fbpx Kvinner jobber i snitt ett år mindre enn menn – for hvert tiende år Hopp til hovedinnhold

Kvinner jobber i snitt ett år mindre enn menn – for hvert tiende år

Klokke på avdeling

– En av forklaringene kan være overgangsalderen, mener forsker Suzanne Merkus.

Forskning viser at kvinner jobber i snitt ett år mindre enn menn for hvert tiende år.

Årsaken er at kvinner oftere er sykmeldt og uføretrygdet. 

Suzanne Merkus, forsker i arbeidspsykologi og -fysiologi ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), mener kvinners overgangsalder kan være en viktig årsak.

– Cirka 30 prosent av kvinner i overgangsalderen får plager. Hva gjør det med deltakelsen deres i arbeidslivet? Og kan man snakke om overgangsalder med arbeidsgiveren sin, spør hun i en pressemelding.

«Kvinneyrker» mest utsatt

En annen årsak, ifølge Merkus, kan være at ansatte i typiske kvinnedominerte yrker, som sykepleiere eller barnehageansatte, er utsatt for tunge løft og emosjonelt arbeid.

– Men det handler også om at kvinner generelt går gjennom livsfaser som ofte kan være belastende både fysisk og psykisk.

Merkus mener vi må synliggjøre hvordan slike faser, som for eksempel overgangsalderen, påvirker kvinners yrkesdeltakelse. I tillegg må arbeidsgiverne få mer kompetanse på området.

Tiltak kan ha motsatt effekt

Studien til Merkur og kolleger har vist at enkelte tiltak, hvor hensikten er å få folk til å stå lengere i arbeid, også kan ha motsatt effekt. 

– I Sverige innførte de en reform der uførepensjonen ble redusert. Politikerne forventet det skulle medføre at flere ville stå lengre i jobb. Resultatet ble at flere heller valgte, eller var nødt til, å pensjonere seg tidligere, sier Merkus i pressemeldingen.

Eksempelet fra Sverige viser at om man ønsker å øke arbeidsdeltakelsen, er det viktig å ikke bare se på enkelte former for frafall, mener Merkus.

Må se det store bildet

I det siste har det blitt rettet en del oppmerksomhet mot det høye sykefraværet her i landet gjennom blant annet forhandlingene rundt IA-avtalen. 

– Om man ønsker tiltak for å redusere sykefraværet, må man også vektlegge å få folk tilbake i arbeid, mener forskeren. 

Ifølge Merkus er det naturlig at visse perioder i det individuelle livet er preget av sykefravær.

– Når man ser på fravær i yrkeslivet i et livsløpsperspektiv, ser man hva som er vanlig, og hva man faktisk trenger å gjøre noe med. Om vi begynner å skvise sykefraværsordninger, kan det bety at noe annet øker; uførepensjon, tidlig pensjon, eller at folk fullstendig slutter å jobbe, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse