fbpx Det er på tide å snakke frem lutealfasen Hopp til hovedinnhold

Det er på tide å snakke frem lutealfasen

Bildet viser portretter av Hildegunn Stoum og Lucia Aven Eriksen

Progesteron spiller en nøkkelrolle i å støtte både kropp og sinn i lutealfasen. Hormonet fremmer ro, bedre søvn og hjelper oss å håndtere stress mer effektivt.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Lutealfasen(sekresjonsfasen) er faktisk kroppens egen måte å gi oss en pause. Den lar oss bygge oss opp igjen slik at kroppen kan forberede seg på neste faste i menstruasjonssyklusen. 

Etter eggløsningen går kroppen inn i lutealfasen, en periode som varer i 10 til 16 dager. I denne fasen produseres progesteron, et hormon med mange fordeler for kropp og sinn. 

Det er ikke noe man umiddelbart tenker på, men uten lutealfasen og det store tilskuddet av progesteron, vil vi gå glipp av noen av de mest helsebringende effektene hormonene kan gi oss kvinner.

Vokser raskt og tilpasser seg hormonelle endringer

En ting som er spesielt fascinerende med lutealfasen, er det som skjer med corpus luteum, det lille mirakelet i eggstokkene som produserer progesteron. Etter eggløsning vokser corpus luteum, en kjertel som danner seg i eggstokken, fra nesten ingenting til en fullt utviklet struktur på bare én dag. Det er et unikt fenomen. Ingen andre steder i kroppen skapes et nytt vev og får full blodtilførsel så raskt. 

Vekst av vevet krever ikke bare at eggstokkene har vært godt forberedt i over 100 dager før eggløsning, men at kroppen er i stand til å tilpasse seg hormonelle svingninger på en eksepsjonell måte. Det er verdt å nevne at en follikkel er en væskefylt sekk i eggstokken som inneholder et egg. Og det er dette egget som modnes og slippes ut under eggløsningen.

Progesteron gjør en rekke positive ting

Progesteron, som produseres av corpus luteum, er mye mer enn bare et «graviditetshormon». Dette hormonet gjør en rekke positive ting for kroppen vår, som for eksempel

  • Reduserer inflammasjon
  • Fremmer god søvn
  • Roer nervesystemet
  • Støtter kognitive funksjoner som læring og hukommelse
  • Progesteron gjør det også lettere å håndtere stress og stabiliserer humøret

Kronisk stress tapper kroppen for progesteron og forsterker ubalanse

Men det finnes en viktig presisering her: Under kronisk stress kan kroppen begynne å bruke progesteron til å lage kortisol som er kroppens viktigste stresshormon. Denne prosessen kan tappe kroppen for progesteron, noe som kan føre til at vi føler oss mer stresset og mindre balansert selv om progesteron normalt hjelper oss med å roe ned. Dette viser hvor viktig det er å være bevisst på hvordan vi håndterer stress i denne perioden for å dra full nytte av de hormonelle fordelene i lutealfasen.

Det er utrolig positivt at det nå er økt fokus på PMS(premenstruelt syndrom) og andre utfordringer knyttet til menstruasjonssyklusen. Det er et viktig steg i riktig retning for å belyse hvor krevende menstruasjon kan være for mange kvinner. Men samtidig savner vi at det også snakker om de positive sidene ved lutealfasen. Det er sjelden artikler eller debatter tar for seg fordelene denne fasen kan ha. Det ensidige fokuset på utfordringer kan skape assosiasjoner om at lutealfasen kun er en «kjip» tid når den i realiteten også kan være en veldig fin fase.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Kaia

6 hours 6 min siden

Hei! Jeg trodde at lutealfasen varer omtrent 14 dager hos alle kvinner? Det er perioden frem til eggløsning som er ulik for alle kvinner

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse