fbpx NSF om ny helsereform: – Det er behov for å få mer «kjøtt på beina» Hopp til hovedinnhold

NSF om ny helsereform: – Det er behov for å få mer «kjøtt på beina»

Kai Øivind Brenden, nestleder NSF

– Det som er kjent til nå, gir lite grunnlag for kritikk eller ros, sier nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Kai Øivind Brenden.

Etter at det ble kjent at helseminister Jan Christian Vestre og Arbeiderpartiet vil ha en ny helsereform, etterlyser nå flere kritiske røster mer informasjon om innholdet.

Skillene mellom sykehus og kommunehelsetjenesten skal viskes ut

Arbeiderpartiet jobber i disse dager med et nytt partiprogram. I dag, 30.9., ble det kjent at et av forslagene er en ny helsereform.

NRK var først ute med nyheten i dag tidlig. Du kan se innslaget nederst i saken.

Ifølge partiet trenger Norge en reform som visker ut skillene mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Reformen skal organiseres slik at økonomi, krav til kvalitet og frister koples til hele pasientløpet, ikke bare til tiden pasienter ligger på et sykehus.

NSF vil ikke ha en reform for reformens skyld

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har lenge bedt om at politikere fra alle partier blir enige om et helseforlik. De mener helsevesenet er et for stort område til at en minister eller ett parti kan få til gode løsninger.

– Svarer en helsereform ut bestillingen fra NSF om å få til et helseforlik?

– Endringer som gjør at helsetjenesten settes i bedre stand til å møte pasientenes behov, blant annet gjennom å rekruttere og beholde helsepersonell, er noe vi hilser velkommen, sier nestleder i NSF, Kai Øyvind Brenden, og legger til:

– Det er innholdet og de konkrete tiltakene samt hvilke ressurser som følger med, som er det avgjørende. En reform for reformens skyld kan virke utmattende, men vi er ikke «gift med» foretaksmodellen, for å ta et eksempel.

– Må ha mer «kjøtt på beina»

– Enkelte er kritiske til forslaget ettersom det er lite konkret. Noen kommentarer til det?

– Det som er kjent til nå, gir lite grunnlag for kritikk eller ros. Det er behov for å få mer «kjøtt på beina» før vi kan ta stilling til forslagene, sier Brenden.

– Er dette noe dere har snakket om i gruppen med arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner som skal finne løsninger for å få ned ventetidene?

– Det har ikke vært tema i den gruppen, sier han.

– Var dette nytt for NSF, eller har Vestre snakket om dette med dere i formelle eller uformelle samtaler?

– Vi har god dialog med statsråden, men detaljer i det som diskuteres i uformelle samtaler, er det ikke naturlig for oss å kommentere, sier Brenden.

Sykepleierne må med

Nestleder Brenden er imidlertid tydelig på at Vestre må ha med seg sykepleierne i den videre planleggingen.

– Sykepleietjenesten må stå sentralt i utviklingen av en helhetlig helsetjeneste for framtida. Det handler om ledelse, ressurser og ikke minst medvirkning i et slikt utviklingsarbeid. Uten at alle på laget er med, vil man ikke lykkes, sier han.

Nyheten om at Arbeiderpartiet vil innføre en ny helsereform gjennom sitt prinsipprogram, ble presentert på nyhetskanalen NRK klokka 07.00 i dag.

Du kan se klipp fra nyhetsinnslaget under. Sykepleien har fått tillatelse fra NRK om å vise innslaget. Sykepleiens redaktør, Anne Hafstad, var også invitert for å kommentere saken. Du kan se hele innslaget ved å følge denne lenken og se på nyhetene klokken 07.00.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse