fbpx Når ECMO svikter | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Når ECMO svikter

Når en maskin gjør hjertets jobb, kan tekniske problemer bli fatale.

Foto: Erik M. Sundt
Tekst: Nina Hernæs
Grafiker: Nina E.H Hauge

Thoraxkirurgisk intensiv på Rikshospitalet har årlig mellom 30 og 35 pasienter på ECMO. Behandlingen kan være aktuell for eksempel etter hjertestans, før hjertetransplantasjon eller etter store hjerteoperasjoner.

Sammen med kirurg er det egne perfusjonister som anlegger ECMO, og som assisterer hvis det oppstår tekniske problemer. Men det er ikke alltid perfusjonist til stede, og derfor må også intensivsykepleierne kunne assistere hvis noe oppstår.

Siden 2013 har avdelingen hatt fullskalasimuleringer, der hele team med intensivsykepleiere, kirurger og anestesileger øver på scenarioer med svikt i ECMO-maskinen.

Ifølge Gro Sørensen, intensivsykepleier og ansvarlig for simuleringen, er poenget at det skal være en realistisk situasjon.

«Vi spiller ikke rollespill», understreker hun.

«Ingen skal leke anestesilege.» 

Alle i teamet har de oppgavene de ville hatt i en ekte situasjon på jobb.

Og selv om de driver høyspesialisert behandling, er det ikke bare de tekniske ferdighetene som er viktige i simuleringen.

«De ikke-tekniske ferdighetene er også veldig viktig», sier Gro Sørensen.

«Som for eksempel closed loop, at man gjentar beskjedene som gis. For eksempel at man responderer med 'adrenalin gitt' når lege forordner adrenalin.

Klarer de å redde Bendik Bolus? Se video fra simuleringen.

Annonse
Annonse