fbpx Arbeidstilsynet stenger rustilbud i Oslo – bekymret for sikkerheten til de ansatte Hopp til hovedinnhold

Arbeidstilsynet stenger rustilbud i Oslo – bekymret for sikkerheten til de ansatte

Bildet viser røyking av narkotisk stoff. Foto Heiko Junge/NTB

NSF-lederen roser Arbeidstilsynet, men er bekymret for brukerne.

Drapsforsøk og brukere med sag, kniv, hagesaks, skytevåpen og kniv er noe av det de ansatte på Prindsen mottakssenter i Oslo opplever. Nå stenges rustilbudet.

– Arbeidstilsynet har etter tilsyn ved Prindsen mottakssenter vedtatt stans av arbeid ved alle tjenester, med unntak av smittevernluke, fra og med klokken 8 tirsdag 22. oktober, skrev Velferdsetaten i Oslo kommune på sin Facebook-side mandag.

Prindsen mottakssenter er et kommunalt lavterskeltilbud i Oslo sentrum for folk med rusutfordringer. Senteret har blant annet brukerrom for rusinntak og akuttovernatting.

Stengingen kommer etter et tilsyn i september, skriver Avisa Oslo.

Arbeidstilsynet slo fast at senteret må iverksette tiltak for å beskytte de ansatte mot vold, trusler og «uheldige belastninger». De varslet samtidig stenging om ikke nødvendige tiltak ble iverksatt raskt.

Utsatt for vold

I rapporten kommer det frem at ansatte på senteret har blitt utsatt for vold.

«Eksempelvis slag mot tinningen til en arbeidstaker og drapsforsøk med kvelning. HMS-avvikene viser ingen konkrete tiltak for å forebygge at liknende skjer igjen», siterer Avisa Oslo fra rapporten. 

Videre er brukere ifølge rapporten sett med sag, kniv, hagesaks, skytevåpen og macheteliknende kniv.

Avisa Oslo skriver at ifølge rapporten er det ofte for få ansatte på jobb, samtidig som at dører og låser ikke fungerer etter hensikten. Det gjør det vanskelig å styre hvem og hvor mange som kommer inn, etter de ansattes sikkerhet.

– Vi tar tilbakemeldingene fra Arbeidstilsynet på største alvor. Deres jobb er å se på arbeidsrettslige forhold, de tar ikke hensyn til brukerne av tjenestene. Dette er en kjempeutfordring for Velferdsetaten og Oslo kommune, sier avdelingsdirektør Anders Dalsaune Jansen i Velferdsetaten til NTB.

Fakta
Midlertidige tiltak ved Prindsen mottakssenter

Dette skriver Velferdsetaten om tilbudet ved Prindsen mottakssenter på egen Facebook-side mandag kveld:

- Brukerrommet stenges. Vi vil iverksette skadereduserende tiltak gjennom aktiv informasjon om overdosefare til brukergruppen og videreføre utdeling av brukerutstyr og nalokson fra smittevernsluka.

- Beboere ved akuttovernattingen kartlegges og vurderes for plass ved våre akutt-, utrednings- og videreformidlingsenheter.

- Smittevernsluka vil fortsatt være åpen. De vil i tillegg til å dele ut brukerutstyr og nalokson, også gi informasjon og veiledning til brukerne.

- Brukere som har behov for å komme seg til legevakten får hjelp til dette gjennom å kontakte smittevernsluka. Der vil de blant annet få billett til kollektiv transport og drosje ved behov.

- Feltpleietjenester tilbys blant annet ved Dalsbergstien hus, Frelsesarmeen/Urtegata og Sykepleie på hjul.

- Prindsen vil fra tirsdag morgen ha vektere ved inngangen. Disse vil blant annet bistå med å gi informasjon om erstatningstjenester.

Kilde: Velferdsetatens Facebookside

Roser Arbeidstilsynet

– Det er veldig sjelden i moderne tid at Arbeidstilsynet går inn og stopper drift av helsetjenester. Jeg kan faktisk ikke huske at det har skjedd før, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen(bildet under) i en kommentar til Sykepleien.

Bildet viser NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen. Foto Norsk Sykepleierforbund

Det er viktig at Arbeidstilsynet gjør dette når det er fare for liv eller helse for de ansatte. Vi har etterspurt at Arbeidstilsynet går inn og gjør nettopp dette når driften ikke er i samsvar med lovverk eller HMS-regelverket. Så dette er innmari bra, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun sier videre at det samtidig er urovekkende at dette går utover de mest utsatte brukerne som i liten grad bruker sin egen stemme til å si fra.

– Dette er veldig syke pasienter, sier Larsen.

Hun påpeker at det dermed kan være fare for liv og helse for pasientene, og at Oslo kommune må sikre tilbudet til brukerne når Prindsen er stengt.

– Problem i mange kommuner

På et overordnet nivå så må politikerne inn og prioritere, mener hun:

– Dette er bare ett tilfelle, og her har Arbeidstilsynet gjort en veldig god jobb. Men HMS og sikkerhet på jobb for helsepersonell er et stort problem i mange kommuner, og settes gjerne opp mot pasientens rett til tjenestetilbud.

Hun mener det i slike saker koker ned til spørsmålet om «hvilken lov skal vi bryte i dag»? 

– Hadde dette vært snakk om streik, så hadde spørsmålet om tvungen lønnsnemnd på grunn av liv og helse kommet kjapt, sier hun til Sykepleien.

Faggruppeleder: – Må sørge for riktig kompetanse

Espen Gade Rolland er leder for NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR). Han mener også det er bra at Arbeidstilsynet tar sikkerheten til de ansatte på alvor.

– Men jeg er også svært bekymret for helsetjenestene til de brukerne som benytter tjenestene. Velferdsetaten må sørge for at brukerne har et helsetilbud når Prindsen er stengt, sier han til Sykepleien.

Gade Rolland er opptatt av at det er viktig å sørge for riktig sammensatt kompetanse på jobb, også når det er fravær blant ansatte.

– Frykter overdosedødsfall

MDG-leder Arild Hermstad er medlem av Helse- og sosialutvalget i Oslo kommune.

– Det er en svært alvorlig og farlig situasjon som nå har oppstått, sier han til NTB.

– Stenging av Prindsen kan føre til flere overdosedødsfall og alvorlige hendelser i rusmiljøet. Det vil også kunne påvirke den opplevde tryggheten til folk som ferdes i sentrum, sier Hermstad til NTB.

– Ser etter alternative løsninger

Byråd for sosiale tjenester Julianne Ferskaug (V) sier til NTB at hun er svært bekymret for både brukere og ansatte.

– Dette er alvorlig for brukerne og overdosefaren i byen vår. Vi jobber på spreng med å avbøte situasjonen og sikre arbeidsmiljøet i tråd med Arbeidstilsynet pålegg slik at Prindsen mottakssenter kan åpne så fort som mulig, sier hun.

Hun påpeker at Velferdsetaten har satt i verk en rekke tiltak for å imøtekomme Arbeidstilsynets pålegg.

– Det er gjort i samarbeid med ledelsen og tillitsvalgte ved Prindsen. De jobber samtidig med å finne alternative løsninger for brukerne, avslutter hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse