusere antallet ledere i seg selv kun bidrar til å spare penger. Det er også en manglende innsikt og forståelse blant politikerne for viktigheten av førstelinjeledere i helsetjenesten. Fasiten er egentlig det motsatte: å satse på lederes rammevilkår, ressurser og tid til å bedrive ledelse. Det handler om kvaliteten i helsetjenestene. Det handler om pasientsikkerhet. Og det handler om arbeidsmiljø, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse