fbpx Studie: Saltvannsnesedråper gjør at små barn blir raskere frisk fra forkjølelse Hopp til hovedinnhold

Studie: Saltvannsnesedråper gjør at små barn blir raskere frisk fra forkjølelse

Bruk av saltvannsnesedråper kan redusere forkjølelse hos barn med to dager, ifølge en ny britisk studie.

Studien ble presentert på European Respiratory Society Congress (ERS) i Wien i Østerrike denne måneden, skriver ERS i en pressemelding.

Bruk av saltvannsnesedråper ved forkjølelse kan gjøre at barn i alderen 0 til 6 år blir raskere frisk. Det reduserer også videre smitte av forkjølelse til familiemedlemmer, lyder konklusjonene.

Ti til tolv forkjølelser i året

Resultatene fra studien ble presentert av professor Steve Cunningham fra Universitet i Edinburgh i Skottland:

– Barn har opptil til til tolv øvre luftveisinfeksjoner, det vi kaller forkjølelser, per år. Disse har stor innvirkning på dem og deres familier. Det finnes medisiner for å lindre symptomer, som paracetamol og Ibuprofen, men ingen behandlinger kan få en forkjølelse til å gå over raskere, sier han.

Inspirasjon fra Sør-Asia

ELVIS-Kids-forsker Sandeep Ramalingam, som er mikrobiolog ved NHS Lothian i Edinburgh, så at saltvannsløsninger ofte brukes i Sør-Asia til neseskylling og gurgling som behandling mot forkjølelse. Han ville undersøke om denne kliniske fordelen kunne gjenskapes i en stor studie.

Forskningsgruppen rekrutterte 407 barn opp til seks år.

De fikk enten hypersoniske saltvannsnesedråper med opp til 2,6 prosent salt eller vanlig pleie når de utviklet forkjølelse. 

Færre andre medisiner

Totalt utviklet 301 barn forkjølelse. Foreldrene til 150 av barna fikk havsalt og ble lært opp til å lage og påføre saltvannsdrypp i barnas neser – tre dråper per nesebor, minst fire ganger om dagen – til de ble friske. De andre 151 barna fikk vanlig forkjølelsespleie.

– Vi fant at barn som brukte saltvannsnesedråper, hadde forkjølelsessymptomer i gjennomsnitt seks dager, mens de med vanlig pleie hadde symptomer i åtte dager. Barna som fikk saltvannsnesedråper, trengte også færre medisiner under sykdommen, sier professor Cunningham.

Og forklarer videre:

– Salt består av natrium og klorid. Klorid brukes av cellene som kler nesen og luftrørene, til å produsere hypoklorsyre i cellene, som de bruker til å forsvare seg mot virusinfeksjoner. Ved å gi ekstra klorid til disse cellene hjelper det dem å produsere mer hypoklorsyre, som bidrar til å undertrykke virusreplikasjon, reduserer varigheten av virusinfeksjonen og dermed også symptomene.

Lag dem selv

Når barna brukte saltvannsnesedråper, meldte færre familier at andre familiemedlemmer ble forkjølet: 46 prosent sammenliknet med 61 prosent hos de som fikk vanlig behandling.

82 prosent av foreldrene sa at nesedråpene hjalp barnet med å bli frisk raskere, og 81 prosent sa at de ville bruke nesedråpene i fremtiden.

Professor Cunningham legger til: 

– Å redusere varigheten av forkjølelse hos barn betyr at færre i husstanden blir forkjølet, noe som har klare implikasjoner for hvor raskt en husstand føler seg bedre og kan vende tilbake til vanlige aktiviteter som skole og jobb.

– Vår studie viste også at foreldre trygt kan lage og administrere nesedråper til barna og dermed ha en viss kontroll over en forkjølelse som påvirker barna deres.

Se oppskrift for saltvannsnesedråper i bunnen av saken.

Det ble påvist milde bivirkninger hos ett av fem barn. Det dreier seg om rennende nese, nysing og sårhet i nesen.

– Kjent praksis

Kirsti Egge Haugstad er leder for Barnesykepleierforbundet i Norsk Sykepleierforbund. Hun kommenterer funnene i studien slik:

– Som barnesykepleier er dette kjent praksis for de som jobber med barn til daglig, men det er tydelig at mange foreldre fremdeles mangler denne viktige innsikten, sier Haugstad til Sykepleien.

Haugstad sier at forkjølelse er svært vanlig blant barn, og selv om det som oftest er ufarlig, kan det gi betydelig ubehag. Nesedråper, spesielt saltvannsdråper, kan være en enkel og effektiv måte å hjelpe barnet med å puste lettere, noe som igjen kan bedre nattesøvn, lette spising og bedre matlyst, påpeker hun.

– Likevel ser vi ofte at foreldre nøler med å bruke nesedråper, enten fordi de ikke er klar over hvor trygge og effektive de er, eller fordi de er usikre på riktig administrasjon, sier Haugstad.

Hun tror at kunnskapen kan bidra til å dempe bekymringer hos foreldre og gjøre dem bedre rustet til å håndtere vanlige helseplager hos barna sine.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse