fbpx Vestre lanserer «samhandlingsreformen 2.0» Hopp til hovedinnhold

Vestre lanserer «samhandlingsreformen 2.0»

Bildet viser Lill Sverresdatter Larsen og Jan Christian Vestre

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil ha ny helsereform som visker ut skillene mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. 

Morgenfugler har allerede fått med seg nyheten på NRKs morgensending klokka 07.00. Du kan se et klipp fra innslaget nederst i saken.

Arbeiderpartiet (Ap) sier i sitt forslag til prinsipprogram at Norge trenger en ny helsereform som visker ut skillene mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Ap foreslår at organisering, økonomi, krav til kvalitet og frister koples til hele pasientløpet, ikke bare til tiden pasienter ligger på et sykehus.

Hva dette konkret betyr, er uklart.

Helsereformen 2.0

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier det er en stor helsereform Arbeiderpartiet ser for seg.

Det er mange juridiske, økonomiske, praktiske spørsmål som reises. Så her trengs det både utredningsarbeid og helt sikkert også noen forsøk og piloter. Men retningen er helt klar, og vi jobber nå med å forberede det som da kan bli den neste store helsereformen. Kall det gjerne samhandlingsreformen 2.0, sier Vestre til NRK.

Dermed kan han ikke si noe mer konkret om hva som blir løsninger og endringer fra dagens system. Men Vestre er klar på at han vil at skillet mellom sykehus og kommunehelsetjenesten skal bort.

Vi har gravide kvinner som nok syns det er litt rart at deler av tilbudet skjer i kommunen og deler av tilbudet skjer i spesialisthelsetjenesten. Vi ser stadig flere eldre som blir kasteballer, og svingdørspasienter mellom spesialisthelsetjeneste og kommunehelsetjeneste. Og det er kreftpasienter som behandles i spesialisthelsetjenesten, men som skal følges opp i kommunehelsetjenesten. I en del tilfeller får vi ikke ressursene til å henge sammen, sier Vestre til NRK.

Foretaksmodellens død

Forslaget kan bety at den foretaksmodellen vi har i dag, kan dø om Arbeiderpartiet får gjennomslag. Det kan være gode nyheter for dem som lenge har krevd en ny organisering av sykehusene. Selv sier Vestre følgende:

– Det er ingen som har presentert troverdige alternativer som kan erstatte den modellen på en god måte. Men den er ikke hellig. 

Nå starter arbeidet. 

Vi skal selvfølgelig sørge for å ha med oss både helsepersonell, kommuner og spesialisthelsetjeneste. Dette er et større prosjekt som vi ser for oss å gjennomføre i løpet av den neste stortingsperioden. Det mener vi at det er behov for å få til, sier Vestre til NRK.

Sykepleien har fått tillatelse av NRK til å vise innslaget under.

Lagt til video av morgensendingen på NRK.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse